Hatharom / Blog / Bejegyzések
Egy ,,biztos" fogadás a 2019-es szezonra
Még véget sem ért az idei Forma-1-es világbajnoki sorozat, van, ahol már a 2019-es szezon világbajnokára lehet fogadni. Az erőviszonyokról...

Még véget sem ért az idei Forma-1-es világbajnoki sorozat, van, ahol már a 2019-es szezon világbajnokára lehet fogadni. Az erőviszonyokról ugyan egyelőre semmit nem tudunk, azonban már most leszűkíthetjük annyira az esélyesek körét, hogy bármelyikük is nyeri a címet, garantáltan profitra tehetünk szert.

 

Az idei világbajnoki sorozatban egy futammal a vége előtt már minden fontos kérdés eldőlt: Lewis Hamilton megnyerte az egyéni, a Mercedes pedig a konstruktőri világbajnokságot. Sok izgalom tehát nem maradt, fogadói szempontból még az idényzáró Abu-Dhabi Nagydíj lehet érdekes. A Bet365 éppen ezért már előre tekint, ugyanis publikálta oddsait a 2019-es szezon egyéni világbajnokára.

Hogy jövőre hogy alakulnak az erőviszonyok, arról leghamarabb a téli tesztek szolgáltatnak információt. Néhány következtetést azonban már most levonhatunk, ami jelentősen leszűkíti az esélyesek körét.

Biztosra vehető ugyanis, hogy a jelenlegi három élcsapat - Mercedes, Ferrari, Red Bull - előnye megmarad 2019-ben is. Drasztikus szabályváltozások nem lesznek - az első szárnyak egyszerűsítése aligha befolyásolja komolyabban az erőviszonyokat -, a középmezőny csapatai közül pedig egyikben sem látom a potenciált, hogy képes legyen felzárkózni az első háromhoz. A kiscsapatokat a pénzhiány béklyózza meg, a Renault-t és a McLarent pedig... mi is? A választ nyilván ők is szeretnék tudni, általánosságban azt mondhatjuk, hogy a hibás hozzáállás és az igazán komoly szakemberek hiánya.

A három nagycsapaton belül pedig egyértelmű a szereposztás: a bajnokaspiránst egy erre a célra szerződtetett másodhegedűs fogja segíteni. Ez - a közhiedelemmel ellentétben - nincs rögzítve a szerződésükben - és a későbbiekben akár változhat is -, azonban a csapatvezetés úgy számol, hogy a tapasztalatlan Leclerc és Gasly egyelőre nem lesz veszélyes Vettelre, illetve Verstappenre. Bottast pedig már két éve csodáljuk ebben a szerepkörben Hamilton oldalán. Ezáltal gyakorlatilag eldőlt, hogy a Hamilton-Vettel-Verstappen hármasból kerül ki 2019 egyéni világbajnoka.

Jelenleg Hamilton győzelme kereken 2-es oddson fogadható, míg Vettel vb-címe 4,33-szoros, Verstappené pedig 5-szörös pénzt hozna. Ha Verstappenre egységnyi tétet teszünk, akkor Vettelre 1,155, Hamiltonra pedig 2,5 egységet érdemes rakni. Ebben az esetben 0,345 egységnyi profittal zárunk, bármelyikük is lesz a világbajnok. Ez 7,4%-os ROI-t jelent - ha bejön.

Van-e benne kockázat? Természetesen van - mint a sportfogadásban mindig -, azonban elegendő ismeret áll rendelkezésünkre a döntés meghozatalához. Elsősorban a csapattársak jelenthetnek veszélyt tippünkre. Bottasról azonban már kiderült, hogy nem képes tartani a lépést Hamiltonnal. A két új név, Leclerc és Gasly jelent némi rizikót, azonban nem túlzás kijelenteni, hogy a csapat nem volt olyan bolond, hogy veszélyes ellenfelet hozzon a menője nyakára. Inkább egy-egy tehetséges kisinast akartak, akik ugyan a jövőben simán bajnok lehetnek (főleg Leclerc életrajza biztató), egyelőre azonban még tanulniuk kell és ebből adódóan hajlandók nagynevű csapattársuk alá dolgozni. A McLaren ugyan pórul járt egyszer ezzel (2007. Alonso-Hamilton, ki ne emlékezne?), azonban a Ferrari és a Red Bull megtehette volna azt, hogy még egy évig a B-csapatánál versenyezteti a fiúkat. (Erre a Mclarennek nem volt lehetősége Hamiltonnal.) Oké, utóbbinak sürgősen kellett valaki a távozó Ricciardo helyére, azonban ha bajnokesélyest akarnak, akkor Alonsot keresték volna meg, aki vélhetően csapot-papot hátrahagyva ugrott volna a lehetőségre, hogy egy jó autóban még egyszer utoljára megmutathatja képességeit. A Ferrari pedig nyugodtan megtarthatta volna Räikkönent, de egy hatékonyabb hátvédet keresett Vettel mögé. Nem, a vezérkar bölcsebb annál, minthogy bevállalja, hogy a két versenyző rivalizálása miatt bukja el a vb-t.

Száz szónak is egy a vége, sikerült három versenyzőre leszűkítenünk az esélyesek körét, akik között a fentebb tárgyalt arányban elosztva a pénzünket, (szinte) garantáltan profitra tehetünk szert. A kockázat annyira alacsony, hogy érdemes belevágni...