Racing Portal - Több mint lóverseny

Owen nagy napja

Korábbi írásunk egyikében kitértünk már arra, hogy a lóverseny számos ismert alakot vonz világszerte. Van közöttük, aki csak nézőként látogat ki a versenyekre, de szerencsére olyanok is akadnak, akik futtatnak vagy tenyésztenek is.

 

 

 

Utóbbiak közé sorolandó Michael Owen, a labdarúgást nem is olyan régen befejező szupersztár, aki több angol klub mellett a kétezres években a Real Madridban csillogtatta parádés erényeit. Owen tegnap élete egyik legboldogabb napját élhette meg, hiszen lova, Brown Panther nyerte meg, az aktuális lóversenyfesztivál, a Glorious Goodwood egyik legfontosabb versenyét, a Goodwood Cup-ot. A sorozatról annyit érdemes tudni, hogy öt napon át zajlik az angliai West Sussexben, és többek állítása szerint ez az egyik felfestőibb helyen fekvő, így legcsodálatosabb lóversenypálya egész Britanniában. Saját honlapjuk szerint pedig az egész világon: The World's Most Beautiful Racecourse.

 

 

Magam sokkal jobban kedvelem ezt a sorozatot, a puccparádéval egybekötött Royal Ascotnál, bár az elegáns megjelenés Goodwoodban is kötelező. A versenyről viszont azt kell tudni, hogy ez a szívünknek egyik legkedvesebb futam (amit egyébként 1812-óta jegyeznek a krónikák) és amelynek 1878. évi győztesét úgy hívják: Kincsem. Igaz a táv akkor még 4000 méter volt. Ma már 800-al rövidebbre versenyeznek a telivérek, de ez már igencsak embert (lovat) próbáló feladat a közel sem sík versenypályán. 

 

 

 

Owen számára ez a győzelem nem egyszerű győzelem volt. Egyrészről lova még nem nyert ilyen magas besorolású (Group 2-es) versenyt, de ami ennél is fontosabb: Owen csapata a 2008-ban született lovacska tenyésztője, azaz a futballsztár az ellés pillanatától nyomon követhette a tegnapi győztes minden fontosabb pillanatát.  Látszik is a videón Owen földöntúli boldogsága. Az utolsó métereken úgy ugrál a lelátón, ahogy mondjuk a Manchester United ultrái őrjöngtek anno az ő találatai után. Pár hete a világsajtó tele volt a királynő önfeledt ünneplésével, amikor is lova nyerte meg, az ascoti meeting egyik legfontosabb futamát, tegnap pedig a korábbi aranylabdás, Michael Owen kürtölhette világgá: kevés csodálatosabb sport van a lóversenynél. Így igaz.