Hatharom / Blog / Bejegyzések
Halálcsoport
Ahogy ígértem, csoportkör elemzés madridi szempontból, avagy lássuk a halálcsoportot, amely idén a D jelű kvartett. Real Madrid, Manchester...


Ahogy ígértem, csoportkör elemzés madridi szempontból, avagy lássuk a halálcsoportot, amely idén a D jelű kvartett. Real Madrid, Manchester City, Ajax és a Borussia Dortmund. Ez a négy kiváló csapat mérkőzik meg egymással a Bajnokok Ligájában, hogy eldöntsék, kit melyik pozíció illet a csoportban.  Nagyon meredek csoport bármely szemszögből is nézzük, még a legnagyobb favorit, a Real Madrid sem lehet biztos a dolgában.

 


Mindig van egy halálcsoport, idén a spanyol, az angol, a német és a holland bajnok került egy csoportba, amely már így leírva pikánsnak tűnik. Azonban úgy, hogy kilencszeres BEK/BL-győztes Real Madridról, az újgazdag és hihetetlen erős kerettel rendelkező Manchester Cityről, a hatalmas múlttal rendelkező Ajaxról és a fiatalokkal teletűzdelt Dortmundról beszélünk, na, úgy már tényleg érdekesnek ígérkezik a csoport.



A Manchester City tavaly hatalmas izgalmak közepette szerezte meg fennállása harmadik Premier League címét. Az arab befektetéssel feltámasztott klub tavaly is a halálcsoportban (Bayern München, Napoli, Villarreal) foglalt helyet, ahol a harmadik pozícióval búcsúzott a legrangosabb európai kupaviadaltól. Az Európa-ligában folytatták, ahol a nyolcaddöntőben, máris búcsúztak a Sporting ellen. A City lehet a Madrid legnagyobb ellenfele, tavaly flopok voltak a BL-ben, de azóta már sokkal jobban működnek csapatként, ezt mutatja a tavalyi bajnoki cím is. A gárda edzője Roberto Mancini, a keret olyan sztárokkal van teletűzdelve, mint Carlos Tevez, David Silva, Mario Balotelli, Samir Nasri, Sergio Agüero vagy akár a Touré fivérek, Yaya és Kolo.



A holland csapat lehet a legkönnyebb ellenfél Casillasék számára, ezért is lehet, hogy pár pont ott marad Amszterdamban.  A két csapat tavaly is találkozott egymással a csoportküzdelmek során, a Real Madrid csoportelső lett, míg az Ajax csak a harmadik helyet csípte meg, ami után egyből elvérzett az Európa-ligában is a csapat. Bár tavaly a madridiak mindkét mérkőzésen egyaránt 3-0-ra győzték le ellenfelüket, mégis buktató lehet a legerősebb csoportban a legsimább meccs. José Mourinho csapatának nagyon kell figyelnie, hogy minden mérkőzésen a maximumot nyújtsák.

A sorsolás végén jött a slusszpoén, hogy a negyedik kalapos Dortmund is a D-csoportban kap helyet. Jürgen Klopp csapata az utóbbi két évben egyaránt megnyerte a Bundesligát, amellyel kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájának a főtáblájára.  Tavaly nagy meglepetésre utolsó helyen zárták az F csoportot, amelyben az Arsenal, a Marseille és az Olympiacos szerepelt. Szerintem idén sokkal nagyobb nívót fognak képviselni és meg akarják majd mutatni, hogy a tavalyi csak kisiklás volt, velük igenis számolni kell majd.  A Dortmundban szerepel az a Mario Götze, akit a Real Madriddal is szóba hoztak a nyáron, de meg kell említeni a nyáron a Mönchengladbachtól leigazolt Marco Reust, illetve a hatalmas tehetségnek kikiáltott, válogatott középhátvédet Mats Hummels-t. A gólokért úgy tűnik idén is a lengyel gólgyáros, Robert Lewandowski felel majd.



A Real Madrid utoljára 2002-ben tudta elhódítani a trófeát, olyan nevekkel a csapatban, mint Roberto Carlos, Guti, Figo, Raúl és Zidane. Manapság ugyan nem ők alkotják a csapatot, hanem Casillas, Cristiano Ronaldo, Benzema, Xabi Alonso és Sergio Ramos, akik szintén koruk nagyszerű labdarúgói, mint a fent említett legendák, így a madridi publikum jogosan várja el a csapattól a tizedik Bajnokok Ligája trófeát.

"A legnehezebb csoportba kerültünk. Azonban mi vagyunk a spanyol bajnok és készen állunk bárkivel versenyezni" - mondta Cristiano Ronaldo.

Tavalyelőtt és tavaly is az elődöntőig menetelt a gárda, előbb Barcelona majd a Bayern München törte össze a madridi álmokat. Idén nyáron a középpályát a Tottenhamtől igazolt Luka Modriccsal erősítette meg a csapatot, akinek talán óriási szerepe lehet majd az idei küzdelmek során. A Real bajnoki címvédő, és éppen tegnap nyerte meg a Barcelona ellen a Spanyol Szuperkupát.



Tippem a csoport végeredményére:
1.Real Madrid
2.Manchester City
3.Borussia Dortmund
4.Ajax Amszterdam