Hatharom / Blog / Bejegyzések
Player specials a kosárlabda-világbajnokságra
Negyedik napjához érkezett el a kosárlabda-világbajnokság, amikor is player specials-ben látok fantáziát. Két olyan...

Negyedik napjához érkezett el a kosárlabda-világbajnokság, amikor is player specials-ben látok fantáziát. Két olyan játékosra fogadok, akik az NBA-ben játszanak és meghatározó tagjaik válogatottjuknak.

Angola-Mexikó

Ha Mexikó, akkor Gustavo Ayón, az Atlanta Hawks centere ugrik be kapásból mindenkinek, már aki követi és ismeri a nemzetközi kosárlabdát. A nyolcas számú játékos eddig átlagban 29 percet töltött a parketten és 17,5 pontot dobott. A litvánok ellen Ayón még nem pörgött úgy, ahogy elvárható lett volna tőle, viszont a szlovénok elleni második meccsen már topon volt. Mezőnyből nem hibázott (!) - 9/9 lehetőséget értékesített -, míg a büntetővonalról 55 százalékosan célzott.

Angola ellen sorsdöntő mérkőzésre készül Mexikó kedden, hiszen ha nyernek a Közép-amerikaiak, akkor nagy valószínűséggel bejutnak a playoffba. Azonban a meccs nem lesz sétagalopp számukra, szükségük van vezérük ponterős játékára, hogy eredményesek legyenek. Arról nem is beszélve, hogy negyedik nap alatt ez lesz a harmadik mérkőzése Mexikónak, az ilyen terhelést pedig maximum az NBA-ben kapnak a kosárlabdázók, pont ott, ahol Ayón is játszik.

Mindezek után vélhetően bő 30 percet tölt majd a pályán a Ayón, így pedig kb. 10-12 dobása lesz mezőnyből, és biztos, hogy büntetőzni is fog egy párszor, így pedig könnyedén dobhat legalább 18 pontot. Pláne úgy, hogy most egy olyan válogatott ellen játszik a center, ahol a védők lényegesen képzetlenebbek, mint az eddigi ellenfeleké voltak.

Ausztrália-Litvánia

Jonas Valanciunas a Toronto Raptors és Litvánia első számú sztárja. Az NBA-ben meccsenkét kilenc lepattanót szedett az elmúlt szezonban, míg a vb-n is ez az átlaga a 14-es számú kosarasnak. A litvánok eddig két sima meccsen vannak túl, mind a mexikóiakat, mind az angolaiakat könnyedén verték, mégis Valanciunas átlagban 25 percet töltött a parketten.

Litvániára szerdán az eddigi legnehezebb feladat vár, hiszen korábbi ellenfeleinél egy jóval erősebb társasággal, Ausztráliával kell farkasszemet néznie a baltiaknak. Az óceániak gyors kosárlabdát játszanak, viszonylag korán eldobálják a játékszert, vagyis bőven lesz lehetőség a lepattanók gyűjtésére Valanciunasnak. Arról nem is beszélve, hogy az ellenfél palánkja alatt támadó lepattanókat is könnyedén szerezhet, amiből a vb-n is gyűjtött már ötöt.

Úgy gondolom, hogy egy roppant kemény mérkőzésen, amely iszonyatosan nagy téttel bír - a továbbjutók mikor találkoznak a Team USA-val a playoffban -, Valanciunas rengeteg időt tölt majd a pályán. A teher pedig rányomhatja a bélyegét a meccsre, így pedig több dobás is kimaradhat, a lepattanókat pedig a mezőny egyik legmagasabb embere könnyedén összegyűjtheti. Ezért véleményem szerint a litvánok első számú centere legalább nyolc lepattanót szerez szerdán.

A tippek szorzója: 1.85

A tippek téterőssége: 4/10

A tippeket a Triobet-en játszottam meg.

(A tippjeimet szólóban adtam fel.)