Józan ész

Paralimpia - Pistorius árnyékában

Van abban némi szomorú sorsszerűség, hogy a világ egyik legismertebb - gyilkossági ügye kapcsán pedig talán már a leghírhedtebb - parasportolója, Oscar Pistorius büntetőpere éppen a téli paralimpia idején zajlik Dél-Afrikában. Miközben a hatszoros paralimpiai bajnok napok óta húzódó bírósági meghallgatásáról érkező hírek, a sportoló hányással (is) tarkított megpróbáltatásairól tudósító fényképek megtöltik a világsajtót, sajnos jóval kevesebb figyelmet kapnak a havas-jeges parasportok képviselő Szocsiban. Pedig március hetedike óta zajlanak az ő ötkarikás versenyeik is, amelynek során öt sportágban (alpesi sí, biatlon, sífutás, jégkorong, curling) összesen 72 versenyszámban avatnak bajnokot.

Bár az interneten, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) oldalán lehet követni az eseményeket, magyar versenyzők hiányában idehaza nem sok mindent látunk-hallunk az eseményekből, pedig hősök (azért ismerjük el, a kiváló futó, a két műlábbal versenyző Pistorius is ebbe a kategóriába tartozott tavaly februári szerencsétlenül alakuló „ügyéig”) most is születnek szép számmal. Itt van például a kanadai sífutó, a Világkupa mezőnyből is jól ismert Brian McKeever, aki a látássérültek között már két aranyérmet is begyűjtött. A 34 éves sportoló a látásvesztést, részleges vakságokat eredményező ún. Stargardt-szindrómával küzd, ennek ellenére a Salt Lake Cityben szerzett győzelmei, majd torinói és vancouveri sikerei után Szocsiban immáron a nyolcadik (20 km) és a kilencedik (1 km) paralimpiai bajnoki címét gyűjtötte be. A kanadai sífutó 2005 óta több - főleg Kanadában rendezett - Világkupa versenyen is elindult, s bár pontot nem szerzett, a 2007-es szapporói világbajnokságon, 15 km-en elért 21. helyezése azonban így is kiemelkedő eredménynek tekinthető.

Az öröklött betegségnek számító Stargardt-szindrómában az ideghártya külső rétege pusztul el, McKeever 19 éves korától kezdve (ebben a betegségben meglehetősen késői korban) fokozatosan veszítette el látását. Minimális perifériális látással rendelkezik és valamennyire tud is tájékozódni, de a paralimpiai versenyeken így is szüksége van vezetőre. Korábban bátyja, a naganói olimpián sífutóként szereplő Robin kísérte versenyek közben, Szocsiba viszont már Erik Carleton és váltótársa, a szintén Világkupa-menő Graham Nishikawa kísérte őt a futamok közben. Az időnként biatlonban is szereplő McKeever képességeit jelzi, hogy a vancouveri olimpián benevezték őt az 50 km-es sífutó versenyre is. Na, nem a paralimpián, mert ott ilyen hosszú verseny nincs. Az ép sportolók versenyére nevezték be, ami még akkor is nagy szó, ha az utolsó pillanatban végül kimaradt a csapatból (ezt azóta is élete legnagyobb csalódásának tekinti), mert inkább a korábbi versenyeken már jól szereplő kanadai sífutók kaptak helyette részvételi esélyt.

Pedig ő lehetett volna az első olyan téli sportoló, aki egyazon évben olimpiai és paralimpiai részvétellel is büszkélkedhet. A nyári sportágakat figyelembe véve is kevés ilyen sportoló létezik (magyar részről a vívó Szekeres Pál neve említhető meg, de ő nem egyazon évben szerepelt olimpián és paralimpián), közülük is a legismertebb a műlábakkal futó Oscar Pistorius, aki hat paralimpiai bajnoki címe mellett a leginkább talán azzal hívta fel magára a világ figyelmet, hogy két éve a londoni olimpián az ép sportolók között is elődöntőt tudott futni 400 méteren. Barátnője tavaly februári - máig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett - meggyilkolása miatt viszont kegyvesztetté vált, jelenleg is zajló bírósági tárgyalásának kimenetele teljességgel megjósolhatatlan. Ennek tükrében talán a vancouveri olimpiáról az utolsó pillanatban lemaradó McKeever sem bánja annyira, ha elmarad a dél-afrikai futóval való párhuzamba állítás…

