Hatharom / Blog / Bejegyzések
A világ rendje – Stájer Nagydíj
A második ausztriai verseny ugyan nem volt annyira eseménydús, mint az első, azért itt is volt pár olyan momentum, amit érdemes kielemezni. A korábbinál rövidebb értekezés a Stájer Nagydíjról

Túlvagyunk a Stájer Nagydíjnak becézett második ausztriai hétvégén (kicsit szürreális volt ugyanazokat az autókat ugyanazon a pályán egy teljesen más dramaturgiájú futamon végignézni), ahol mondhatni helyreállt a világ rendje: Hamilton – régi jó szokását követve – rajt-cél győzelmet aratott, azt az illúziót keltve, hogy futam közben lazán kiugorhatott volna egy juharszirupos almáspitéért, akkor sem tudják megelőzni. Hol van már a múlt heti verseny a két büntetéssel… A szurkolók fejében ugyan az marad meg, ha valaki az utolsó helyről, szamurájként küzdi át magát a mezőnyön (Fernando, remélem, figyelsz!), de egy igazi klasszis sokkal inkább arról ismerszik meg, hogy őt nézve röhejesen könnyűnek látszik az, ami valójában (majdnem) mindenki más számára lehetetlen. Ez az időmérőn is megmutatkozott. Esőben ugye kevésbé jönnek ki az autók közti különbségek, így mindenki Verstappentől várta, hogy megszerzi a pole-t. Hamilton ellenben olyan kört durrantott oda, amit Max akkor sem tudott volna megverni, ha nem rontja el az utolsó próbálkozását. (Ettől függetlenül a Verstappen edzéselsőségére elcsípett 4,5-ös szorzóban volt érték, ekkora eltérés ugyanis nem volt az esélyek között.) Verstappen esőmenő hírnevét a 2016-os Brazil Nagydíjon alapozta meg, ahol 14 kör alatt a mezőny végéről a 3. helyre jött föl. Hamilton eközben senkitől sem zavartatva „végigunatkozta” a versenyt az élen, de gyorsabb volt Verstappennél akkor is, amikor mindketten forgalom nélkül, zavartalanul autózhattak.

Hamiltonnak persze segít, hogy ilyen jó autója van, de meg lehet nézni, hogy az egyébként szintén óriási tehetségnek induló Valtteri Bottas mit hoz ki évek óta ugyanabból a technikából. Apró idevágó statisztika: Lewisnak eddig 8 idényben volt (korábbi vagy későbbi) világbajnok a csapattársa, mégis mindössze kétszer tudták megelőzni a pontversenyben. Más pedig jóformán a közelébe sem tudott kerülni. A mostani mezőnyből is egyedül Verstappennek vagy Leclerc-nek lenne erre esélye azonos autóval. (Nagyon talán Russell, Norris vagy Ocon, róluk ebből a szempontból keveset tudunk, illetve a visszatérő Alonso formája is kérdéses.) A futam előtt a vb-címére kínált 1,57-es szorzó mostanra 1,28-ra esett, de még ez is nyugodtan pakolható. Hogy ki szereti és ki nem, az ízlés dolga, de hogy a Forma-1 történetének legjobbjai közé tartozik, az vitathatatlan.

