Racing Portal - Több mint lóverseny

A mi sztárunk

A lóversenysportnak is vannak sztárjai. Tudom, ebben a mondatban a laikusoknak két furcsaság is hemzseg hirtelenjében.

 

 

 

 

Az első, hogy sportnak mertem nevezni egy olyan valamit, amit nagyon sokan csak szerencsejátéknak tekintenek. Szerencsejáték a számsorsolás, a kaparós sorjegy, a nyerőautomaták, de ez sport a javából. Akárcsak a foci, a jégkorong, a tenisz, vagy a Forma-1, amelyekre ugyanúgy lehet fogadni. Egyszerűen sportfogadás.

De ne is ezt boncolgassuk most. Inkább a mondatban lévő másik furcsaságnak tekinthető tényt, miszerint itt is vannak sztárok. Bizony ennek a sportnak is megvannak a maga Messi, Gretzky, Nadal vagy Vettel szintű alakjai. Olyan alakok, akik hazájukban és a nagyvilág azon országaiban, ahol a lóversenynek nagy hagyományai vannak – mondjuk úgy bátran – celebek. Ünnepelt zsokék. Mert bizony-bizony ők is sportolók. Sokan azt gondolják, csak kuporognak a ló hátán, pedig ez koránt sincs így. Sok mindenre van szükség a lovagolni tudáson kívül ahhoz, hogy sikeres legyen valaki ebben a műfajban. Tempóérzék, taktikai tudás, gyors döntéshozatal, lóismeret, és még sorolhatnám. No és persze fizikum. Nem egyszerű ötszáz kiló, önálló akarattal rendelkező színizmot úgy kommandírozni, hogy az ugyanazt akarja, mint a hátán ülő zsoké. És mint ahogy az autóversenyben igaz, miszerint nem mindegy, ki ül a volánnál, így itt is az: nem mindegy ki szorongatja a szárat. A legjobbaknál sokszor állnak sorba trénerek, tulajdonosok, hogy felkérjék lovuk társának egy adott versenyben, és a szabadúszóknak hosszú időre előre tele is van az előjegyzési naptáruk. Ők vannak kevesebben, mert a legtöbbjüket szerződés köti egy egy-egy trénerhez, vagy tulajdonoshoz, és csak akkor tudnak lovaglást vállalni másoknak, ha abban a futamban nincs kötelező feladatuk. Még valamiben ugyanolyanok, mit a többi sztársportoló. Dúsgazdagok. És mit tesznek a legjobbak közül is a krém tagjai? Felmondják a szerződésüket és szabadúszónak állnak. Megtehetik, hisz már akkora renoméjuk van a világban, hogy győzzék visszamondani a felkéréseket, amelyek szinte egyazon időre szólnak, csak más-más lóra, versenyre, ne adj Isten országra, rosszabb esetben földrészre. Hogy nincs ilyen? De bizony van. Épp a napokban lett rá példa. Ki merte ezt meglépni? A világ egyik legjobbja Frankie Dettori. Bemutatom önöknek.

Lanfranco „Frankie” Dettori 1970. december 15-én született Milánóban. Apja Gianfranco Dettori szintén zsoké Olaszországban – ráadásul nem is a rosszabbak közül való – így talán nem lehet csodálkozni, hogy a „kis Frankie” első élménye lovakkal már 12 évesen megtalálja, mikor az apja vesz neki egy pónit. 13 évesen otthagyja az iskolát, hogy istállófiúnak és zsokétanulónak álljon. A következő esztendőben aztán irány a lóversenyzés bölcsője, Nagy-Britannia. Newmarketben Luca Cumani mesterhez áll tanoncnak, majd röviddel ezt követően istállólovas lesz belőle. 1990-ben ő az első tinédzser a legendás Lester Piggott óta, aki 100 nyertest lovagol egy szezonban. Első győzelmét 1986 novemberében, 16 évesen Torinóban aratja, és az első angol sikerig sem kell sokat várnia, csak a következő év júniusáig. Győzelmet győzelem követett, köztük nem egy Group 1-es verseny, amelyek a lóversenyzés legmagasabb kategóriájú megmérettetései. 1996. szeptember 28-án aztán olyat alkotott, amire nem nagyon volt példa addig. (Legjobb tudomásom szerint egy sem) Ascotban egy ünnepi versenynap hét futamából mindet megnyerte.

 

 

 

 

És itt a példa, mit jelent sztárzsokénak lenni a szigetországban. Ettől a bravúrtól olyan szinten leesik az angolok álla, hogy legott szobrot állítanak neki a pálya bejáratánál. (Azt hiszem a világon rajta kívül egyetlen sportoló van, akinek még életében szobrot állítottak. A finn futófenomém Paolo Nurmi) 2000-ben beválasztják az V. György által 1917-ben alapított lovagrend, a Most Excellent Order of British Empire tiszteletbeli tagjai közé. 2007. június 2-án és 3-án újabb bravúr. Két nap alatt két különböző országban nyeri a Derbyt. Először – 15. próbálkozásra – Epsomban az angol, majd másnap a francia Kék Szalag is az övé. A több, mint ötszáz Group szintű versenygyőzelemnél tartó Frankie – csakúgy mint számos zsoké és tréner – a lóversenyzés hazájának számító angliai Newmarketben él feleségével és öt gyermekével. Figyelemre méltó sikerein kívül van még, amiért világszerte nagyon kedvelik és ez nem más, mint olaszos temperamentuma. Mindig mosolyog, mindig kapható a tréfára, a sajtónak mindig rendelkezésére áll, közlékeny, a közönséggel közvetlen, roppant barátságos. No és a védjegyének számító mozdulat. A győzelem utáni nyeregből való leszállás, vagy nevezzük inkább leugrásnak.  18 idényt töltött a Sheikh Mohammed tulajdonában álló Godolphin istállónál, de most úgy döntött vált. Szabadúszó lesz. Új kihívásokra vágyik. Végül is megteheti. Nem csak lovas zseni, de ráadásul még csak 42 éves. Egy zsokénál ez még nem kor.

 

 

 

Az ősszel azonban kissé megbicsaklott fantasztikus pályafutása. Egy párizsi versenye után kokaint találtak a vizeletében, ami miatt hat hónapra bevonták a licenszét. Mindez azt jelenti, hogy május 19-ig a világon sehol nem lovagolhat. Persze Ő még ebből is jól fog kikerülni. Télen beköltözött az angol Big Brother házba, annak is a Celebrity "részébe", ahol egy másik oldaláról ismerték meg őt a televízió nézők.

 

Talabér Zoltán - www.racingportal.hu