Olimpiai (tévé)napló - Tizenhat izgalmas nap összegzése

Ki-ki más és más emléket raktároz el a londoni olimpiáról, örökbecsű momentumokat, felejthetetlen pillanatokat, amikre még évek, sőt akár évtizedek múltán is emlékezni lehet. Jómagam is igyekeztem egyfajta összegzést megvonni a játékok befejezése után, íme, hát az én legszebb pillanataim jegyzéke.


Az első helyre mindenképpen Risztov Éva győzelme kerül, és férfiasan bevallom, ez volt az egyetlen aranyszerzés a nyolc közül, amin igazán elérzékenyültem. Nem csupán a hihetetlen izgalmai, a váratlansága miatt, hanem azért is, mert jól tudtam, milyen kacskaringós utat járt be ez a nagylány, míg a legnagyobb dicsőség kapujába érkezett.


Másodikként a cselgáncsozókat emelném ki. Peking óta egyre jobban szeretem ezt a sportágat, most már nem okoz különösebb nehézséget első blikkre megkülönböztetni a jukó értékű akciót a vazaritól, és persze szurkolok hazánk képviselőinek. Csernoviczki Évát és Ungvári Miklóst csodáltam, Joó Abigélt viszont iszonyatosan sajnáltam, és máig váltig meg vagyok győződve arról, hogy az amerikai lány szándékosan okozott sérülést neki.


Harmadik a sorban Usain Bolt. Nos, ő egy elképesztő figura, de azt hiszem, kár ragozni. Mint egy óriáscsecsemő, úgy viselkedik, ám ezt semmiképpen sem lehet önteltségnek, nagyképűségnek nevezni, egyszerűen ő egy karibi csibész, egy mindig minden körülmények között mókázó fickó, aki képes még a fényképészek fotóapparátját is elkobozni pár percre, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára. Amit pedig a rekortánon művel, gyönyörűségesen fenomenális.
Aztán itt van ez a Ryan Lochte gyerek. Nem hiszem, hogy elégedett a két elsőségével. Ő többre vágyott, aztán kétszáz háton és kétszáz vegyesen is akkorát koppant, hogy abba a NASA teljes Houston-i központja beleremegett. Elszámította, túlvállalta magát, nem vette észre, hogy ő még korántsem Michael Phelps-szint, és sosem ér fel addig.


Bradley Wiggins is érdekes srác. Azzal a nagy pajeszával úgy fest, mintha valami hetvenes évekbeli diszkó-egyvelegből pottyanna a bringa nyergébe, de hát Angliában adnak a divatra is. Kicsit kár, hogy a pályakerékpározást felcserélte az országúti tekeréssel, így aztán aranyérmeket vesztegetett el, bár ő ezt aligha bánja, elvégre pénztárca-értelemben az időfutam-diadala jobban kamatozik, mint az egyéni üldözőversenyé.
No és a kínaiak. Sohasem szimpatizáltam velük, az egyébként valóban kiválónak számító memóriámat is próbára teszik a Csung, a Vang és a többi nevek, meg hát annyian vannak… Talán az irántuk táplált ellenszenvem is diktálja, én szerencsének mondom, hogy nem nyertek Londonban ötven aranyat, sőt még a negyvenes határt sem érték el, és biztos, hogy a sportsikerek hátterében megannyi susmus lakozik, azaz felettébb nem tűnnek „tisztának” a sportolók. De ugyanez mondható el a kazahokról, gyanús az a sok női súlyemelő nyertesük, valószínűleg nem csak a dúsgazdag államelnök által ígért fényes jutalom motiválhatta őket.


Ami nem tetszett még az olimpián, az a bíráskodás. Legyen az birkózás, dzsúdó, vízilabda, vagy egyéb csapatsportág, a versenyzők felkészültségét nem érte el a játékvezetők szakmai tehetsége. De sejthető az ok: nem az kerül a tűz közelébe, aki igazán nagy talentum, hanem az, aki nyom, szúr, hajbókol felfelé, agyafúrt módon igyekszik a vezetők kegyeibe kerülni, és a „nagyurak” pedig buzgón osztogatják nekik a parancsokat, kit, kiket kell előnyhöz juttatni, ki az aki „tejelt” a szövetségeknek, szívességet tett, és azt viszonozni kötelesség. Így kerültek alacsonyabb kvalitású bírák fontos döntések hozóivá és szurkolói mérgelődések okozóivá.


De ne legyen csúnya a végszó, hát inkább valóban arra emlékezzünk, ami Londonban szép volt, magyar sikerekre, atlétikai és úszó világrekordokra, hihetetlen teljesítményekre, nagy visszatérésekre, felemelő pillanatokra.
Rio de Janeiro már hívóan integet a távolból…
 

Olimpiai (tévé) napló - Éremtelen magyar végjáték - Csillaghullás zárásként

 

Vége! Tizenhat napi tömény izgalom, kitartó fáradtság, oly sok tévé előtt gübbedés és süppedés, folyamatos kétszázhuszas pulzusverés, kéztördelés és körömrágás, örömkönnyek és bánatmérgelődés, ugráló ujjongás és vad asztalverés, hurráhangulat és apátia, csodavárás és kijózanodás után befejeződött az olimpia. 
 
Az utolsó napon vártunk még egy érmet. Hogy jusson az a szám, amivel eddig is kiváltképp elégedettek voltunk, tizenhétről tizennyolcra. Hogy több legyen a medál-össztermés, mint Sydneyben és Athénban. De nem jött össze: férfi kézilabdázóinknak már túl sok(k) volt Horvátország, szemlátomást elfogyott a „kraft”, ám így is felettébb elégedetten kóstolgathatjuk az immár visszavonhatatlan tényt, a Mocsai-legénység negyedik a világon. Madaras Norberték meg bebizonyították, jó csapatot alkotnak, akik nem csupán az aranyban tudnak gondolkodni, és egy pontszerzés esélyét is kihasználják, élnek a kínálkozó lehetőséggel, nem hoznak még nagyobb szégyent a fejükre. Öttusázó hölgyeinktől is többet vártunk, de amint tapasztalhatta mindenki, egy rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben, ahol a tapasztalat még inkább számít, mint az ifjonti hév, a két, pályafutása elején járó, és a nemzetközi közeghez éppen hozzászokó fiatal reménységünknek, Tóth Adriennek és Kovács Saroltának egyelőre epizódszerep jutott.
 
És a záróünnepség. Csillaghullás a köbön, alig győztünk csodálkozni az ámulattól. A brit pop – és rockélet színe-java, állítólag egyetlen font gázsiért – azért ezt megnézném (!) – fellépve legyeskedett ott az olimpiai stadionban, és ontotta a jónépre varázslatát. George Michael, Annie Lennox, Brian May, a „minimorriszokon” beguruló öt „fűszeres” díva, Victoria Beckham és társai, Fatboy Slim és a nyolckarú polip, megannyi felejthetetlen pillanat az estéből. Amelynek egyik legfelemelőbb pillanata az önkéntesek elismerése volt. Ők, akiket buzgón toboroztak a versenyek előtt, akik korán keltek és későn feküdtek, akik mindenben kiszolgáltak sportolót és nézőt egyaránt, és akik szinte semmit nem élveztek abból a forgatagból, amit olimpiának hívunk. Igen, ők dolgoztak, és annyi pihenő sem jutott nekik, mint a sportolóknak. Hálásak lehetnek a szervezők a gördülékenységért – azért akadt imitt-amott kisebb gikszer, főleg olyan versenyszámnál, amihez „közük sincs” a briteknek, gondoljunk csak a kalapácsvető ketrec ügyefogyott állítgatására, vagy arra a csúfos koreai zászlócserére -, meg a biztonságért, meg mindenért.
 
Aztán kialudt a láng, szépen lassan elolt a fény, amely ebben a megnyitóval együtt tizenhét napban bevilágította Londont, ráirányította a figyelmet a szigetországra, és Nagy-Britannia, mert itt bizony egy teljes nemzetről van szó, megfelelt a kihívásoknak. 
 
„Inspire a generation” – szólt 2012 jelszava, és most a tehetséges nemzedék valóban ösztönzést kapott 2016-ra, hogy Rió szellemében négy esztendő múlva már ők legyenek a főszereplők.

Címkék:

Olimpiai (tévé)napló - A tökéletes lovaglás jutalma - Bolt és a világmegváltó gyorsaság

Minden öttusaverseny alfája és omegája a lovaglás. Hozhat a konyhára a vívás akár ezer pontot is, úszhatsz kitartóan és gyorsan kétszáz métert két percen belül, ha „kinyiffansz” az akadályok előtt és fölött, akkor véged. Mert ugye nem csak rajtad múlik a végjáték, ott üget alattad a derék hátas, a kiváló, vagy éppen kevésbé kimunkált tehetséggel rendelkező négylábú, és ha ő bemondja az unalmast, akkor hiába harcolták addig. Hány és hány esélyes bukott már – a szó szoros értelmében is – ezeken az alkalmi díjugrató pályákon, hányszor és hányszor makacsolta meg magát a jószág egy-egy számára bevehetetlennek vélt „vár” előtt, hogy automatikusan érkezzen az a fránya pontlevonás. Emlékezzünk csak Pekingre, ott biz’ a kínaiak alaposan elszámolták magukat, meg a lovak képességeit, néhány silány kanca és mén is „bekerült a csapatba”, aztán persze kifogtak a sportolókon. Így végül ez a négy évvel ezelőtti versenyszám nem a dicsőségkönyvekbe került be, hanem az Eurosport „Zap” humoros összeállításába.

 

Most viszont egészen más volt a helyzet. Azért a britektől elvárható, akiktől ugye maga Széchenyi István is kapta az ihletet, hogy ha már egyszer olimpiát rendeznek, ne blamálják magukat selejtes lovakkal. Nem is tették: aki a férfi öttusázók közül hibázott, bizony csak magát, saját félelmeit okolhatta. Nem úgy tett a két magyar legény, Kasza Róbert és Marosi Ádám is tökéletes hetvenöt másodpercet produkált, különösebb megingás nélkül, magabiztosan teljesítették a pályát a nyeregben. Nem csoda, ha Marosi bő másfél órával később kiharcolt szépséges bronzérmében ennek a precíz lovaglásnak is óriási szerepe volt.

 

Miközben Marosi az érmét mustrálta a dobogón egy ifjú anyuka szépen nyugodtan betette a polcra a többi közé a bronzmedált. Számára nem jelentett újdonságot mindez, sőt, fényesebbre vágyott, és a szurkolók százezrei is legalább az aranyat követelték tőle. Biztos, hogy amikor Janics Natasa „csak” harmadikként lapátolt a célba a kajak egyes sprintszámába, sokan mérgükben verték a tévé előtt az első kezük ügyébe kerülő tárgyat, asztalt, széket, esetleg a készülék tetejét. Csalódottság lett úrrá a fél országon, mert elkényelmesedtünk az elmúlt tizennégy nap gyönyörűségeitől, és már minden egyes hazánkfiától, aki az olimpia hajrájában rajtol, aranyat várnak. De hát, ilyenek vagyunk. Janics Natasa ellenben már tavaly megkapta a legeslegnagyobb ajándékot az élettől, a három ötkarikás diadal mellé egy fenséges jutalmat, a kisgyermeket, és ezek után bármit is tesz, bármit is cselekszik a jövőben kétszáz vagy ötszáz méteren, nem kaphat szemrehányást, nem kaphat bántást tőlünk, laikusoktól, akik, valljuk be őszintén, azonnal felborulnánk, ha kajakba ülnénk, és úgy kellene minket kiemelni a vízből. Egyszóval: valóban örüljünk minden apró sikernek.

 

És kigúvadó szemekkel figyeljük Usain Boltot. Aki még nem legenda, csak egy ikon. Ezt a NOB elnök mondta róla, amikor az ikon a legendát „kóstolgatta”. No persze, a legenda, azaz Carl Lewis sem bánt éppen kesztyűs kézzel a jamaicai bálvánnyal, sőt, kétségbe is vonta, hogy tiszta eszközökkel érte el sikereit, tehát most csak visszakapta a kölcsönt az ébenfekete fenoméntól, miszerint nem „Carl Király”, hanem ő minden idők legkiválóbb atlétája. A vihar nem ül el hamar, igaz Bolt-legényt sem ez érdekelte, miközben sugárhajtású biomotorként robogott a négyszer százas váltó utolsó tagjaként, fergeteges világcsúccsal gazdagítva a rekortán világát. Ja, neki már ez a hatodik aranyérme, Lewis kilenccel zárta pályafutását, de az amerikai klasszis maximum tévén nézi a versenyeket, míg Bolt még jó pár évet lehúzhat a pályákon.

Olimpiai (tévé)napló - Küszöbön innen és lélekvesztőn túl

A teremkézilabda 1972-es olimpiai bevezetése óta négyszer adódott lehetőség a magyar férfiak számára, hogy az éremszerzés közvetlen közelébe kerüljenek. Moszkvában még egészen más volt a lebonyolítási rendszer, mint ma, Szöulban egy bravúros NDK elleni csoportmeccs – biztos sokan emlékeznek Hoffmann László utolsó másodpercekben bemutatott óriási bravúrjára – teremtett esélyt a harmadik helyért vívandó csatához, Athénban pedig a későbbi győztes horvát válogatott az elődöntő elejétől fogva folyamatosan oszlatta a reményt a fináléba jutásra.
Most viszont… Nos, ezúttal sem sikerült átlépni a küszöböt. Pedig a négy alkalom közül Londonban járt legközelebb a társaság a nagy álomhoz.

 

Csakhogy a legfontosabb pillanatokban megtorpant a legénység, megálljt parancsolt valami sejtelmes erő, amely földhöz ragasztotta a lábakat, megremegtette a kezeket, megdermesztette a mozdulatokat, és összekuszálta a gondolatokat. Igen, ott fejben is túl kellett volna esni Harsányiéknak valami metamorfózison, amit nevezhetnénk „morbus hungaricus handballicusnak”, azaz magyar kézilabda betegségnek is, a téthelyzetben való megingás történetének. Ami éppúgy sújtotta Sydneyben a félelmetesen összeeső női csapatunkat, mint 2012-ben Nagy Lászlót és társait. Bizony, ehhez az ország, sőt az egész világ összes sportpszichológusa is kevés lenne, ők is tehetetlenül tárnák szét a kezüket a tudományosan megmagyarázhatatlan fejleményekre. Tény és való, a válogatott ismét elbukta az elődöntőt, és félő, hogy a horvátokkal szemben a bronzmeccs sem alakul kedvezőbben. Bár, cáfoljanak rám, mint ahogy megtették ezt a negyeddöntőben, hátha mégis lesz másodszor is kutyavásár Budán.

 

Vízilabdásaink is kiváltképp szenvedtek, de ez talán érthető is. Egy velejéig csalódott társaságra jellemző minden momentum egy helyütt sűrűsödött az ausztrálok elleni összecsapáson. Az összetevők között talán a figyelem hiánya mutatkozott meg leginkább, a gyenge koncentráció olyan elképesztő hibákba sodorta a fiúkat, mint az az ominózus emberelőnyös „szitu”, mikor az „ausszi” kiállítás lejártakor egymást fogdosták az alkalmi Laokoón csoportban a magyarok, Hofi Géza nyelvén szólva a kígyó meg közben „abázott”, azaz a kenguruk földjéről érkezett legény vidáman vágta a hálónkba a labdát. De szerencsére Kásásék átlendültek a holtponton, és legalább pontszerzők lesznek, ha már nem érhetnek negyedszer a bércek csúcsaira.


Péntek este, miután így, az olimpia vége felé egyre kevesebb a magyar érdekeltség, meg aztán érdekel is, az atlétikai pályák felé kacsintottam. Ott pedig láttam egy varázslatot, négy „csokiszépség” csodálatos vágtáját. Az amerikaiak négyszer százas női váltója villámiramban, tökéletes váltásokkal érkezett meg a célegyenesbe. Carmelita Jeter, ez a combján a rekortán világának legfurább tetoválását viselő „gazella” még inkább megsokszorozta erejét, szélsebesen száguldott az utolsó métereken, amikor pedig átrobogott a célvonalon, és balra tekintett, nem hitt a szemének: 40, 82 másodperc, világcsúcs! Fantasztikus eredmény, hiszen az eddigi rekordtartó az NDK 1985-ös, Marlies Göhr és Marita Koch fémjelezte felettébb férfias futókompániája volt, és bizony azt hittük, ezt már soha senki nem dönti meg.


Akkor bizony Jarmila Kratochvílová anyó (vagy apó?) is kezdhet reszketni, hátha veszélybe kerül a közel harminc éves „nyolcszázas” világcsúcsa.

Olimpiai (tévénapló) - Risztov-tökély és az ellopott bronzérem

Nyolc évvel ezelőtt, az athéni olimpia ötödik versenynapján a kétszáz méteres pillangóúszást követően egy fiatal lány keservesen zokogott a televízió riportere előtt. Úgy érezte, mindenki cserbenhagyta, elérkezett a világvége, ő a legselejtesebb ember a földkerekségen. Nem viselte el a felelősség terhét, olimpiai bajnok akart lenni, ám a makacsság görcsösségbe csapott át, az aranyérem helyett egy negyedik és nyolcadik hely lett az eredmény.


Ez a lány Risztov Éva volt. Nem bírta tovább, feladta a küzdelmet. Otthagyta a medencék forgatagát, belecsöppent a civil életbe, de hamar rájött, aki annyit, de annyit áldozott a karrierjére, olyanná válik a hirtelen bekövetkezett „normál” emberi létben, mint az elefánt a porcelánboltban. Sodródott ide-oda, aztán egy balatoni öbölátúszás visszaterelte őt a rendes kerékvágásba. Debrecenbe kéne menni – adta ki a jelszót, és a „cívisvárosban” ismét rátalált önmagára. De a nyakas-lelkis, önmarcangoló kislányból felnőtt nő lett, akit már nem vetett vissza egy-két kisebb kudarc. Rálelt a hosszútávúszásra, megújult, kivirult, mint a tavaszi virág egy nagyobb eső után. Szerető közeg vette körül, nem dédelgetett sztárként, hanem szorgos munkásként kezelték, csendben készült, mindenfajta média-felhajtás nélkül.


Nem is tartották esélyesnek Londonban. Csak az ő agyában, meg egy-két hozzá közel álló személyben sejlett fel a remény, odaérhet a csúcsra a brit fővárosban, ez a girbe-gurba, bukkanókkal és mélységesen mély gödrökkel kísért pályafutás betetőződhet.