Mögötte Bottas azért csak-csak elhalászta a 2. helyet Verstappen elől. Könnyű a Red Bull fejéhez vágni, hogy benézte a taktikát, de igazság szerint nem sok mindent tehettek volna másképp. Miután Bottas áthámozta magát Sainzon, elkezdett közeledni Verstappenre. Körönként átlag 0,131 másodpercet hozott rajta, ami nem sok, de elég volt ahhoz, hogy a 24. körre 2 másodperc, azaz a becsült elévágási távolság alá csökkentse a különbséget. Erre a Red Bullnak reagálnia kellett, főleg, hogy Verstappen gumijai a jelek szerint kezdték megadni magukat. Legalábbis erre utal, hogy Bottas 3 kör alatt kb. 1 másodpercet hozott rajta. Az új gumikon persze elkezdte csökkenteni a különbséget, ugyancsak körönkénti átlagban 0,44 másodpercet hozva Bottason. Ez ugyan új (bár eggyel keményebb) gumikon nem eget rengető különbség, de annyit mindenképpen jelez, hogy ha nem lépnek, akkor a Mercedes az elévágással átugrotta volna őket. Annyi talán belefért volna, ha egy körrel Bottas után cserélnek kereket, de ez sem biztos, hiszen ha várnak, akkor Valtteri még közelebb lett volna, amikor (minden bizonnyal) a Red Bull előtt áll ki cserélni. Amikor 9 körrel később a Mercedes is tiszteletét tette a szerelőinél, a pályára visszatérve 8,2 másodperccel Verstappen mögött találta magát. Ekkor úgy tűnt, hogy a Red Bull nyeregben van, mivel a különbség (némi ingadozással, ami vélhetően a lekörözésekből adódott) az 51. körre felkúszott egészen 9,3 másodpercig. Ekkor (20 körrel a vége előtt azonban Verstappen tempója látványosan visszaesett. Valószínűleg a Pirellik nem bírták tovább a strapát. Innentől Bottas nagykanállal (körönként 0,622 másodperc) ette meg a különbséget és a 65. körben DRS-távolságon belülre ért. Verstappen egy támadást kőkeményen visszavert, de valós esélye nem volt: 5 körrel a vége előtt a Mercedes elvette tőle a 2. helyet. A Mercedes egyszerűen jobban bánt a gumikkal, noha ebben nyilván segítette őket, hogy Verstappennek a lassabb Red Bull-lal muszáj volt padlóig nyomni a gázt, miközben ők spórolhattak. Verstappen kutyaszorítóba került: ha tovább vár a kiállással, akkor Bottas az elévágással kerül elé, így viszont nem bírta végig a távot tempóvesztés nélkül. Talán ha nem siet annyira a hosszú záróetapján, ha jobban vigyáz a gumijaira, de könnyű azt mondani, amikor egy nyers tempóban erősebb Mercedes van az ember mögött. Sakk-matt.

Érdekességet inkább a többi pontszerző hely szolgáltatott. Itt főleg a két rózsaszín Mercit (lánykori nevén Racing Point) emelném ki, akik a rosszul sikerült időmérő után buldózerként gázoltak át a mezőnyön. Elsősorban Perez tempója volt elképesztő, ahogy a 17. helyről indulva kis híján elcsípte a negyediket. (A Sainz elleni előzése külön is megérne egy misét, az egyébként nem lassú McLarent külső íven körbeautózni… nincs rá más szó, elképesztő.) Amikor tiszta volt előtte a pálya, ő volt a leggyorsabb az egész mezőnyből, pedig nem ment sokkal frissebb gumikon a többieknél. Albonnál például mindössze három körrel, mégis 7 kör alatt 4,9 másodpercet dolgozott le. Ez körönként 7 tized. Utána azonban megint elkövetett egy hibát. Szegény Albon, nem csodálom, hogy bevillant neki a múlt heti eset, amikor Hamilton játszotta el vele ugyanezt. Ezúttal azonban szerencséje volt, hogy ő a pályán maradt, Sergio csak a saját első szárnyát törte le. A két ütközés megítélése – meglepő módon – ugyanaz. Apró különbség, hogy – mint arra utólag felhívták a figyelmem – Hamilton akkor még nem adott gázt, tehát próbálta elkerülni az ütközést. A több kört futott kemény gumikon eleve nehezebb szűken fordulni, mint most Pereznek a közepeseken, ráadásul a belső kamerás felvételen Sergionál egy minimális gázadás már hallatszik. Ez is ugyanúgy szürke zóna, de ahogy most már inkább azt mondom, Hamiltonnak sem járt okvetlenül büntetés, úgy most Perezt is futni hagynám, főleg, hogy az élet megbüntette a letört szárnnyal és azzal, hogy Norris így meg tudta előzni. A Racing Point így bánhatja, hogy buktak néhány pontot, mert a rózsaszín Merci-másolat életveszélyesen gyorsnak tűnik. Hogy szabályos-e, azt majd az FIA a tervek ellenőrzése után eldönti, én innen nem foglalnék állást. Ami tény, hogy egyszer már átmentek a vizsgálaton még a téli tesztek után. A Renault helyzetében nyilván érthető, hogy benyújtották az óvást, de ennek ellenére nem úgy tűnik, hogy nyerésre állnának. Stroll sem ment rossz futamot, de azért az ember nem tud szabadulnia gondolattól: mi lett volna, ha – a példa kedvéért – Vettel ül abban az autóban?

