hatharom.com / Blog / Bejegyzések
Többet ígért - Magyar Nagydíj
Kicsit megkésve, de jelentkezem a mögöttünk hagyott Magyar Nagydíjról írt bejegyzéssel. A rajt előtti esőt látva az emberben már fölsejlett egy, a tavalyi Német Nagydíjhoz hasonló káosz, végül túl nagy keveredés nem történt. Következzen néhány gondolat a főszereplőkről, időnként a jövőről is meditálva.

Semleges szemmel nézve nem sikerült túl izgalmasra a mögöttünk hagyott Magyar Nagydíj. Bár a rajt előtti esőt látva benne volt a pakliban egy 2014-eshez hasonló fordulatos verseny, végül csak a rajt kavarta meg kicsit a kártyákat. Bár ha visszaemlékszünk, ott sem elsősorban a felszáradó pálya, hanem az élen állók számára rosszkor jövő Safety Car ágyazott meg az izgalmaknak, amikor az addigi első négy helyezettet hátraküldte a vert mezőnybe. Perez balesete és az újabb biztonsági autós fázis aztán adott még egy lehetőséget a taktikaváltásra. Ebből alakult ki az a fáziseltolódás, amit kihasználva Ricciardo aztán a frissebb gumikon óriásit hajrázva megnyerte a versenyt. Most ez elmaradt, amitől a verseny kicsit laposabbra sikerült a vártnál, de azért néhány apróság így is említést érdemel.

Hamiltonról és a Mercedesről nem kell sokat beszélni, ugyanazt a tökéletes produkciót hozták, mint egy héttel korábban. Minden tiszteletem az övék, de most lépjünk tovább, majd akkor foglalkozunk velük, ha valami történik velük, de ez – semleges nézői szempontból – fájdalmasan ritkán fordul elő.

A Red Bull hétvégéje ellenben megér egy misét. A kanyargós Hungaroring elméletben kedvez az autójuknak (lásd a tavalyi versenyt, amikor Verstappen majdnem megverte Hamiltont), ehhez képest valami nagyon csúnyán félresiklott náluk a felkészülés során. Az időmérőn elért 7. és 13. hely időtlen idők óta a legrosszabb eredményük (az egyébként pocsékul sikerült 2015-ös évben Szocsiban összehozott 10. és 11. volt az utolsó ilyen szintű páros leégés, még Ricciardoval és Kvjattal), ráadásul Albon egy belső kamerás felvételén nagyon szépen látszott, hogy alig lehet elfordítani az autót, annyira alulkormányzott. Márpedig a sok nyújtott, középgyors kanyar a Hungaroringen az ilyet kiemelten bünteti. A versenytempójuk viszont nem tűnt rossznak. Oké, az elején Verstappen – miután tartott egy soron kívüli tornaórát a szerelőinek, akik csodával határos módon 20 perc alatt varázsoltak egy új jobb első futóművet az autóra – zseniálisan ment a vizes pályán, a jó rajt után Strollt is állva lényegében bebiztosította magának a második helyet, de utána tükörsimán rázta le az edzéseken sokkal gyorsabb Racing Pointot száraz pályán is. Bottas ellenben – miután kihámozta magát a mezőnyből – simán utolérte, megelőzni azonban nem tudta. Pedig a Mercedes bevetette azt a trükköt, amivel Hamilton egy évvel korábban levadászta Verstappent: kiálltak egy extra kerékcserére, hogy aztán a frissebb gumikon tudjon támadni a verseny végén. A húzás azonban – a tavalyhoz képest nagyobb nyers tempókülönbség ellenére – nem jött be. Ez Bottasnak rossz hír az összetett (és a saját önbizalma) szempontjából, Verstappen azonban – nem először – erőn felül teljesített. Még úgy is, hogy a kivezető körön elég amatőr hibát követett el, amikor beleállt a gumifalba, majdnem lenullázva az esélyeit. Igen, a 12-es kanyarban pont van egy vízátfolyás (a Hungaroring hírhedten trükkös ebből a szempontból) és szemre sem tűnt nagynak a tempó, azonban Verstappenen az edzéseken is érződött, hogy túlerőlteti a vezetést. Érezte, hogy nem megy az autó, ezért megpróbált nagyobb kockázatokat vállalva időt nyerni, ebben azonban bőven benne van a hibalehetőség. Innen nézve különösen bravúros, hogy néhány perccel a történtek után milyen higgadtan zongorázta végig a futamot, pedig egy ilyen esős rajt igen sok veszélyt hordoz magában. Óriási főhajtás Christian „Óvóbácsi” Horner előtt, aki a jelek szerint Vettel után egy másik „kisgyereket” is képes volt megszelídíteni.

