Racing Portal - Több mint lóverseny

Magic Moreira

Sok vita alakulhat ki azzal kapcsolatosan, hogy lehet-e valakit a legjobb zsokénak nevezni.  Mi magunk a Racing Portalon, már évekkel ezelőtt több cikkben leírtuk: Ryan Moore a legkiválóbb lovasok között is fénylő gyémántként ragyog.

 

2014-ben azonban nagy áttörés történt, nem csak a lóversenyrajongók mondták ezt ki nyíltan, hanem több szaklap is egyértelműen, tényként közölte mindezt, sőt a világ első számú „lóverseny sajtóterméke”, a Racing Post szavazást is indított ebben a kérdésben. A nem kevés válaszadó majd 90%-a úgy voksolt: Ryannak nincs párja sehol a világon. Most viszont úgy néz ki lesz egy.

 

Joao Moreira

 

A zsokételjesítményt persze nagyon nehéz megítélni a lóversenysportban, hiszen pl. a díjugratással szemben itt a lovak versenyeznek elsősorban. Születnek ünnepelt sztárok, akik egy ló révén kerülnek reflektorfénybe. Ilyen pl. Tom Queally, aki az angol galoppszakma ismert alakja volt korábban is, de valljuk meg, Frankel tette igazán világhírűvé. (2012 októbere óta nem is győzött Gr1-es futamban. Ezen időszak alatt Ryan tizenötöt nyert ezen a szinten!!!) Példaként állítható még Victor Espinoza. Lovagolta „a nagy War Emblem-et”, sőt Kentucky Derbyt (és nem mellesleg 3100-nál is több versenyt) nyert, de ha nincs California Chrome, ő ma csak egy (remek) zsoké lenne a sok-sok Amerikában dolgozó között.

 

Ezért IS megéri zsokénak lenni

 

A 2015-ös esztendőben azonban megtörni látszik Ryan világuralkodása. A nála egy évvel fiatalabb, 1984-ben született Joao Moreira ugyanis (vélhetően) nagyon komoly karrier előtt áll. Szakmai körökben a címünkben szereplő Magic Moreira becenévvel illetett brazil fiú, jelen pillanatban Hong Kongban él és dolgozik. Mostanság pedig a világ legirigyeltebb zsokéjaként tekinthetünk rá, ugyanis ő az állandó lovasa, a Top 3 versenyló közé sorolt Able Friend-nek.  Joao (pl. Queally-val ellentétben), azonban nem csak e világklasszis telivér hátán csillogtatja tudását (illetve ott semennyire nem csillogtatja, mert akár újságot is olvashatna verseny közben), hanem más klasszisok nyergében is bizonyít. 

 

 
 
Így szokta Able Friend nyerni versenyeit

 

Eddig Dubaiban, Hong Kongban és Ausztráliában aratott világraszóló győzelmeket és az ötödik kontinensen elért múlt heti sikerével (Newmarket Handicap - Brazen Beau) egy csapásra az auszi zsurnalisztákat is elvarázsolta és maga mellé állította. Nem is maradnak el a felkérések. Világhírű trénerek kérik fel nem kevésbé világhírű lovaikra Moreirát, így aki akcióban is szeretné látni őt, az ki ne hagyja szombaton, az idei egyik legnagyobb lóversenyünnepet, a dubaji világkupát. Ajánlom ezt az írás szeretettel Fentor Amanda Vanesszának.