Racing Portal - Több mint lóverseny

Egy Csodakanca Csodás Élete

Blogunk első bejegyzéseinek egyikében már bemutattunk egy amerikai csodakancát. Íme, most egy másik szenzációs versenyló. 

 

 

 

Rachel Alexandra 2006-ban látta meg az eget Kentuckyban, Medaglia d'Oro lányaként. Amit ez a pej kanca letett az asztalra, azzal történelmet írt. Rachel Alexandra volt az első kanca az utóbbi 85 évben, amely megnyerte a Preakness Stakest (Gr 1; a Triple Crown második ága), és az első, aki valaha nyerni tudott a Woodward Stakes (Gr 1) futamában. Trénere Steve Asmussen, állandó zsokéja Calvin Borel. Csodálatos karrierje során 19 versenyben állt rajthoz, 13-szor nyert, 5-ször lett második. Életnyereménye 3,506,730 dollár. Hat amerikai állam nyolc pályáján versenyzett. Több pályarekordot is megdöntött. 2009-ben elnyerte a Legjobb Hároméves Kanca és az Év Lova címet Amerikában. 2010-ben Gr 3 szintű futamot neveztek el róla.

 

 

 
A Preakness Stakes. Személyében 85 év után először nyerte kanca.
 

Rachel Alexandra 2010 szeptemberében vonult vissza a versenyzéstől. 2011-ben Curlin lett a párja, és 2012 januárjában pej méncsikónak adott életet. Ezután márciusban Bernardinivel párosították. Nemrég meg is született a kis kancacsikó, egészen pontosan február 12-én. Sajnálatos módon az anyakancánál komplikációk léptek fel nem sokkal az ellés után a csikó nagy súlya miatti vastagbélsérülés következtében, és kérdéses volt, egyáltalán megmarad-e? A lexingtoni Rood and Riddle Lóklinikán megműtötték Rachelt, de az állapota válságos volt egészen február 15-ig, amikor is arról kaptunk hírt, hogy jól reagált a szervezete a beavatkozásra, és az állapota lassan javul, az étvágya is kezd visszatérni. Mindeközben újszülött csikójának dajkát kerestek, és sikerült is találni egy alkalmas kancát, úgyhogy a kis kancacsikó nem sínylette meg a történteket, február 14-én már önfeledten szaladgált a karámban dajkája kíséretében.

 

 

Rachel állapota szerencsére folyamatosan javul, és úgy hírlik, már túl van a nehezén, március végén vissza is térhetett a klinikáról otthonába, a Stonestreet Farmra. A lábadozása viszont még sokáig eltart, sok nyugalomra van szüksége, és mozognia is csak keveset szabad, úgyhogy egyelőre egy kis kör alakú karámot jelöltek ki számára, ahol friss levegőt szívhat, és élvezheti a tavaszi napfényt.

Reméljük, hogy Rachel Alexandra mielőbb felépül és még sok csikóval örvendezteti meg tulajdonosait és a nagyvilágot egyaránt!

Kiss Barbara: www.racingportal.hu