Egy sportfogadás anatómiája: a futam előtti esélylatolgatáshoz írtam hozzászólásban, hogy ha esni fog az eső, akkor Verstappen jó eséllyel dobogón végez, amit 3,75-ös oddsért bőven megéri bevállalni. Amint bevágták a képet, hogy vizes a pálya – stílszerűen pont őt mutatták intermediate gumin – azonnal ment is a pénz. Amint az Enter leütése után fölnézek a tévére: Verstappen a falban. Az akkori szavaimat inkább nem idézem, mindenesetre szurkoltam rendesen, hogy összerakják az autót. Kisebb futóműsérüléseket lehet javítani 10-20 perc alatt, de nyilván kívülről nem látszott, mekkora a kár. Végül sikerült (bár tartottam tőle, hogy nem lett tökéletes, amitől vagy tempót veszít, vagy a terheléstől szétesik az egész), a számításom pedig bevált, hiszen az első pár körben, vizes pályán Verstappen valóban átugrotta az előtte lévőket, majd a dobogós helyét meg is tartotta a végéig.

Emellett Albon is előrejött az 5. helyre úgy, hogy a rajt utáni káoszból nem igazán profitált. Néztem futam közben a tempóját, egyáltalán nem tűnt lassúnak a közvetlen ellenfelekhez (Ferrari, McLaren, Perez a Racing Pointtal) képest. Ami viszont elgondolkodtató, hogy az időmérőn nagyon kikapott Verstappentől. És nem először: amióta a Red Bullnál van, eddig egyszer sem győzte le csapattársát (tavaly Monzában Verstappen a motorcsere miatt ki sem jött a pályára az edzésen). Az átlagos hátránya tavaly 0,433 másodperc volt, idén viszont – bár a három futamos minta elég kevés – egyelőre 0,552. (A Stájer Nagydíj esős időmérője torzíthatna a képen, de ott Albon hátránya 0,522 másodperc volt, ami megfelel az átlagnak.) Ez utóbbi lényegében megegyezik Gasly 0,540 másodperces értékével, akit emiatt év közben lecseréltek. Bár Albon versenytempója jobbnak tűnik Gaslyénál, ez hosszú távon nem biztos, hogy elég lesz. Szerencséjére az ígéretesnek – sőt, az egyáltalán bevethetőnek – látszó Red Bull-tehetségek elfogytak, ezért ha Helmut Markoék tényleg váltani akarnak, kénytelenek lesznek kívülről importálni valakit. Én a magam részéről Sergio Perezt javasolnám nekik, aki Verstappent valószínűleg nem fenyegetné csapaton belül, de stabil és relatíve gyors másodhegedűsként hasznos lenne, ráadásul helye sem marad a Racing Pointnál, ha tényleg egy nagyágyút igazolnak a kirobbanthatatlan Stroll mellé.

