Racing Portal - Több mint lóverseny

Újra Gosden

A kereken 150. alkalommal megrendezett Ír Derbyben mindössze nyolcan vágtak neki a klasszikus 2400 méternek, de közülük mind kiérdemelték helyüket a startgépben. Curragh királya, az ír trénerzseni, Aidan O’Brien az indulók felét, azaz négy lovat nyergelt, hogy elhódítsa tizenkettedik derbytrófeáját - köztük az epsomi Oaks hősnőt, Qualify-t, vagy a francia Derby másodikját, Highland Reel-t. A „hazaival” szemben azonban a Godolphin istálló csak egy telivért küldött az ír gyepre: Jack Hobbs-ot – ami elég is volt.

 

Jack Hobbs előző két startjában mindkétszer istállótársától, Golden Horn-tól kapott ki: túl sok volt neki a Dante-ban és megint túl sok volt neki az (Epsom) Derby-ben. Most azonban, hogy riválisa a Coral-Eclipse Stakes-re készül, senki sem akadályozta meg Jack Hobbs-ot, hogy egy igazán megérdemelt címet írathasson neve mellé: klasszikus nyertes. Végig a vezetők mögött utazott, majd a célegyenesben küldte az élre zsokéja, William Buick – onnantól pedig már nem volt megállás.

 

Foto: Sporting Life

 

„Igazán hittem benne Epsom-ban, de ma még annál is jobb volt. Ő egy olyan ló, aki folyamatosan fejlődik.” – mondta Buick. „Fantasztikus nyerni egy Ír Derby-t, de az is, hogy egyszerűen csak ilyen lovakat lovagolhatok, mint amilyen ő… Az istálló tulajdonosának, Mohamed sejknek, és az egész Godolphin csapatnak ez jelent mindent. Mindenki rengeteget dolgozik a háttérben, ezért is olyan nagyszerű ilyen napokat átélni.”

Érdekes, hogy az epsomi második-harmadik-negyedik helyezett lett a curraghi első-második-harmadik. Nevezetesen Jack Hobbs-Storm Of The Stars-Giovanni Canaletto végeztek egymás mögött mindkét klasszikusban. Nem mellesleg az idei győztes az egyetlen angol tréningezésű nyerő 1993 óta, ami a szenzációs John Gosdennek köszönhető.  A remek idomárt jól ismerhetitek már ti is, hiszen az Epsom Derby és a Francia Kancadíj után most az írek derbyjét is megnyerte. 

Csondor Orsolya