Racing Portal - Több mint lóverseny

Semmire sincs garancia

Ez egy igen gyakran használt mondás a lóversenysportban, ami mostanság nagyon is aktuális.  Az ausztrálok legdrágábban „leütött” lova most az életéért küzd.

 

A 25 versenyében mindig győző, azaz veretlenül visszavonult csodakanca, Black Caviar kisöccsét, áprilisban 5 millió ausztrál dollárért ütötték le a Sydney Easter Yearling Sale-en, azaz a másfél éves csikók húsvéti árverésén.

 

Jimmy az árverési csarnokban

 

Ez az összeg a csúcsot jelenti az ötödik kontinensen. Soha ennyit nem fizetett még senki korábban, nem futó lóért. Itt jön be a rizikófaktor. A galopplovak többsége kétévesen kezdi meg versenykarrierjét, valamelyikük még később. Világosan látható tehát, hogy a csillagászati összeget egy „pályakezdőért” szurkolták le a tulajdonosok, aki még nem tud törleszteni a magas vételárából. Itt jön a történetbe a rizikófaktor.  (Ilyenkor erősödnek fel azok a hangok: vajh megéri e ilyen magas összeget adni egy olyan lóért, aki még nem bizonyított, de ez a betegség nem válogat. Megtámad(hat) mindenkit.) 

 

 

A lovat sok-sok minden érheti, míg elkezdi a versenykarrierjét.  Sérülés vagy betegség sújthatja. Sajnos itt utóbbi következett be. A Jimmy (Redoute's Choice - Helsinge) (bece)névre hallgató csődört, két héttel ezelőtt megharapta egy pók, és a vélhetően allergiás reakciótól kialakult nála minden lótartó rémálma, a patairha-gyulladás, avagy a Laminitis. Sokaknak ismerős lehet ez a szó. Igen, Overdose-nál is ez a betegség jelentkezett. Sajnos ez a kór nagyon sok esetben halálhoz vezet. Ahogy a világtörténelem valaha élt egyik legnagyobb versenylovánál, Barbaro-nál is. Az ő történetének első részét itt, a második részét pedig itt olvashatják. A cikk végén pedig megtalálják ennek a rettenetes betegségnek a leírását. Ausztráliában természetesen hatalmas médiaérdeklődés kíséri a ló állapotát. E sorok írásakor ott már az este közeledik, de a mai radiográfiai vizsgálatok nem mutattak javulást Jimmy állapotában, azaz az még mindig kritikus. Természetesen a legnevesebb ausztrál lóspecialisták felügyelik a Black Caviar tesó minden lépését. Lószerető emberek ezrei küldték el a tulajdonosoknak a támogató, biztató üdvözleteiket, amiket azok ma egy sajtóközleményben köszöntek meg. Gyógyulj meg mielőbb.