Hatharom / Blog / Bejegyzések
Harmadszor lesz argentin-német finálé
A világbajnokságok történetében egyedülálló módon vasárnap harmadik alkalommal rendeznek argentin-német finálét....

A világbajnokságok történetében egyedülálló módon vasárnap harmadik alkalommal rendeznek argentin-német finálét. Ráadásul a Nationalelf nyolcadik világbajnoki döntője következik, ami új rekord. A brazilok hétszer voltak döntőben, igaz a Selecao ötször meg is nyerte a finálét.

 

A két ország eddigi húsz mérkőzésből 9-et Argentína, míg 6-ot Németország nyert meg 5 döntetlen mellett. Ami érdekes, hogy egymás ellen mindkét csapat 28-28 gólt szerzett. Argentína és Németország először az 1958-as világbajnokságon játszott egymás ellen.

A címvédő nyugat-németek a malmői nyitómérkőzésen 3-1-re nyertek a dél-amerikai gárda ellen.  Omar Oreste Corbatta már a 2. percben kilőtte a német kapu bal felső sarkát. A 33. percben Helmut Rahn a jobb felső sarkot lőtte ki (1-1). Tíz perccel később Uwe Seeler szerezte meg a németek vezető találatát (1-2). A második játékrészben egy összefejelés után Nestor Rossi nem tudta folytatni a játékot, ám mivel akkor még nem volt cserére lehetség, így Argentína tíz emberrel folytatta a mérkőzést. Carrizo remek védései után a 80. percben Helmut Rahn talált a bal alsó sarokba (1-3).

Az NSZK a negyedöntőben egyetlen Rahn-találattal győzte le Jugoszláviát, majd 3-1-re kikapott a házigazda svédektől. A göteborgi elődöntőben Zsolt István volt a játékvezető. Végül a bronzmérkőzésen a franciák 6-3-ra kiütötték a csalódott németeket.

Nyolc évvel később Birminghamben 0-0-ás döntetlent játszott egymás ellen Nyugat-Németország és Argentína. A németek a negyeddöntőben kiütötték Uruguay-t (4-0), a duplázó Helmut Haller mellett betalált Franz Beckenbauer és Uwe Seeler is. Az elődöntőben a Szovjetunió volt az áldozat (2-1), ismét gólt szerzett Haller és Beckenbauer is. Az angolok elleni döntőben Wolfgang Weber a 89. percben hosszabbításra mentette a párharcot, ám Geoff Hurst két újabb találattal (mesterhármassal) vezette világbajnoki győzelemre Angliát.

A következő vb-mérkőzésre húsz évvel később Mexikóban került sor. A két találkozó között mindkét ország megnyert egy-egy világbajnokságot, a németek és az argentínok is hazai rendezésű vébén (1974 és 1978) diadalmaskodtak. Ráadásul az NSZK 1982-ben Madridban is finalista volt, de abban a döntőben kikaptak Olaszországtól. Az 1986-os világbajnokságnak egy óriási kolumbiai földrengés miatt Mexikó adott otthont, a közép-amerikai ország 1970 után rendezhetett ismét vébét. Argentína az A csoportban a világbajnoki címvédő olaszokal játszott egy-egyes döntetlent, az egyenlítő gólt Diego Maradona szerezte. Az NSZK 1-1-es döntetlennel kezdett Uruguay ellen, ám Skócia 2-1-es legyőzése után kikaptak Dániától (2-0).

Az egyenes kieséses szakaszban Marokkó ellen Lothar Matthaus egyetlen góljával nyertek a németek, majd Mexikó ellen a 0-0-ás mérkőzést követően a büntetők döntöttek a németek javára. Argentína közben Uruguay-t 1-0-lal, míg Angliát 2-1-gyel ejtette ki, két varázslatos Maradona-találattal. Az elődöntőben mindkét ország 2-0-ra nyert, Maradona a belgák ellen is duplázott, míg a németeknél Brehme és Völler szerzett egy-egy gólt a franciák ellen.

A döntőben 114 600 néző volt az Azték-stadionban. A mérkőzést a brazil Romualdo Arppi Filho vezette. Az egyik oldalon Diego Maradona, míg a másikon Karl-Heinz Rumenigge volt a csapatkapitány. A 23. percben Burruchaga jobb oldali szabadrúgása után Jose Brown bólintott Toni Schumacher kapujába (1-0). A második játékrész elején Maradona tálalt Jorge Valdano elé, aki a német kapus mellett helyezett a hálóba (2-0). Kis túlzással eldőlni látszott a finálé, de nem így gondolták a németek. Franz Beckenbauer amúgy már a szünetben változtatott: Klaus Allofs helyére Rudi Völlert küldte be, majd a 62. percben Felix Magathot Dieter Höness váltotta. A 74. percben  egy német szöglet után Völler csúsztatta meg a labdát, majd Karl-Heinz Rumenigge hat méterről talált a kapuba (2-1). Nyolc perccel később egy újabb német szöglet után Eder fejelte vissza a labdát középre, ahol Rudi Völler közvetlen közelről Pumpido kezei között fejelt a hálóba (2-2). Három perccel később Mradona ugratta ki Jorge Burruchagát, aki végigvezette a labdát a német térfélen, majd a kapus mellett a jobb alsó sarokba helyezett (3-2).

