Racing Portal - Több mint lóverseny

Ünnepelt papírforma

A nagy hőség sem rettentette el a rajongókat, és egy komoly tömeg gyűlt össze Sandown-ban, hogy a pálya leghíresebb versenyében láthassák a brit turf sztárjait és talán a nemzet legújabb legendáját.

 

Az elmúlt 20 évben a nagyszerű Sea The Stars (Cape Cross) volt az egyetlen derbygyőztes, aki klasszikus évében (háromévesen) nyerte meg az Eclipse futamát. Egészen máig. Cape Cross feltűnően gyönyörű és tehetséges másik fia, Golden Horn négy héttel epsomi diadala után idősebbek ellen aratott szemkápráztató győzelmet.

 

 

Az öttagú mezőnyből a későbbi nyertes startolt a leglassabban, de nem elég rosszul ahhoz, hogy Frankie Dettori alatt ne tudjon gyorsan lábra kapni. A világhírű olasz zsoké mindjárt az élre is küldte és vezető pozícióját a célegyenes elejéig senki sem fenyegette. Itt The Grey Gatsby erősen megszorongatta Jamie Spencer-rel a hátán, és már-már úgy tűnt, hogy a heroikus küzdelemből a másodfavorit szürke kerül ki győztesként. Ám ahol négyéves elfogyott, ott a favorit újított és elfutott riválisától.

Frankie Dettori harmadszorra, John Gosden pedig másodszorra diadalmaskodott a sandowni nagyversenyben. A zsokét szokásos módon még lovon ülve interjúvolták (volna meg), de a tömeg annyira ujjongott, mikor visszaértek a tribünökhöz, hogy félbe kellett szakítani a riporterrel való beszélgetését a lovasnak. Később viszont volt lehetősége, hogy elmondja: „Most megmutatta, hogy egy igazi bajnok és van mersze is bőven.”

Nem kizárt, hogy Anglia következő csillagát láthattuk most fényesen tündökölni. Tulajdonosa és tenyésztője, Anthony Oppenheimer elmondása szerint a ló majd megmondja, hova tovább. Az ország lázban ég, hiszen ilyen formával a már öt startjából veretlen Golden Horn a francia szuperfutamnak, a Prix de l’Arc de Triomphe-nak az egyik legvártabb indulója, a francia csodakanca, a címvédő, Tréve mellett.

 

Fotó: Channel4 Racing