És a Hyde park tavának hideg vizében, ama 10 kilométer alatt Risztov Éva megmutatta, újra méltó egy ország megbecsülésére, egy nemzet szeretetére, olyan, de olyan teljesítményt nyújtott, amit a mégoly hűvös angolok is kitartó ovációval kísértek. Bár a magyar tévénézők százezreinek, meg ott kinn, a nézőtéren toporgó édesanyjának hátborzongatóan izgalmas perceket szerzett, ama „táblaérintést” követően már milliók szemében csordultak örömkönnyek, és olyanok is felkapták a fejüket e csodás tettre, akiket eddig hidegen hagyott az olimpia, akik nem törődtek az „ötkarika” szellemiségével, akiktől messze állt a sport, a mozgás öröme. Risztov Éva újra példaképpé vált!
A kajaklapátok is fényesen csillogtak Eton napsütésében. Kozák Danuta eszeveszett sebességgel száguldott, a pekingi első ukrán Oszipenko a táv felénél csak azt látta, hogy valaki gyorsvonatként száguld előre, és a magyar lány nem nézett se balra, se jobbra, nem törődött azzal, mit tesznek a riválisok, bízott magában, bízott az elvégzett munkában, a saját tudásában. Mint ahogy Fábiánné Rozsnyói Katalin, az öntörvényűen akaratos edzőzseni is elégtételt kapott az élettől, amikor Kammererék ezüstérmesként csaptak a célba. A tréner-asszony nem a legkedvesebb figura a vízparton, szókimondó őszintesége miatt kapott már egy pár pofont az élettől, de olyan ő a kajakban, mint Széchy Tamás volt az úszóknál. Emberileg lehet, hogy kibírhatatlan, de ha nem lenne, a magyar sport se tartana ott, ahol jár.


A női vízilabdásainkat, ezt a feltörekvő fiatal, egységes csapatot viszont roppant mód sajnáltam. Nem az ausztrálok tehettek arról, hogy nem akaszthattak bronzot a nyakukba. Megint az a két, medenceparton ide-oda sétálgató mindenható emberke szólt bele az események sodrába, amikor a szenzációsan „furmányos” utolsó másodpercben szerzett egyenlítő gólt követően a hosszabbításban már nem engedték győzni Drávuczékat. Jogtalan kiállítás, elvett labda, megint „isteni közbeavatkozás” volt, ami ellen semmit sem tehet a kéz, semmit sem tehet a láb, csak felforrhat az agy, felmehet a „pumpa”, és amikor szinte szétpattannak a méltánytalanság miatti méregtől az idegek, már elveszik a célzóvíz, nem oda száll a labda, ahová kellene.

 

És ezeket a folyamatokat a játékvezetők is jól tudják, ezért avatkoznak bele kívülről, indokolatlanul a meccs menetébe, ilyen módon befolyásolva a végeredményt. Kérem szépen, agyafúrt tolvajok ők, mert ellopták a bronzérmet a magyaroktól! De hát jól tudjuk, nincs igazság a medencében, csakis az a „frankó”, amit a szövetségi íróasztaloknál a sportból élő és abból meglehetősen jól élő, de a sportágat már semmiképpen sem tisztelő nagyságos urak elképzeléseiben megszületett. Aztán meg jön a parancs a sípmestereknek, és nincs visszaút… Gyomorforgató világ ez!

Olimpiai (tévé)napló - Két kézzel markolt aranylapátok - Elátkozott sípmesterek

Nem értek a kézilabdához! Ugyanis korábban, igencsak pesszimistán azt jósoltam, annyira kifacsaródik a „halálcsoport” meccsei során a magyar férfi kézilabda válogatott, hogy elbukja a negyeddöntőt, és nem jut a legjobb négy közé. Erre – szerencsére – rám cáfolt a társaság, mert éppen az elődöntőbe kerülésért nyújtotta a leginkább meggyőző teljesítményt, a játékosok akkor koncentráltak a legpontosabban, amikor a legnagyobb szükség volt rá, mert kár tagadni, hogy bármilyen csapatsportágban egy torna legfontosabb összecsapása a negyeddöntő. Persze ez a „csoda”, amit Izland ellen tett a Mocsai legénység, amint láttuk a tévében élőben jó pár tízezren ebben az országban, csak hajszálon múlt, de úgy is mondhatnánk, Fazekas Róbert ruganyosságán, laza lábizomzatán, ám valljuk be, Snorri Gudmundsson „teszetoszaságán” is.

