Racing Portal - Több mint lóverseny

Királyi utódok

2008-ban kezdtem bele egy kis blog szerkesztésébe, ami a mai Racing Portal elődjének tekinthető. Ezen időszak alatt versenyek ezreit láttam élőben a versenypályákon vagy az interneten és persze ennél a számnál jóval többet, utólag visszanézve.

 

 

Számomra nem kétséges, hogy az Írországban született (és most 8 éves) Sea The Stars volt az a ló, aki rám a legnagyobb hatást gyakorolta. Ha kell, kimondom: ő volt a legjobb ló, akit valaha élőben láttam. Pályafutását, igencsak könnyű összefoglalni: Első versenyében negyedik, majd onnan soha többé nem látott lovat maga előtt a célban. Gr1-es versenyek sorát nyerte, majd a legnagyobb megmérettetés, a párizsi ARC megnyerése után visszavonultatták.  

 

 

 

Ekkor még csak 3 éves volt, de a neve mellett már oly sok kitüntetés állt, hogy igen hosszú lenne felsorolni. A lovak teljesítményét osztályozó, Timeform bizottság 140-re értékelte őt. 1948-óta, csak nyolc telivér kapott ennél magasabb osztályzatot.

 

 

Ahogyan az megszokott, egy ilyen sikeres telivérre a tenyészidőszak várt, és már első évében (azaz 2010-ben) 140 kancát vezettek elé. Hogy hány utódja született azt nem tudni pontosan, de 2013-ban kerültek a pályákra az első ivadékai. Több-kevesebb sikerrel.  Az idei azonban már egészen más.  Ha egy ember életében (agyában) olyan lenyomatot, hagy egy ilyen parádés ló, mint e cikk főszereplője, egyértelmű, hogy az utódai szereplését is figyelemmel kíséri. Így vagyok én is a Sea The Stars csikókkal. Az utódok eddig 40 győzelmet arattak (a két évben összesen), Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Japán és Oroszország pályáin. Négyen nyertek Gr3-as versenyt, ketted pedig Listed besorolásút.  A világ vezető, lóversenyszaklapjának, a Racing Postnak értékelése szerint a Pretty Polly Stakes-t nyerő kanca Taghrooda és őfelsége Aga Khan tulajdonában álló Vazira a legjobbak, de az igazi nagyversenyek még csak most jönnek.  Már most kijelenthető: a papa nem csak a versenypályán volt klasszis. Kíváncsian várom az utódok további nagy-nagy győzelmeit.

Címkék: