Hatharom / Blog / Bejegyzések
A Patriots valószínűleg trükközött a labdákkal
Tegnap este kiadták a négy hónapon keresztül készített Ted Wells jelentést. A nyomozással megbízott ügyvéd az utóbbi...

Tegnap este kiadták a négy hónapon keresztül készített Ted Wells jelentést. A nyomozással megbízott ügyvéd az utóbbi hónapokban New England Patriots labdabotrányával foglalkozott.

A jelentés alapján azonban nem lettünk sokkal okosabbak ugyanis konkrét bizonyítékokat nem tudtak felmutatni. A jelentés csupán annyit sejtet, hogy sokkal valószínűbb, hogy a Patriots leeresztette a labdákat mint az, hogy nem.

Maga a jelentés igen hosszúra sikeredett, összesen 243 oldalt tesz ki (az eredeti jelentés letölthető INNEN) de nem tartalmaz megdönthetetlen bizonyítékot. Wells nyomozása szerint Jim McNally (Officials Locker Room attendant) és John Jastremski (equipment assistant) tudott a labdákról de valószínűleg a csapat edzője és tulajdonosa nem tudott az egészről.

A jelentés konklúziója: Valószínűbb, hogy trükköztek a labdákkal mint az, hogy nem!

 

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal valószínűbb az, hogy Jim McNally és John Jastremski tudott róla, hogy a bírói ellenőrzést követően levegőt engedtek ki a Patriots meccslabdáiból. A New England Patriots személyzete valószínűleg részt vett a szabályok megsértésében. Tom Brady is tisztában lehetett azzal, hogy a kellékesek kieresztettek a labdából."

Az ügy egészen januárig, a Patriots - Colts AFC Főcsoportdöntő mérkőzésig nyúlik vissza. Az előírt 12,5-13,5 PSI (font per négyzethüvelyk) nyomás helyett csak 10,1 PSI (először 10,5 PSI-ről lehetett hallani) nyomás volt a kérdéses 11 labdában (12-ből).

A dolog lényege, hogy a puhább labda a támadócsapatnak előnyt jelent, ugyanis könnyebb kézben tartani, jobban lehet vele passzolni, könnyebb elkapni és a futók könnyebben magukhoz tudják szorítani amivel lecsökkentik a fumble esélyét.

Az ügyben megszólalt Roger Goodell Commissioner is aki Wells és csapata munkáját dicsérte. Goodell emellett kitért rá, hogy az NFL fegyelmi bizottsága megvizsgálja az ügyet és eldöntik, hogy mi lesz a következő lépés. A jelentésnél maradva valószínűleg büntetés vagy szabályváltoztatás következik.

A jelentés nyilvánosságra kerülése után közleményt adott ki Robert Kraft tulajdonos.

"A közel négy hónapon keresztül tartó vizsgálat során együttműködőek voltunk és türelmesen vártuk az eredményt. Finoman szólva is csalódottak vagyunk az eredmény miatt amely nem tartalmaz megdönthetetlen vagy szilárd bizonyítékot az AFC Főcsoportdöntőn használt labdák leeresztéséről." - szerepelt Kraft nyilatkozatában.

Jelen pillanatban valószínűbb, hogy büntetés lesz az ügyből mint az, hogy nem. Valószínűbb, hogy szigorítani fognak az ellenőrzéseken mint az, hogy nem. A bennfentes Adam Schefter szerint pedig valószínűbb, hogy pár mérkőzéses eltiltást fog kapni Tom Brady mint az, hogy nem. Majd kiderül, hogy mi valószínűbb.

(nfl.com, Fotó: wmtw.com, abcnews.go.com)