Hatharom / Blog / Bejegyzések
Egy amerikai játékos szerezte a világbajnokságok első mesterhármasát
A brazíliai világbajnokság legjobb 16 csapata között Argentína Svájccal, míg az Egyesült Államok Belgiummal mérkőzik meg....

A brazíliai világbajnokság legjobb 16 csapata között Argentína Svájccal, míg az Egyesült Államok Belgiummal mérkőzik meg. Talán ma már meglepő az USA az első világbajnokságon elődöntőt játszott Argentínával.

 

 

A FIFA.com statisztikái szerint Argentína és Svájc mindössze hat alkalommal játszott egymás ellen, két döntetlen mellett négyszer nyert a dél-amerikai gárda.

Az első összecsapásra az 1966-os angliai világbajnokságon került sor. A sheffieldi Hillsbrough-stadionban 32 ezer néző volt kíváncsi a  dél-amerikai és az európai csapat összecsapására. Korábban Svájc az NSZK-tól 5-0-ra, míg Spanyolországtól 2-1-re kapott ki, az argentínok 2-1-re győzték le Spanyolországot, majd egy 0-0-ás döntetlent játszottak a németekkel.

Sheffieldben egy Atonio Rattin lövéssel kezdődött a találkozó, ám a svájci kapuban Leo Eichmann résen volt. Egy argentin szöglet után Onega éles szögből leadott lövést is hárította a svájci kapus. A másik oldalon Köbi Kuhn ívelt kapura, ám Antonio Roma egy röplabdás mozdulattal a felső léc fölé tolta a labdát. Még az első félidőebn Onega tisztán kapott egy labdát, ám 16 méterről a bal felső sarok mellé lőtt.

A második játékrész elején Robert Hosp tekerte el a labdát az argentin kapu mellett, fölött. Az 53. percben Luis Artime visszaszerezte a labdát a svájciaktól, majd két remek csel után kilőtte a kapu jobb oldalát (1-0). A spanyolok ellen mindkét argentin gólt a River Plate játékosa szerezte.

Nem sokkal később óriási svájci ziccert maradt ki, Hosp 18 méterről kapásból dőlt rá a labdára, gyönyörű lövése után Roma a felső léc alól kotorta ki a labdát. A 81. percben Rattin középreadása után az érkező Ermindo Angel Onega vette be a svájci kaput (2-0). Az 1966-ban továbbjutott argentin csapat Angliával szemben azonban elvérzett.

 

Argentína és Svájc legutóbb két éve játszott egymás ellen. A berni Wankdorf-stadionban Lionel Messi mesterhármasára csak Xherdan Shaqiri tudott válaszolni (1-3). 

Kedden Sao Paulóban a svéd Jonas Eriksson vezeti a két csapat összecsapását, az argentínoknál Kun Agüero térdizülete nem jött rendbe, míg a svájci csapatból Steve von Bergen arccsont törés miatt hiányzik. A fogadóirodák szerint már a döntetlen is csoda lenne (a rendes játékidőben), Svájc továbbjutására nagyon kicsi esélyt látnak a szakértők. 

Argentína három győzelemmel, de nem meggyőző játékkal lett csoportelső. Igaz a hat dél-amerikai gólból négyet Lionel Messi szerzett, de ne feledjük el, hogy három gólt kaptak az argentinok. 

Az utolsó nyolcaddöntőben Belgium és az Egyesült Államok lép pályára Salvadorban (Bahia). A mérkőzés játékvezetője az algériai Djamel Haïmoudi lesz. Érdekesség, hogy a két válogatott első alkalommal az első labdarúgó-világbajnokságon játszott egymás ellen. 1930. július 13-án Montevideóban az Egyesült Államok 3-0-ra nyert Belgium ellen. Az első amerikai gólt a skót Bart McGhee szerezte, aki 1931-ben a New York Giantsben fejezte be pályafutását. Az 1979-ben elhunyt játékost 1986-ban beiktatták a "National Soccer Hall of Fame"-be. 

A második amerikai gólt Thomas Florie szerezte, aki mindössze nyolc válogatott mérkőzésen lépett pályára és két gólt szerzett. Florie 1966-ban halt meg és húsz évvel később őt is beválasztották a "National Soccer Hall of Fame"-be. 

Az utolsó amerikai gólt Bert Patenaude szerezte, négy nappal később ő volt a labdarúgó világbajnokságok történetének első mesterhármast jegyző játékosa. Patenaude a 10., a 15. és az 50. percben is bevette Paraguay kapuját. Bert Patenaude 1974. november 4-én 65. születésnapján hunyt el Fall Riverben. Ő már három évvel korábban bekerült  a "National Soccer Hall of Fame"-be.

Az Egyesült Államok az 1930-as világbajnokság elődöntőjébe 6-1-re kapott ki Argentínától.

Az amerikai és a belga csapat legutóbb egy éve Ohióban játszott barátságos mérkőzést egymás ellen. Belgium 4-2-re nyert, a duplázó Christian Benteke mellett Kevin Mirallas és Marouane Fellaini is bevette Tim Howard kapuját. A 22. percben még egyenlítő Geoff Cameron mellett Clint Dempsey a 80. percben büntetőből volt eredményes. 

Belgium három győzelem után jutott tovább, ráadásul Marc Wilmots csapata legutóbbi hat mérkőzésén mindössze két gólt kapott. A párharc esélyese a belgák, ám az amerikaiak harci kedve óriási, őket sohasem lehet leírni. Jürgen Klinsmann csapata nem játszik szép focit, de összetörhetik a belgák játékát...