Racing Portal - Több mint lóverseny

Heti krónika 1.

A jövőben minden héten elhozzuk a lóversenyvilág legérdekesebb híreit egy csokorba kötve. Ugyanazt az írást, ami a Racing Portal főoldalán megjelenik, minden héten itt is közölni fogjuk, hogy a lóversenyzés iránt nem különösképpen érdeklődők is képet kapjanak a galoppvilág legérdekesebb történéseiről.

 

 

 

Ausztrál és amerikai földön is milliósak a tétek.

Csütörtökön zárult a Keeneland January Session, azaz a januári keenelandi lóvásár, ami eddig két hét számjegyet kicsikaró lovat látott a színpadon. A január 9-ei utolsó felvezetett telivér, a Gr2-győztes kanca Mrs McDougal (Medaglia d’Oro) 1,6 millió dollárért került eladásra, amivel az árverés legdrágább lova címet is megszerezte. A hatéves kanca mellett a 2015-ös Hármas Korona győztes American Pharoah yearling fiánál csattant a kalapács pontosan 1 millió dollárnál. A Coolmore vállalatban még élesen élhet az egykor földrészünk legjobb sprinterének tartott Caravaggio virágkorának élménye, így a milliós határig is elment M.V. Magnier, hogy ifjú féltestvérét is Coolmore színekbe öltöztethesse egy év múlva.

És ha már szóba került American Pharoah: január 11-én az Oaklawn Park életnagyságú szobrot leplezett le az ország hőséről. A Grand Slam bajnok ugyanis az arkansasi versenypályán készült azelőtt, hogy megszerezte volna a Hármas Koronát.

A szélsőségek időszakában Amerikában sorra törlik a versenynapokat az extrém hideg miatt, így jobb is, ha most áttérünk Ausztrália kontinensére, ahol viszont tombol a nyár – és tombolnak az ifjak. Jelenleg is zajlik ugyanis a Magic Millions Tasmanian Yearling Sale, mely 52 fedezőmén ivadékait kínálja eladásra a gyönyörű „Arany Parton”. Szerdán 1 millió ausztrál dolláros vételárral az árverés eddigi legdrágább csikója is kikerült a tömegből: egy queenslandi tenyésztésű Fastnet Rock apaságú méncsikó. Nem meglepő, ha azt mondjuk, a yearling félig Coolmore tulajdonba került John O’Shea mellett.

 

Fastnet Rock -  Risk Aversion csikó. Fotó: BloodHorse

 
De nem az árverés az egyetlen, ami magára vonja a figyelmet a Gold Coast-on: a 2018-as Magic Millions Race Day 10 millió dolláros versenynapot – ünnepnapot – kínál a nagyérdeműnek és a lelkes futtatóknak. A csábítóan magas összegek az ország legjobbjait hivatottak vonzani olyan futamaira, mint pl. a Magic Millions 2YO Classic és a Magic Millons 3YO Guineas, amikben egyaránt 2 millió dollárt osztanak szét a leggyorsabbak között. Az első képen az egyik 2 millió dolláros futam favoritja, Pierata.
 
Minden további részlet a Racing Portal-on. Szeressék a lovakat!

Első kép: justhorseracing.com.au