Racing Portal - Több mint lóverseny

Ünnepi hétvége

Az Egyesült Államok-ban július 4-én nem csak a függetlenség napját, hanem a lovakat is ünnepelték. A New York-i Belmont Park-ban nagyszabású versenynapot tartottak két Gr1-es futammal kiemelve, majd másnap újabb felsőkategóriás viadalban mérkőztek meg a telivérek New Jersey-ben.

 

Force The Pass a Horse Racing Nation fotóján

 

 

Bár az amerikai galopp a világon egyedülállóan a homokborítást tette prioritássá – azaz a legfontosabb, legnagyobb versenyek főként homokon kerülnek megrendezésre – nem szenved hiányt magasan jegyzett turf-futamokból sem. Ezeknek a versenyeknek a száma nyilvánvalóan kevesebb a homokon rendezettekhez képest, de fogadási és nézői szempontból könnyebben kiismerhetőbbek, hiszen kevesebb az erre „szakosodott” telivér. Mezőnyeik tagját sokat látjuk egymás ellen futni, nincs lehetőségük annyira eloszlani a Keleti- és Nyugati Part között, ha a legrangosabb versenyeket kívánják követni a szezonban. Mostani hétvégénk sem maradt el amerikai galopp nélkül, ahol most a turf játszotta a főszerepet.

A szombati nap fő „attrakciói” a háromévesek voltak: az 1,25 millió dolláros Belmont Derby Invitational-ban mérkőztek meg Amerika legjobb turf ménjei két európai kihívóval szemben. A győzelmet kisebb meglepetésre Force The Pass tartotta otthon: Speightstown fia már a célegyenesben az élen kezdte a hazafutást és az utolsó lépésekig növelte az előnyét. Majdnem 4 hosszt vert a legjobb európai szereplőre, a francia Canndal-ra. Az év folyamán nem ritka, ha az öreg kontinensről küldenek lovakat a tengerentúlra egy-egy versenyben való szereplésre, de a komolyabb, kontinensek közötti csatára novemberig kell várnunk, mikor a Breeders’ Cup-ot rendezik.

 

A turf amerikai hercegnője. Fotó: americasbestracing.com

 

A Belmont Oaks Invitational-ban pedig beigazolódott az a felvetés, hogy Lady Eli lehet most az USA legkiválóbb hároméves kancája, aki valaha fűre lépett. Az egymillió dolláros futam népes mezőnyét szemet gyönyörködtetően hagyta maga mögött. Divine Park lányának mérlege így már hatból hat, köztük két Gr1-es trófea kapott helyet. Már kétévesen favoritként nyerte meg Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf-ot Kaliforniában, idén pedig megint visszatér a szezonvégi csúcstalálkozóra, amit most Kentucky-ban rendeznek.

 

Big Blue Kitten hétévesen is a turf élmezőnyéhez tartozik. Fotó: americasbestracing.com

 

A tavaly több Eclipse díjjal is kitüntetett (Év Turf Lova és Év Idősebb Lova) Main Sequence vasárnap címvédőként tért vissza a United Nations futamába, de káprázatos amerikai nyerési sorozata csúnyán megszakadt, mikor a versenyben csak hetedikként ért célba. Így a United Nations dupla más ló neve mellé íródott: a hétéves Big Blue Kitten neve mellé, aki 2013-ban nyerte meg ezt a futamot először. 

Nos, mint előbb írtuk, füvön viszonylag keveset futnak az amerikaiak, de az izgalomból ez semmit nem von le. Nagy bajnokok itt is megtalálhatóak, de nem ritkák a meglepetések sem.

Címkék: