Hatharom / Blog / Bejegyzések
Le Mans 2017 - kezdődjön...
Sa​rthe-i versenypálya, ahol 24 órán keresztül feszülnek egymásnak a lóerők. Rengeteg analízis született erről a...

 

Sa​rthe-i versenypálya, ahol 24 órán keresztül feszülnek egymásnak a lóerők.  

 

Rengeteg analízis született erről a pályáról, ezért én nem is mennék bele a szakmaiságba. Csak körvonalakban mutatnám be. Sok kanyar, megnyúlt egyenes, életet meghatározó pillanatok. Hatalmas terhelés mind az autónak, mind a pilótanak.

A hosszútávú versenyzés origója, 13,629 km hosszú trükkös kanyarokkal tarkított pálya, ami 110%-os koncentráció kíván a versenyzőktől és háttércsapatuktól. 

Mulsanne egyenesben padlógázzal, több mint 300 km/h-s sebességgel sűvítenek el. Itt megtörhet a koncentrációjuk a versenyzőknek, mert van idejük arra, hogy kizökkenjenek. Általában ezen a ponton kapják a legtöbb információt versenymérnöküktől. Majd egy újabb kulcspontja a pályának: az Arnage, a  veszedelem. A többség által leginkább ellenszenves rész, a leglassabb kanyar. Az Arnage-ban bizonyíthat leginkább az autó, szinte tapadását veszti ezen a ponton. És eljutottunk a Porsche kanyarokig. Gyors és szűk, ami azt jelenti, hogy ez sem a puhány pontja a pályának. Igazi erőpróba. 

Az Eurosport tv csatornája már évek óta teljes egészében közvetíti a versenyt. Remélem hozzám hasonlóan ti is végig fogjátok nézni elejétől a végéig. 

Következő bejegyzésemben kitérek az autók kategóriáira.