Racing Portal - Több mint lóverseny

Visszaszámlálás

Azt hiszem minden galopprajongó előtt ismert, hogy az idén október 6-án futják a kontinens legmagasabb díjazású versenyét, a 92. alkalommal lefutásra kerülő Prix de l'Arc de Triomphe-ot (2400 m, 4,8 mio Euro) és természetesen a keretprogram futamait.

 

 

 

Bő két héttel a nagy hétvége előtt talán érdemes pár szót ejtenünk arról kik is igazán az esélyesek. Az élen megint a japánok szuperlova, Orfévre, aki másodjára próbálkozik ebben a futamban. 2012-ben csak Solemia előtt kellett fejet hajtania.

 

 

A Prix Foy-t ugyanúgy megnyerte, mint tavaly (és ezzel a közel 60 éves verseny 3. duplázója lett), így kíváncsian várjuk idei szereplését. Mögötte a csodálatos és még mindig veretlen Tréve, aki nagy stílusban nyerte a Prix Vermeille-t, okozva ezzel hatalmas örömet Joaan Bin Hamad Al Thani sejknek. Utánuk is szupersztár, hiszen Novellist jelen pillanatban vezeti a Racing Post erre a távra kiadott világranglistáját. A német lovak sikerein annak ellenére nem lepődik ma már meg senki, hogy tudjuk, a lóversenyzésük összességében fényévekre van az elittől. A Prix Niel megnyerése után ismerték meg sokan Kizuna nevét, aki szenzációs idényt tudhat eddig maga mögött.  Hazájában, szépen, fokozatosan haladva előbb Group 3-as, majd Group 2-es futamot nyert, májusban pedig a japán derbyben robbantott és ezzel belépett az elitbe. Ruler Of The World éppen Kizunától kapott ki a fentebb említett futamban. Aidan O’Brien-nek, vagyis lovainak azonban nem igazán megy az ARC-ban. Mindösszesen egy győzelem a zsákban, holott a világ egyik legnagyobb trénerének tartott mester, Epsom Derbyt pl. négy alkalommal (idén) is nyert. Párizs nem az ő terepe, de ez nem zárja ki a derbynyerő sikerét. Szintén Kizuna hátát nézte a célban, a Grand Prix de Paris nyerője, Flintshire, de egy Andre Fabre idomítást sosem szabad leírni. Mi sem tesszük. Ő egyébként 7 győzelmével a csúcstréner.

 

Tréve

 

Természetesen az ARC-ban ott a helye a francia derbynyerőnek. Nem is kell csalatkoznunk, hiszen Intello (mai állás szerint) futni fog.  Esélye a fogadóirodák szerint csekélyke, de ne feledjük: Olivier Peslier tavaly 33/1-hez adott telivérrel verte Orfévre-t.  Olivier győzelme esetén a versenyben legtöbbször diadalmaskodó zsoké lenne. Ma még 4 legendás világsztárral osztozik e címen. A (106 fős) listán szupersztárok sora, hiszen a fentebb felsorolt favoritok mögött is olyan nevek, mint pl. Al Kazeem, The Fugue, Ocovango vagy éppen Camelot. Reméljük nagy (minimum 14 lovas) mezőny áll majd starthoz a boulogni erdőben és egy remek versenyt láthatunk október első vasárnapján.