Hatharom / Blog / Bejegyzések
„Nesze neked egy maflás” - villámelemzés az időmérő után
Miután a tesztek Ferrari-fölényt mutattak, az Ausztrál Nagydíj időmérőjén a Mercedes olyan gyomrost osztott ki a mezőnynek, hogy Mike Tyson sírva könyörög a receptért. Ennyit a vb-csatáról?

Hát, ez csúnya lett. Azok után, hogy a tesztek alapján mindenki (én is) Ferrari-fölényt várt, a Mercedes hagyján, hogy megszerezte az első két rajthelyet a szezonnyitóra, de legközelebbi külső ellenfelük, Sebastian Vettel 0,704 másodpercet kapott tőlük. Ez - pályahossztól függően, persze - nagyjából a 2014-2016 közötti átlagos előnyük. Csak emlékeztetőül: akkor három év alatt az 59 versenyből mindössze 7-et (időmérőből hármat) nyert más csapat, ebből is csak kettő (!) volt (2015 Malajzia és Szingapúr), amire azt lehet mondani, hogy nem kellett hozzá óriási szerencse. Ez alapján úgy tűnik, hogy Hamilton hatodik világbajnoki címe borítékolható. Van azonban néhány tényező, ami árnyalja a képet.

Az Albert Park, mint tudjuk, meglehetősen sajátos karakterisztikájú pálya. A viszonylag rövid egyenesek mellett, lassú kanyarokkal, sikánokkal van tele, ráadásul az aszfalt tapadása is igen alacsony. Érdemes visszakanyarodni a tesztekre: Barcelonában a harmadik szektor ilyesmi vonalvezetésű, ahol - láss csodát! - a Mercedes az éles köreiben gyorsabb volt. A Ferrari előnye a gyors kanyarokkal tűzdelt első két szektorból származott, ilyen pályaszakaszok azonban Melbourne-ben nincsenek. Most az időmérőn is főleg a harmadik szektorban tűnt erősnek a Mercedes, ami még a pálya többi részénél is lassabb, derékszögű kanyarokból áll. Az Albert Parkhoz hasonló pályák (Szocsi, Abu-Dhabi) az előző években is inkább a Mercedesnek kedveztek.

Apropó! A tavalyi Ausztrál Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton előnye szintén nagyjából 7 tized volt a Ferrarihoz képest. Akkor is azt hittük, Hamiltonnak innen sima lesz. Mégis, a későbbiek folyamán (ja, és előtte a teszten) inkább a Ferrari tűnt gyorsabbnak. Szóval eddig inkább az előző évre hasonlít a helyzet, nem a korábbi nyomasztó Mercedes-fölényre.

Ha már szóba került: tavaly az idénynyitót - óriási szerencsével - Vettel nyerte. Hogy ez idén megismétlődjön, ahhoz ugyanakkora csodára lenne szükség. A két Haas azonban vélhetően nem fogja még egyszer megtenni ugyanazt a szívességet a Ferrarinak. (Jut eszembe: nekik is deja-vu-jük lehet: tavaly után idén is messze kilógnak a középmezőnyből Melbourne-ben, később azonban nem tudták hozni ezt a tempót.) Emellett Bottas most ott van Hamilton mellett, a Ferrarinak tehát őt is át kellene ugrani valahogy. Erre a rajt kínál jó lehetőséget, hiszen a Ferrarik általában jobban indulnak el, mint a Mercedesek. A vörösök amúgy is versenytávon erősebbek, mint egy körön, a különbség tehát várhatóan csökkenni fog, ami elég lehet ahhoz, hogy ha valahogyan előre keveredik valamelyik autójuk, akkor a leintésig megőrizzék a pozíciót, főleg, hogy Melbourne-ben igen nehéz előzni és ebben valószínűleg az új szabályok sem hozta eget rengető változást.

Leclerc-ről emlékezzünk még meg: bár az időmérő első két szakaszát Vettel előtt zárta, a végén, amikor igazán számított, bő két tizeddel elmaradt tőle. Ez egyáltalán nem vészes különbség, azonban nem afelé mutat, hogy nagyon nagy fenyegetést fog jelenteni csapaton belül Vettelre. Bottas hátránya Hamiltonhoz képest nagyjából feleekkora volt az időmérőn, mégis az eddigi tapasztalatokból kiindulva tudjuk, hogy nem igazán lesz veszélyes rá. Persze egyetlen időmérő alapján ezt nem tudjuk megítélni és Leclerc szinte biztosan gyorsulni fog, ahogy megszokja az új környezetét. (Tavaly a Saubernél is kellett neki négy futam, mire szállítani kezdte az eredményeket.)

Összességében Hamilton ugyan toronymagas favorit a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjra, a szezon egészére nézve azonban nem írnám le az ellenfeleket. A Ferrari ugyan a kapott pofon után most (háromágú) csillagokat lát, de ez nem jelenti azt, hogy más pályán, más körülmények között ne lenne esélye. Eddig kísért a tavalyi év, éppen ezért arra kell figyelniük, hogy ne kövessenek el annyi hibát, mint az előző szezonban. Ha az új menedzsment ezt teljesíteni tudja, akkor - az előjelek ellenére - izgalmas lehet az idei világbajnokság.