Racing Portal - Több mint lóverseny

139. Kentucky Derby & Oaks

Minden lóversenyrajongó tudja: ha május első hétvégéje, akkor Kentucky Derby, és természetesen Oaks.

 

 

 

A hároméves telivérek legfontosabb erőpróbája. A derbyk derbyje Amerikában. Igen. Nem tévedés, hiszen az újvilágban, majd minden államban rendeznek derbyket, valamelyiket pl. novemberben.  Ez azonban az igazi erőpróba. Ami az angoloknak Epsom, odaát kétségtelenül Churchill Downs (Louisville, Kentucky állam). 1875-óta az ikertornyok közé várják május első szombatján a legjobb 3 éveseket.

 Kis múltidéző

Az első versenyek szervezői Angliába utaztak, hogy élőben nézzenek meg egy igazi Derbyt. Tapasztalatok és információk birtokában hazatérve adományokat gyűjtve felépítették Churchill Downs-t és 1875-ben, kb. 10 ezer néző előtt már le is futották az első derbyt. Az epsomi tapasztalat alapján, az első versenyeket 2400 méterre futották. 1896-ban azonban megváltoztatták, lerövidítették a távot a máig is használt 10 furlongra, azaz kicsit több mint, 2000 méterre. Aristides volt az első győztes. A nyeregben Oliver Lewis. 1952-ben közvetítette először a televízió a versenyeket, két évvel később a pénzdíj eléri a 100 ezer dollárt. 1968-ban történik meg az eddigi egyetlen diszkvalifikálás.  Dancer's Image vizeletében tiltott szerre bukkannak (Fenilbutazon. Érdekesség ma már ez legálisan használható).

1973-ban Secretariat 1:59.4-et repeszt. Ez a máig fennálló versenyrekord. Egy évvel később a nézők döntenek csúcsot. 163.628-an vándorolnak ki az ikertornyok közé. Mai napig ez a látogatottsági csúcs. (Az elmúlt években 156-157 ezer helyszíni nézőt regisztráltak.) 

2004-ben lett engedélyezett a zsokék számára a támogatók logóinak elhelyezése a ruházaton.

2005-től az ötödik helyezett is részesül a pénzdíjból (ma 2 millió USD), mert korábban csak az első négy helyen célba érő tulajdonosának fizettek.

 

 

 Néhány érdekesség:

- 1882-ben Apollo úgy nyerte meg a Derbyt, hogy nem futott kétévesen.

- A legnagyobb meglepetést Donerail 1913-as győzelme hozta. 92,40-et fizettek győzelme után 1 dollárra.

- A lovasok táborában Eddie Arcaro és Bill Hartack egyaránt ötször diadalmaskodott a versenyben. A trénereknél Ben A. Jones a listavezető hat sikerrel.

- Az új évezredben 10 zsoké (csak Borel nyert 3x) és 12 tréner győzött, azaz Borelen kívül senkinek nincs még kiemelkedő sorozata.

- 2013-tól pontrendszer dönt az indulásról. Darren Rogers, a Churchill Downs kommunikációs igazgatója (még 2012-ben) azt mondta a Louisville Courier Journalnak, hogy szerinte 40 pontnál fogják meghúzni a határt, vagyis ezalatt senki nem kerülhet be a KD mezőnyébe.   Érdekesség, hogy ha már 15 évvel ezelőtt bevezették volna ezt a rendszert, 4 Derbynyerő nem is indulhatott volna a versenyben: Charismatic, War Emblem, Giacomo, és Mine That Bird. Egyikük sem érte el a 40 pontos limitet. Sőt, War Emblem egyet sem szerzett (volna). 

A lóverseny ünnepéről és az esélyekről bővebben is olvashatnak a www.racingportal.hu. oldalon.