Stroll, miután hosszú időre beragadt Ricciardo mögé, végül egy – pont ausztrál riválisától gyakran látott – bevetődős manőverrel nagy nehezen le tudta gyűrni. Szabályosságát tekintve ez is erősen határeset, főleg amiatt, mert a Racing Point is négy kerékkel a pálya mellett fordult, Ricciardonak tehát egy milliméternyi helye sem maradt a pályán. Mondjuk eszébe sem jutott elvenni a gázt, de pontosan emiatt ezt megtehette. Akkor visszajöhetsz a másik elé négykerekes pályaelhagyás után, ha az ő hibájából kerültél oda. Stroll szempontjából leginkább Verstappen tavalyi, Leclerc elleni (ugyanott bemutatott) előzéséhez hasonlított az eset. Max. akkor el tudott fordulni még a pályán, azonban nekikoccant Leclerc-nek, azaz szigorú értelemben nem kiszorította, hanem kilökte, ami mindig súlyosbító körülmény. Szóval a következetességet szem előtt tartva kimondhatjuk: ha az nem ért büntetést, akkor ez sem.

Apropó Vettel! Valószínűleg nem lesz a kedvence a Red Bull Ring 3-as kanyarja (múlt héten ugye ott pördült meg), de erről a mostani esetről egyáltalán nem tehetett. A Ferrarira túl sok karaktert nem vesztegetnék, amit akartam, már a múltkor leírtam, semmi nem történt, ami ne felelne meg az ott elhangzottaknak. Az ütközésről annyit, hogy szerintem sima rajtbaleset történt. Én már a tévé előtt ülve korábban felszisszentem, hogy ebből baj lesz, mert a mezőny még a szokásosnál is sűrűbbnek tűnt. A kritikus pillanatban hat (!) autó esett be közel egyszerre a kanyarba, persze, hogy nem maradt hely mindenkinek. Vettel nagyon lelassított az előtte lévők miatt, Leclerc pedig egyszerűen nem tudott hova menni. Egyedül Vettel mellett talált egy autónyi helyet, amiről kiderült, hogy mégsem volt egy teljes autónyi. Ha ráfékez, akkor hátulról találják telibe. Az pedig sima balszerencse, hogy pont a csapattársa keveredett mellé a tumultusban.

A McLaren viszont bosszankodhat, hogy Sainz kerékcseréjét elrontották, mert az 5. hely kinézett neki. Ugyan Perezzel meggyűlt volna a baja, de ő ugye ütközésbe keveredett Albonnal. Norris viszont óriásit hajrázott, kíméletlenül állva hagyva három vetélytársát is az utolsó körökben. Ugyan hosszú még a szezon, de nagyon úgy tűnik, hogy ők fognak a Racing Pointtal versenyt futni a konstruktőri összetett 3. helyéért. Az pedig különösen figyelemreméltó, hogy eddig kettőből kétszer hozták el a futam leggyorsabb körét. Ugyan Sainz most célzottan ezért állt ki új gumikért néhány körrel a vége előtt, ugyanezt megtette az elvileg gyorsabb Red Bullal Verstappen is, mégsem sikerült neki leverni a McLaren köridejét. (Persze láttuk, ahogy pont egy sűrű lekörözendő bolyba hajt vissza, az is számíthatott.) Mi lesz itt, ha jövőre belerakják ebbe az autóba a Mercedes-motort…

Összességében ez a futam talán nem lett annyira emlékezetes, mint az előző, de így is szolgáltatott némi izgalmat a tévé előtt ülőknek. A technika ördöge ezúttal (Ocon kivételével) megkímélte a résztvevőket, ami a háttérstábok kíméletlen profizmusát dicséri, hogy sikerült megoldaniuk a felmerült problémákat. Igaz, szerencséjük is volt, hogy ezúttal nem olyan forróság fogadta őket, mint egy héttel korábban. Mindenesetre tovább erősödött az a kép, hogy a pontszerző helyekért még a tavalyinál is nagyobb ütleg várható, a McLaren és a Racing Point (esetleg bevonva a Ferrarit és a Renault-t) egymás összes haját ki fogja tépni a 3. helyért. Csak az eleje ígérkezik bántóan egysíkúnak, de mégiscsak sportról beszélünk, nem egy mozifilmről, előre megírt forgatókönyvvel. (A sportban is van ilyen, ezt nevezi a Btk. bundának.) Aki vevő a finomságokra és nem csak A GYŐZTES érdekli, idén sem fog unatkozni.