Négy évvel később ismét a fináléban találkozott egymással a két ország válogatottja. Az olaszországi vilábajnokság nyitómérkőzésén Argentína egy góllal kikapott Kameruntól, Maradonáék legyőzték a Szovjetuniót, majd ikszeltek Romániával. A legjobb 16 között Claudio Caniggia egyetlen góljával nyertek a brazilok ellen, majd Jugoszlávia és Olaszország ellen is csak büntetőkkel jutott tovább Argentína.

Ezen a két mérkőzésen is mindössze egyetlen Caniggia-gól született. A németek a csoportmérkőzések során ikszeltek Kolumbiával, majd 2-1 Hollandia, 1-0 Csehszlovákia ellen. Az elődöntőben az angolokkal meccseltek Matthausék és végül büntetőpárbajban jutottak be a fináléba. "Buona sera, tutti!" - így köszöntötte a nézőket a legendás Knézy Jenő 1990. július 8-án este Rómából a második argentin-német mérkőzés előtt.

A két csapat gigászi küzdelmét végül egyetlen büntető döntötte el. Az 53. percben Burruchaga helyére Gabriel Calderon állt be. A 65. percben a Jürgen Klinsmannt felrúgó Pedro Monzon azonnal piros lapot kapott a mexikói Edgardo Codesal Mendez játékvezetőtől. Húsz perccel később az argentin 16-oson belül Roberto Sensini egy gondolattal lemaradt Rudi Völlerről, az argentin védő becsúszása után előbb a német csatár lábát, majd a labdát találta el. A németek javára megítélt büntető Andreas Brehme vállalta el, aki a jobb alsó sarokba helyezett (1-0). Két perccel később Gustavo Dezotti a nyakánál fogva rántotta le Jürgen Kohlert, az argentin második sárgalapja után kapott pirosat, így a dél-amerikai gárda kilenc játékossal fejezte be a mérkőzést.

Franz Beckenbauer játékosként 1974, míg szövetségi kapitányként 1990-ben lett világbajnok. Ez a német győzelem ráadásul az újraegyesült Németország első nagy diadala volt. A fal ledöntésére és a két ország egyesítésére ez a világbajnoki győzelem tette fel a koronát.

Tizenöt évvel később a Konföderációs Kupán, Nürnbergben rendeztek német-argentin mérkőzést. A csoportban már két-két győzelemmel rendelkező két válogatott "csendes döntetlent" játszott egymás ellen. Kevin Kuranyi góljára Juan Roman Riquelme válaszolt, majd a második félidőben Gerald Asamoah és Esteban Cambiasso volt eredményes (2-2). A folytatásban Brazília mindkét csapatot legyőzve nyerte meg második alkalommal a Konföderációs Kupát.

2006-ban világbajnoki negyeddöntőben rendeztek ismét Németország-Argentína mérkőzést. A berlini találkozón a 49. percben Ayala fejjel vette be Lens Lehmann kapuját, majd a 80. percben Miroslav Klose szintén fejjel egyenlített ki. Végül újabb gól nem született, a tizenegyes-párbajban a németek nem hibáztak, míg Lehmann Ayala és Cambiasso büntetőjét is hárította. A németek az elődöntőben a hosszabbításban kaptak ki a későbbi világbajnok Olaszországtól.

2010-ben ismét a negyeddöntőben futott össze a két csapat, Thomas Müller a 3. percben fejelt Sergio Romero kapujába. A második játékrészben két Miroslav Klose találat között Arne Friedrich is bevette az argentin kaput (0-4). A mérkőzés legjobb játékosának a két gólpasszt adó Bastian Schweinsteigert választották. A Nationalelf az elődöntőben Spanyolországtól kapott ki egy góllal. A legutolsó argentin-német barátságos mérkőzést két évvel ezelőtt Frankfurtban játszották le. Khedira öngólja után a második félidőben Lionel Messi és Angel di Maria is bevette a német kaput, végül Benedikt Höwedes fejjel szépített (1-3).

Annak elenére, hogy a Nationalelf az elődöntőben kiütötte a házigazda brazilokat, míg Argentína csak büntetőkkel ejtette ki Hollandiát, mégis a fináléban egyforma eséllyel lépnek pályára a csapatok. Igaz a dél-amerikai csapatból hiányozni fog Angel di Maria, de Argentína is igazi csapattá formálódott a vébén. A németek nagyarányú győzelmük ellenére nem fognak könnyelműsködni, a döntőben nagy csata és valószínűleg kevés gól várható.

1958. június 8., Malmö

Argentína – Nyugat-Németország 1:3 (1:2)
Gól:
 Corbatta (2.), ill. Rahn (33., 80.), U. Seeler (41.)

1966. július 16., Birmingham

Nyugat-Németország – Argentína 0-0

1986. június 29., Mexikóváros, döntő

Argentína – Nyugat-Németország 3-2 (1-0)
Gól:
 Brown (23.), Valdano (55.), Burruchaga (83.), ill. Rumenigge (74.), Völler (82.)

1990. július 8., Róma, döntő

Nyugat-Németország – Argentína 1-0 (0-0)
Gól:
 Brehme (85., 11-es)

2006. június 30., Berlin

Németország-Argentína 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 4-2
Gól:
 Klose (80.), ill. Ayala (49.)

2010. július 3., Kapstadt

Argentína-Németország 0-4 (0-1)
Gól:
 Müller (3.), Klose (68., 89.), Friedrich (74.)