Hatharom / Blog / Bejegyzések
Csak minket hozott lázba a szlovák-magyar?
Vendégírás egy Szlovákiában élő magyar futballfanatikus tollából.

Egy kedves szlovákiai ismerősöm, Tamás Ákos beharangozóját másolnám most be ide. Ebből jól látszik, hogy azért a szomszédnál más jelentősége van ennek a ma esti mérkőzésnek, mint nálunk...

"Csata a Dunáért"

Ez cím jelent meg a szlovák nemzeti sport címlapján. Hamsík és Dzsudzsák pózol rajta. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy mit is várnak ma a szlovákok ettől a mérkőzéstől. Az elején szeretném leszögezni, hogy nincs az a futball-láz Szlovákiában, mint azt korábban sejtettük. Az elmúlt szlovák-cseh mérkőzés sokkal jobban érdekelte a publikumot, lásd tegnap még több mint 5000 szlovák jegy várt értékesítésre. A nemrég átadott Slovan Stadion (nem, nem Viktor fizette) helyett Nagyszombatban kerül sor a találkozóra. Tény, hogy sorsoláskor az még nem volt kész, de mindenképpen furcsa.

Tegnap a sajtó foglalkozott a két nép történetével, hírességeivel, gasztronómiájával, sportolóival. Egészen elfogultra sikeredett a bemutatás. Közös magyar-szlovák 1000 éves együttélésről szó sem volt, s a csehek történelme/sportsikerei azonosak lettek a szlovákokéval. 16 híres szlovák sportolót említettek, míg magyar oldalon 11-et, s többszörös olimpiai bajnokok is kimaradtak. A labdarúgók közül is sokan kimaradtak: Gera van, Détári nincs stb. Ma a sport mellékletében egy 12 kérdéses kvíz található, ez már lényegesen jobb színben állítja be a magyar futballt, főleg a Puskás-érát.

Nagyon sokan nyilatkoztak a mérkőzéssel kapcsolatban, próbáltak magyar felmenőkkel rendelkező, de szlovák focihoz közel álló embereket megszólaltatni. Ami egyértelműen lejött minden nyilatkozatból, az az, hogy senki nem tudja elképzelni azt, hogy itt mi ma pontot vagy pontokat viszünk haza. Tisztában van mindenki a játékosok minőségével, s ez egyértelműen a szlovákok felé billenti a mérleg nyelvét, még akkor is, ha a közelmúltban többen visszavonultak a szlovák csapatból. Az jön le, hogy egy valakitől tartanak, az pedig Rossi. Kemény, agresszív, harcos magyarokat várnak, akiknek nincs vesztenivalójuk, eközben mi tudjuk, hogy ez nem így van, mert bár reálisan nézve nincs esélyünk győzelemre, mégis kevesen beszélnek a pontvesztésről.

Hapal az utánpótlástól érkezett a felnőtt válogatotthoz. Skrtel után Hamsík vette át a csapatkapitányi karszalagot (erre 1,2-es odds volt), s neki kell a játékot mozgatni. A sorsoláskor azt mondtam, hogy biztos vereség, csak csúnyán ki ne kapjunk, most már bizakodóbb vagyok. Új edző, meghatározó játékosok lemondták válogatottságot, rosszul is elsülhet a szlovákok számára. De ne higgye senki, hogy ez egy gyenge csapat! Nagyon jól képzett játékosok, sokkal jobb ligákban futballoznak, de vertünk mi már osztrákokat. Hamsíkra nagyobb feladat vár a szokásosnál, a kulcs abban rejlik, hogy mennyire fogjuk tudni kikapcsolni őt. A legfontosabb szélek lezárása, s ott a párharcok megnyerése. Sokkal gyorsabbak, ezért nekünk ott nagyon keményeknek kell lennünk, így én sok sárgát várok a mi részünkről. Valószínűleg Rusnák és Mak kezd a két szélen, bár Stoch is esélyes. A csatárposzt elég problémás szlovák oldalon. Duris lenne az első számú, de egyes nyilatkozatok alapján nem illik be a mostani szlovák játékrendszerbe, így marad Safranko, aki viszont nem játszik a klubbjánál. Az előzetes összeállítás a következő: Dúbravka (Newcastle), Hancko(Fiorentina), Skrniar (Inter Milán), Vavro ( Fc Koppenhága), Pekarík( Hertha), Rusnák (Salt Lake City), Kucka (Parma), Lobotka(Celta Vigo), Mak(Zenit), Hamsík(Dalien Yifang), Duda (Hertha)

A szlovák keretben 2 játékos játszik hazája bajnokságában, Satka, akit a DAC-tól a Vidi szeretett volna leigazolni, illetve Mihalík, aki zsolnán rúgja a bőrt.

Szerintem ha Rossi jó taktikát választ, ami azt jelenti, hogy megöljük a szlovákok játékát, akkor van esélyünk pontszerzésre.

Legyen így!

Hajrá, Magyarok!

(Varin)