Apropó Perez! Bár a Racing Point fennállása óta most futotta legjobb nyers tempóját egy versenyhétvégén, nem sokat tudott belőle profitálni. A problémát az okozta, hogy az időmérőn óriási meglepetésre kikapott Strolltól. Ez mindössze harmadszor történt meg vele (plusz még két alkalom, amikor műszaki hibája volt). Tavaly Japánban nem állt össze az időmérős köre, idén Ausztriában az eső tréfálta meg, most viszont ifjú csapattársa erőből kapta el. Az átlagos előnye tavaly 0,455 másodperc volt, idén viszont – ha csak a két sima időmérővel számolunk – szinte egyformán állnak. (Na jó, Stroll vezet 7 ezreddel.) Ez főleg azért okozott gondot, mert így ő rajtolt a belső, még nedvesebb ívről, melynek köszönhetően a páratlan oldalról indulók simán átugrották. (Ugyanez tett keresztbe Bottasnak is.) Innentől teljesen beszorult a mezőnybe és hiába volt gyorsabb az autója, mint a körülötte lévőké, ez az előny csak néhány tized volt, ami a Hungaroringen nem elég az előzéshez. Már az első futamokon is bizonytalanabbnak tűnt a szokásosnál, amit én akkor a járvány miatti hosszú kihagyásra fogtam. Ez is egy lehetőség, de bőven benne van, hogy egyszerűen mentálisan túlságosan megviseli, hogy végre egy gyári alakulathoz kerülhetne úgy, hogy még csapatot sem kellene váltania, ehhez képest lehet, hogy ülése sem lesz jövőre, a helyén pedig egy olyan arc megy majd, akit ő többnyire laposra ver, csak hát a másik srác hozza a tőkét. (Miközben Perez is nem egy ülést a szponzorainak köszönhetett.) Sportszakmailag mindenképpen ő lenne a jó választás az Aston Martinnak, de Stroll az Stroll, mellé pedig szükség van egy bizonyítottan bajnoki címre képes versenyzőre (Vettel? Hamilton? Alonso?). Nagyon remélem, hogy ha ez meg is történik, akkor legalább a Red Bull mentőövet dob neki, ahol egyébként simán lehet, hogy jobb autót is kapna, mint az egyelőre ismeretlen potenciállal rendelkező gyári Astonnál.

Mondom ezt az egészet úgy, hogy Stroll egyébként parádés hétvégét futott a Hungaroringen és erőből hozta el a 4. helyet a korábban beharangozott élhármas mögött. Amennyire botladozva kezdte a Forma-1-et, mostanában egyre jobb teljesítményt nyújt. Rengeteget ekéztem (és még vélhetően fogom is) a háttere miatt, de a vártnál fejlődőképesebbnek bizonyult és ahogy az autója javul, kezdi kihozni belőle azokat az eredményeket, amire a gép egyébként alkalmas. Világbajnok biztosan nem lesz belőle, ezt ki merem jelenteni, de azért kíváncsi leszek rá. hova fog eljutni néhány év múlva. Egy Perezhez hasonló erős közepes akár még ki is sülhet a dologból…

Kiről nem írtam még? A Ferrari egy árnyalatnyival meggyőzőbbnek tűnt, mint eddig, de ez még mindig kevés az üdvösséghez. Ezúttal Vettel volt a biztos pont, míg Leclerc-nél balul ütött ki az elsőre logikusnak tűnő taktika. A felszáradó, hideg aszfalton általában a lágy keverékű gumit éri meg föltenni, mivel az melegszik föl a legkönnyebben, így ilyen körülmények között is tűrhető tempót lehet kicsiholni belőle. Ezúttal azonban, mivel még sok volt hátra a versenyből, túl nagy hátrányt jelentett a megszokottnál is gyorsabb kopása. Hogy ezt lehetett-e látni előre? A mezőny többi része valamit tudhatott, mert láthatóan igyekeztek kerülni a használatát. Még a biztosan vezető Hamiltonnak is hosszas huzavona után, mindössze néhány körre rakták föl, pedig a verseny végén, könnyű autóval mindig barátságosabban viselkedik, mint nagyobb üzemanyagszinttel. Az esős szabadedzés miatt a szokottnál kevesebb adat állt rendelkezésre a gumikról, mégis érdekes, hogy csak ők néztek bele ebbe a csapdába. A másik tényező, ami ellenük szólt, hogy a Hungaroringen híresen nehéz előzni, ezért kevésbé lehet kiautózni egy elévágást, mert több idő veszhet el a forgalomban, mint egy normál pályán. Ilyenkor sokkal inkább érdemes a pályán elfoglalt pozícióra taktikázni, pláne a középmezőny sűrűjében.

