Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szerencsejáték adó – azaz mire kell odafigyelni?
Ha szeretnél belépni az online szerencsejáték világába, akkor vannak bizonyos dolgok, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Tudnod kell például, hogy Magyarországon vagy külföldön üzemeltetett fogadóiroda szolgáltatásait vagy termékeit használjuk. Szintén ismernünk kell az adókötelességünket, és hogy milyen szerencsejáték adó terheli a nyereségeinket. Valamint tudni kell az olyan szerencsejáték adók közötti különbséget, mint az önálló tevékenységből származó jövedelem, vagy az egyéb jövedelem.

Ha szeretnél belépni az online szerencsejáték világába, akkor vannak bizonyos dolgok, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Tudnod kell például, hogy Magyarországon vagy külföldön üzemeltetett fogadóiroda szolgáltatásait vagy termékeit használjuk. Szintén ismernünk kell az adókötelességünket, és hogy milyen szerencsejáték adó terheli a nyereségeinket. Valamint tudni kell az olyan szerencsejáték adók közötti különbséget, mint az önálló tevékenységből származó jövedelem, vagy az egyéb jövedelem.

Szerencsejáték adó a külföldi internetes sportfogadásnál

Ide tartoznak az olyan külföldi internetes szerencsejáték portálok, mint a Bet365 vagy az Unibet. Az itt folytatott játékok nem minősülnek önálló tevékenységből származó jövedelemnek, így a játékos nem kerül sajnos az 1995. évi CXVII. Szja-törvényben határozott adómentes szerencsejáték kategóriájába. Ebből kifolyólag a megszerzett nyereményekre az ’egyéb jövedelem’ szabályai vonatkozik, és a szerencsejáték adót e szerint kell kiszámolni.

Nagyon fontos, hogy a szerencsejáték adó kiszámításánál az ügyleteket (pl. fogadásokat) külön kell kezelni. Azaz, az adózandó bevételünket nem tudjuk csökkenteni más ügyletekben realizált vereségekkel, csak is a ténylegesen felmerült és igazolt költségekkel. Ergo, ha van egy nyertes és egy vesztes szelvényünk, nem számíthatjuk fel költségként a vesztes szelvényben felrakott tétet a nyertes szelvény nyereményének adózásánál.

Pontosan mennyi szerencsejáték adót vagyunk kötelesek akkor fizetni? A sportfogadások, ahogy fentebb is említettük, az ‘egyéb jövedelem’ kategóriába esik az Szja-törvény alapján, így a nyereségünk 85%-a után vagyunk kötelesek 15% jövedelem-, valamint 17,5% szociális hozzájárulási adót fizetni. Az adóelőleg határideje (negyedévet követő hónap 12.-e) mellett azt is figyelemben kell tartani, hogy a szerencsejáték adó akkor is érvényesül, ha az kivételre kerül a bankszámlára és akkor is, ha a nyereményből új ügyletet indítunk.

Legális vagy illegális a sportfogadásom? Mennyi szerencsejáték adót vagyok köteles fizetni?

A NAV és a hatályos törvények egyértelműen fogalmaznak abban, hogy az internetes sportfogadás szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zártkörűen Működő Rt. rendelkezik internetes sportfogadás szervezésére vonatkozó engedéllyel. Ebből adódóan az interneten elérhető egyéb sportfogadás szolgáltatók (ide tartozik többek között a Bet365 és az Unibet is) a szerencsejátékok jogszabálya alapján illegális.

Ez mit jelent számunkra? Mennyi szerencsejáték adó kötelezettségünk van az illegális és a legális sportfogadások után? Az 1995. évi CXVII. Szja-törvény kihangsúlyozza, hogy az engedély nélküli szervezetek játékaiból szerzett jövedelmet szerencsejáték adó terheli, viszont a Szerencsejáték Rt. által kínált szolgáltatások adómentesek. Itt még fontos megemlítenünk, hogy a külföldi internetes szerencsejáték portálokon tapasztalt jogsérelem ellen – ide tartozik a nyeremények kifizetésének megtagadása, vagy a fiókok és ügyletek befagyasztása vagy törlése – a magyar hatóságok nem tudják megvédeni.


Szerencsejáték adó különbségek játéktípusok között

Jövedelmünk elszámolásánál és bejelentésénél kimagaslóan fontos tudni, hogy milyen játéktípusból származik a nyereményünk – önálló tevékenységből származó-, vagy egyéb jövedelem. A sportfogadás klasszikusan nem minősül önálló tevékenységnek, így a bevételünket a fentebb említett szerencsejáték adó csökkenti. Az Szja szerinti „elismert költséggel” tudjuk csökkenteni az adózandó összeget, de ez a sportfogadásoknál általában elenyésző.

A pókerversenyek az adóhatóságok szerint már minősíthető önálló ’tevékenységnek’. Abból adódóan került az internetes póker ebbe a kategóriába, mert a tornákon résztvevő személyek gyakran főállásban vesznek részt a gyakran napokig tartó versenyeken. Az online pókerből származó bevételek már könnyebben és nagyobb mértékben csökkenthető az elszámolható költségekkel – mint például a releváns számlával bizonyított nevezési díj. Amennyiben nem tudja igazolni a költségeit a szerencsejáték adó csökkentéséhez, érdemes a 10% költséghányadot alapozni. Így már nem elszámolható a jövedelem megszerzéséhez szükséges költségek, viszont a játékost már nem terheli a tételes költségelszámolás és annak fárasztó bizonyítása.

Amennyiben még ’kicsiben’ űzzük a szerencsejátékot, és csak apró összegekkel próbálkozunk, úgy élhetünk a szerencsejáték adó alsó határával. A fentebb említett adóelőleget nem kell megfizetni, amennyiben az év elejétől (vagy a megkezdett negyedévtől) a fizetendő összeg nem több 10,000 forintnál.


Figyelem: A cikk nem számít adószakértői cikknek, sem minden részletre kiterjedő adójogi útmutatónak. Az itt közölt információk kockázatáért a szerző és az oldal adminisztrátorai semmilyen felelősséggel nem tartoznak. Kérjük, jövedelembevallásához és befizetendő adója pontos meghatározásához minden esetben forduljon könyvelőhöz.