Hatharom / Blog / Bejegyzések
Inkább maradtál volna csendben, Rebrov!
A Fradi edzőjének most azzal van baja, hogy heti két meccset kell játszani.

A Ferencváros évek óta küzd azért, hogy a magyar bajnokság mellett valamely európai kupasorozat csoportkörébe bejusson. Ezért évről évre bivalyerős és igen mély keretet trombitálnak össze a IX. kerületben, messze a legnagyobb költségvetéssel dolgoznak hazánkban és évek óta már az infrastuktúrára sem lehet panasz a klubnál. Ennek tükrében igen érdekes nyilatkozatot tett Szerhij Rebrov, a csapat vezetőedzője a keddi, Kisvárda elleni Magyar Kupa-mérkőzést követően:

„Annak is örülök, hogy egy pár húzódáson kívül súlyosabb sérülések nem történtek. De nem értem a kupa lebonyolítását: miért kell ilyen sűrűn játszani? Kétnaponta meccsek vannak. Nem tudom, hogy a többi csapat ezzel hogyan birkózik meg. Sokkal egyszerűbb lett volna ezt a mai mérkőzést egy másik napon lejátszani, több lehetőség lett volna cserélni. Ez nemcsak a Fradiról vagy a Vidiről szól, hanem a futballisták egészségéről. Nem tudunk intenzíven játszani ilyen sűrűn. Azt kérdezném a szövetségtől, hogy hány együttes képes ugyanazzal a tizeneggyel kiállni a kupában, mint a bajnokságban?”(via NSO)

Ezzel csak egy-két bajunk van:

- A Fradi keddet megelőzően szombat délután játszott bajnokit a Puskás ellen, amelyet 4-0-ra megnyert, szóval az két nap, inkább három.

- Két (három igazából) naponta meccsek vannak? - Hogy akar egy világ TOP50 edzői közé tartozó mester (ezt Orosz Pál nyilatkozta róla) irányítani egy olyan csapatot, ahol a cél az, hogy hetente minimum két mérkőzést játszanak? Mi lesz akkor, ha véletlen jövőre a Fradi bejut valamely sorozat csoportkörébe? Az lesz a rossz eredmények indoka, hogy sok a mérkőzés?

- A többi csapat hogyan birkózik meg ezzel? - Az megvan, hogy az ősz utolsó meccsén, a Vidi-Fradin, az a Vidinek a 35. tétmeccse volt fél szezon alatt, míg a Fradinak csak a 22. és mégis a fehérvári csapat nyert 2-1-re?

- Sokkal egyszerűbb lett volna volna a mai mérkőzést egy másik napon lejátszani, több lehetőség lett volna cserélni. - A Fradinak 28 játékosból álló kerete van, az, hogy Rebrov miért nem rotált, cserélt, azt csak és kizárólag ő tudja, az az ő egyéni döntése.

- A futballisták egészsége? - A futballistáknak a napi egy (alapozáskor maximum kettő, esetleg három) edzésen, és a heti egy, maximum két tétmérkőzésen (ha még áll valamely kupasorozatban) kívül semmi mást nem kell csinálnia, csakis azzal foglalkoznia, hogy a tréningeken vagy a mérkőzéseken minimum 110 százalékot adjanak ki magukból. Egyébként a Fradinak 25 nap alatt hat mérkőzést kellett megvívnia tavasszal, figyelembe véve, hogy ez 4,2 naponta eredményez egy mérkőzést, továbbá a keret mélységét és minőségét, illetve azt, hogy ez a hatodik, Kisvárda elleni meccs kb. tét nélküli volt (az odavágó eredményének függvényében), teljesen érthetetlen Rebrov kirohanása.

- Nem tudunk intenzíven játszani ilyen sűrűn. Azt kérdezném a szövetségtől, hogy hány együttes képes ugyanazzal a tizeneggyel kiállni a kupában, mint a bajnokságban? - Ez csak és kizárólag Rebrov hibája lehet, mivel a tavaszi szezonra a keretet már Ő rakta össze, és Ő vezényelte le a bő egyhónapos alapozást (mondjuk érthető a frusztráltsága, Újpest ellen a ráadásban két pont, a Debrecen ellen pedig három egység úszott el, most emberhátrányban kellett közel 60 percet futballozni és hétvégén a Diósgyőr személyében az egyik kiesőjelöltet fogadja az FTC). Mindemellett még annyit jegyeznénk meg, hogy ajánljuk figyelmébe a Leicester 2015-2016-os szezonját, amikor is a Rókák gyakorlatilag ugyanazzal a kezdővel játszották le és nyerték meg a bajnokságot, pedig nem Felcsút, Kisvárda együttesekkel kellett "két" naponta meccselniük. De említhetnénk a Liverpoolt is, amely az előző héten pár nap alatt a Bayern Münchennel és a Manchester Uniteddel meccselt, és közel sem ért el olyan jó eredményeket, mint a Fradi, Jürgen Klopp mégsem kezdett el sírni.

Egy szó, mint száz, Rebrovnak sokat ártott ez a nyilatkozat, jobb lett volna, ha csendben marad, és maximum csak annyit mond, hogy: "Elértük célunkat, továbbjutottunk a Magyar Kupában".

(Tomihmv)