Jól hangzik ez a bejelentett átszervezés, de inkább tűnik látszatintézkedésnek, mint valódi megoldásnak. (Aztán persze majd meglátjuk.) Ami érdekes (és ezt szégyenszemre én is rosszul írtam a múltkor), hogy külön szerepel John Elkann elnökként és Louis Camilleri vezérigazgatóként. Ez sosem volt jellemző eddig a Ferrarira (Enzo óta is az elnök kapott minden hatalmat), és elképzelhető, hogy itt a megoldás a problémára. A „több szem többet lát” elve alapján egy széttagoltabb vezetői struktúra is működőképes lehet (lásd Mercedes), de a hagyományosan tekintélyelvű Scuderiánál egy ilyen lépés inkább a széthúzást erősíti, főleg, hogy mindkét úriember eléggé laissez-faire-vezetőnek tűnik, azaz inkább hagyja folyni az eseményeket ahelyett, hogy irányítani próbálná. (Tudom, tudom, a fotelszakértő megmondja a frankót és tényleg lehet, hogy kapitálisat tévedek, de a számomra jelenleg elérhető információkból erre következtetek.) Binotto megerősítése a csapatfőnöki pozícióban szintén ennek a jele. Igaz ugyan, hogy Jean Todt fejét is követelték ’96-ban (miután három éven át vele sem mutatott érdemi előrelépést a csapat), de ő egyrészt kívülről, friss lendületet hozva (és a Peugeot sportautócsapatánál bizonyítva) érkezett és nem belső puccsal vette át a hatalmat, másrészt miután kiismerte a közeget, volt mersze meglépni a nyerő húzást: lényegében átemelte az akkori világverő csapat vezetőségét (Ross Brawn, Rory Byrne, Michael Schumacher). Ez kifejezetten menedzseri képesség (hasonlóan mondjuk Briatoréhoz, aki ugyanígy, ugyanezekkel az emberekkel épített világverő alakulatot egy pólógyártó cég által szponzorált privát csapatból), amit Binotton egyelőre nem látok. A linkelt cikkben megszólal ő is, a szöveg pedig a magyar futball kifogásgenerátorát idézi, ami a hozzáértés hiányának csalhatatlan bizonyítéka. Persze ritkán akadnak horogra Toto Wolffok és Christian Hornerek, de csak megismétlem magam: megnézném Frederic Vasseur-t a Ferrari élén.

A nap húzása viszont egyértelműen a Haasé volt: azzal, hogy már a felvezető körben kijöttek száraz pályás gumiért, átmenetileg a 3-4. helyen találták magukat. Innen nézve különösen fájó, hogy végül összesen 2 pontot szereztek Magnussen 9. helyével, de egyszerűen nem volt elég gyors az autó ahhoz, hogy a sokat ígérő pozíciót megtartsák. Az viszont számomra érthetetlen, hogy a rohamosan száradó pályán miért csak ők lépték ezt meg. Oké, az élmezőny érthető okokból nem szívesen kockáztat, de pl. Albon 13. helye egy Red Bull-szintű csapatnál nem a beáldozhatatlan kategória. Ha ők ezt meglépik, akkor Alex került volna a 3. helyre, közvetlenül a csapattársa mögé. Ha a hátulról rohamozó Bottast nem is tudja maga mögött tartani, akkor is valószínűleg annyi időt elvesz tőle, hogy utána Valtteri már nem tudta volna megtámadni Verstappent. Albonnak pedig legrosszabb esetben egy 4. helyet ért volna a húzás, de az is lehet, hogy egy dobogót. Utóbbi óriási elégtételt jelentett volna a két ütközés és a borzalmas időmérő után. De a negyedik hely is 3 ponttal többet ér, mint az 5. ahol végül leintették. Ha a Red Bull formája tényleg ennyire ingatag, akkor minden egyes pontra szükségük lehet, hogy legalább a konstruktőri 2. helyük biztosítva legyen.