Racing Portal - Több mint lóverseny

Mit várhatunk a 2013-as galoppszezontól?

Április elsején, hétfőn, a bolondok napján kezdődött volna meg a 2013. évi galoppszezon. A kilátások alapján azonban senkinek nincs kedve bolondozni. Azok ugyanis nem túl bíztatóak, mondhatni borúsak. 

 

A legfontosabb tényezőről Ribárszki Sándor beszélt a Dinó Sporthíradóban: Vészesen csökkent a lóállomány. (Haál Gábor a 2012-es lóversenykrónikában írt köszöntőjében szintén emiatt aggódik.) Ribárszki attól tart, hogy a versenynapokon 6-7 futam mellett több francia verseny kerülhet a programba. (Manapság 10-11 futam a megszokott.) Ribárszki Sándor nem akárki a szakmában. Overdose korábbi mestere, többszörös champion tréner, tucatnyi nagydíj nyerője. 2000 és 2008 között négy alkalommal nyerte meg a sportág legnagyobb versenyét, a Magyar Derbyt valamelyik idomítottjával.  Szavai különös súllyal esnek a latba, így mindig oda kell figyelni a véleményére. A gazdasági válság rányomja bélyegét természetesen a hazai lósportra is. Nálunk eleve nincs jelentős számú tehetős futtató. Talán 4 ha van. Ma már közülük is van, aki leépíti az állományát. 

A korábbi években (és erről szintén beszélt Ribárszki) sokkal több árverésen vásárolt import érkezett hazánkba. A Magyar Lóversenyzés jelen helyzetében azonban sem lovat tartani, sem tenyészteni nem kifizetődő. Várható valami jó is ettől a szezontól?   Az majd kiderül.  Ma délelőtt Dunakeszi-Alagon megtörtént a lovasítás, azaz összeállt az első napi program. A szezon tehát elkezdődhet. Sokan az új fogadási rendszertől csodákat várnak. Hatalmas felfutást. Ennek eredménye azonban csak évek múlva lesz majd látható. Az ügetőre járók inkább káoszról beszélnek, mintsem előrelépésről. A galoppon azonban 3-4-5-szöröse a nézőszám, mint a sulkys szakág szerelmeseinek szombati meetingjein. Az első versenynap máris elmaradt. Az időjárás miatt katasztrofális állapotban van a futófelület. (Még mindig?) A lovak viszont (éppen Ribárszki videóiban is láthatóan) jól tudnak/tudtak készülni Alagon. Az ügyvezető szerint van jövője a Magyar Lóversenyzésnek és egyre növekvő nézőszámban bízik.  A mondat első felében mi is nagyon bízunk, de nem tudjuk a nemrégiben kitüntetett lovas szakember, mire alapozza a mondat második részét. Éppen a téli napokon készítettünk egy több héten át futó képes visszaemlékezést a facebook csoportunkban. Fényképeinken jól látszódik, hogy még a derbynapokon is évről-évre kevesebb a néző. Hogy a fogadási bevételek, hogy alakulnak, legyen ez az ügyvezető dolga. Amiként az is, hogy milyen lesz a zsoké utánpótlás az alagi lovasképzőben. Nincs könnyű helyzetben a honi szakág, de melyik sportegyesület van abban 2013 tavaszán, Magyarországon?  Ami a legeslegnagyobb baj: nincs elég tőkeerős futtató (ebből következően elég minőségi ló) nincs szponzor a lóverseny mögött (igaz az állam pumpol bele eleget), nincs elég versenylovas. Mire lehet így jutni?  Aligha felfelé vezet az út, de reméljük, tévedünk. Hogy lesz-e elég néző, és ami ennél is fontosabb: lesz-e elég fogadó 2013-ban egész idényben és a nyitónapon? Majd meglátjuk. A szezon történéseit exkluzív interjúkkal és fotókkal kizárólag előfizetőink követhetik nyomon majd Európa (egyik) legnagyobb magán lóversenyoldalának, a Racing Portalnak a hetilapjában, a Turf Világában.

Fotók: Terényi Helga - www.racingportal.hu