Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ebből a tíz okból lesz történelmi a Seahawks 2015-ös idénye
Összegyűjtöttünk 10+1 adatot, remélt eredményt, amitől az idei szezon olyan lehet a csapat és meghatározó játékosai...

Összegyűjtöttünk 10+1 adatot, remélt eredményt, amitől az idei szezon olyan lehet a csapat és meghatározó játékosai számára, amilyen sosem volt még korábban.

1. Átbillenő örökmérleg

Az 1976 óta a profi ligában küzdő Seattle Seahawks összesített alapszakasz győzelem-vereség mérlege még sosem volt pozitív. Az elmúlt három évben -26-ról -2-re sikerült ledolgozni ezt a mutatót, most 305-307-tel állunk. Talán nem vall túlzott elbizakodottságra, ha azt reméljük, hogy akár már az első néhány fordulóban 0.500 fölé verekedhetjük magunkat. Ehhez éppen hárommal több W kell, mint amennyi L sikeredik. Ha valami rendkívül súlyos katasztrófa nem történik, a korszakhatárt jelentő mérföldkőig az előttünk álló szezonban garantáltan elérünk.

 

2. Zsinórban negyedszer nyerni a rájátszásban

A Seahawksnak még sosem jött össze legalább egy playoff-győzelem négy egymást követő évben. A csapat 2003 és 2007 között öt idényben is túlélte az alapszakaszt, de az első két próbálkozásnál már a wild card körben elbukott. Jó lenne ebben is túllépnünk az árnyékunkat.

3. Harmadszor a főcsoport élén

Még soha, egyetlen csapatnak sem sikerült egymás utáni szezonokban kettőnél többször a nemzeti főcsoport legjobbjának bizonyulnia. Az NFC-rekordot az év elején már beállítottuk, a következő feladat túlszárnyalni azt.

4. Primetime!

A franchise egész történetében nem játszott a csapat egyetlen szezon alatt öt főműsoridős meccset. Idén ez összejön, a Packers, Lions és Ravens elleni derbiken túl a San Franciscó-i vendégszereplés és a hazai Arizona is a kitüntetett műsorsávban megy le. E körülmény egy mélyen sportszakmai szempontból biztosan okot ad a derűlátásra: a Pete Carroll-érában 13-1-es győzelmi mutatóval állunk a primetime meccseken.

5. Minden irányítók legeredményesebbike

Egyetlen irányító sem nyert annyi meccset karrierje első három alapszakaszában, mint a 36 győzelmet produkáló Russell Carrington Wilson. Az első négy szezont vizsgálva jelenleg Joe Flacco áll az élen, aki 44 winnel büszkélkedhet. Wilson tehát jócskán lőtávolon belül van: ha nekiállunk hengerelni, akár már az idény közepére beállítja a jelenlegi rekordot. Persze nem árt hátrafelé is figyelnie, Andrew Luck lemaradása mindössze három győzelem…

6. 10000 yard először…

Russell Wilson jelenleg 181. a karrierjük során legtöbbet passzoló irányítók listáján 9950 yarddal. Az előtte álló Mark Malone már 10175 yardot dobált össze a nyolcvanas években, döntő részben a Pittsburghnél. Ha nagy baj nem történik, az irányítónk a szezon első meccsén eléri a fontos mérföldkőnek számító 10000 yardot. Többen arra számítanak, hogy a holtidényben derekasan megerősített fegyverzete idén 4000 yardon is túl repítheti Wilsont, ami profiként először esne meg vele.

7. …10000 yard másodszor

Marshawn Lynch 8695 futott yardnál tart, a hiányzó 1305 yardnál éppen eggyel cipelte többet a labdát a 2014-es alapszakaszban. A szörnyeteg az ötszámjegyűvé váló teljesítménnyel a liga running back örökrangsorának harmincas élmezőnyébe taposhatja be magát (most a 35.). Beast Mode a szezon kétharmada környékén megelőzhet két seattle-i dobogóst, ha az eddig Seahawks-mezben futott 5930 yardot nagyjából nyolcszázzal megfejeli. (Chris Warren és Curt Warner kicsivel 6700 feletti mutatóval második és harmadik.) A legendás Shaun Alexander (9429 yard kék-zöld-szürkében) lekörözéséhez azért még kéne néhány erős idény. Az azonban könnyen megtörténhet, hogy Lynch már november táján minden idők második legtöbb yardot termelő futója lesz Seattle-ben.

8. A szenzációs hármas

Jimmy Graham, Marshawn Lynch és Russell Wilson összesen 33 touchdownt szerzett az elmúlt szezonban (utóbbinak természetesen csak a futott hatpontosaival számolva). Hét (7!!!) olyan csapat volt a ligában, amelynek ennél kevesebb sikerült a 2014-es idényben (Cardinals, Browns, Buccaneers, Raiders, Titans, Jaguars, Jets). További kettő pedig pont ugyanannyit hozott össze, mint az említett urak (49ers, Redskins). Sőt: 2012 óta minden idényben volt több olyan csapat is, amely TD-ben nem tudta felülmúlni a fantasztikus triót. (2013-ban a Bucs, a Raiders, a Jets és a Jags, 2012-ben a Cards és a Chiefs nem tudta meghaladni összesített teljesítményüket.) Sőtsőt, 2011 óta Grahamnek és Lynchnek Wilson pontszerző futásai nélkül is minden évben sikerült ez a bravúr. Sőtsőtsőt, és akkor még egyetlen szót sem ejtettünk az elkapókról, köztük egy bizonyos Tyler Lockettről…

9. Hauschka a legnagyobb király

A kicker a következő szezon végére a Seattle Seahawks valaha volt harmadik legeredményesebb pontgyárosa lehet. A rúgó jelenleg 504 ponttal hatodik az örökrangsorban. Mivel az elmúlt négy szezonban mindig magabiztosan 100 pont fölött teljesített, az extrapont szabályok változása ellenére is megelőzheti a 608 ponttal most bronzérmes Steve Largentet. A franchise legtöbb pontot gyűjtő játékosa is kicker, a nyolcvanas években 810 pontot rúgó Norm Johnson. A dobogó második fokán Shaun Alexander áll 672 ponttal. Adam Vinatieri két profi évtized és több mint 2100 pont után, 42 évesen újabb szezonjára készül a Coltsnál. A 29 esztendős Hauschka egy viszonylag olcsó poszton játszva tehát könnyen (akár három éven belül) a Seahawks all-time rekordere lehet, ha marad és testi épséggel is bírja.

10. Ryan, a helyi puntbajnok

Jon Ryan a jelenlegi állás szerint a második legtöbb yardot (24120) rugdosta össze puntból a Seahawksnál a 90-es években küzdő Rick Tuten után. 44.7-es átlagával számolva 3-4 próbálkozásból ledolgozza a 146 yardos lemaradást, így már az első fordulóban rekorderré válhat. A leghosszabb punt már most az övé a csapatnál, 2011-ben a 49ers ellen rúgott 77 yardot.

+1

A Seattle Seahawks Hungary Facebook-oldalát most 867-en követitek. Az eddigi átlagos gyarapodással számolva úgy fél éven belül csatlakozhatunk a magyar szurkolói csoportok két négyszámjegyű gigászához (Patriots.hu és Green Bay Packers Hungary). Persze azt sem vesszük zokon, ha egy kicsit segítetek felpörgetni a felzárkózást…