 

Egy profinak ilyen téthelyzetben tilos, hogy megremegjen a keze, tilos, hogy melléfogjon, mert ugye a büntetőt csak rosszul lehet lőni. Snorri barátunk meg hihetetlenül gyengén lőtte. Pár másodperc alatt – majd a ráadásban – megfordult a világ, a nyolcadik hely baljóslatából az éremszerzés csillogó ígérvénye lett, és örök érvényű mondás, a bravúrtól szárnyakat kap egy csapat, főleg, ha olyan egységesek, mint Lékaiék.


Bezzeg a vízilabdázók elátkozzák ezt a napot. Én meg a nemzetközi szövetséget. Váltig állítom, bár bizonyítani sohasem tudom majd, az olimpia előtt körüzenet ment a játékvezető testület Londonban közreműködő tagjaihoz: Magyarország nem nyerhet negyedszer is olimpiát. Nem is nyernek. Az a két emberfia, aki nem edzői minőségben sétál fel és alá a medence partján, szépen elintézte az olaszok elleni meccset. Mert parancsot kaptak, és a jó katona engedelmeskedik. Szép is lenne, ha ellenállna, elvégre a karrierjével játszik, a jövőjét áldozná fel, így hát beáll abba a sorba, amit a nagyhatalmú, pénzéhes sportági zsarnokok meghatároznak. Tessék csak visszanézni a mérkőzést, a kiállítási mutatókat, az igazságtalan szándékos ítéleteket, amikkel a mieinket sújtották. És az ilyen „játékvezetői egyoldalúság” egy mégoly képzett és tapasztalt gárdát is megzavar, amelynek három olimpiai arany csüng a vitrinében.

 

Meggyőződésem, hogy a játékvezetői ténykedés feletti idegeskedés miatt tompult a védekezés, hiányzott a „célzóvíz” és jött a vereség. A játékvezetők pedig teljesítették a feladatot, kiejtették a Kemény-legényeket, és szépen odatartják majd a markukat a megérdemelt jutalomért. Ráadásul, amikor nyilatkozni kellett, mindenki csak udvariaskodott, igaz, nehéz szívvel, vagy burkoltan célozgatott a bírókra, vagy kereste a szavakat, és dadogott azért, mert nem mondhatta ki az igazságot. Egyedül Varga Tamásnak volt elég vér a „pucájában”, hogy kijelentse, bizony az a két fickó, onnan, kívülről alaposan beleszólt a meccs kimenetelébe. Jó lenne már végre, ha tényleg azt nyilatkoznánk, ami a szívünkből jön, és nem kellene attól félni, mi lesz, ha elmarasztalnak egy-egy szidalmazás miatt. Ezek után egyértelmű számomra: a földkerekség legkorruptabb csapatjátéka a vízilabda, ebben méltó társa lett az ökölvívásnak és a birkózásnak! Ugye kedves sípmester sporttársak?!


Ja persze, hogy ki ne felejtsem, összelapátoltunk azért ezen a napon két szép elsőséget is. Igazuk van azoknak, akik hangoztatják, manapság annak, aki a legmagasabb csúcsokra hajt, felettébb elkél a pszichológusi segítség. Dombi Rudolf és Kökény Roland tökéletesen választott. Saját edzőjük a szakmai tanácsok mellett szakszerű „lelkifröccsöket” is osztogatott nekik. Szilárdi Katalin civil szakmáját a vízparton sem dobta el, hanem szervesen felhasználta, ezzel óriási pluszt adott az olimpiai bajnokság kivívásához. Tisztelet neki! A női kajak négyes pedig átbillent a határon. Húsz esztendő kellett hozzá, a német-magyar kitartó versengésben négyévenként valahogy mindig a germánok diadalmaskodtak. Most azonban lehullott a csillaguk, a magyaroké meg visszakerült méltó helyére.


Hajrá többiek!

Olimpiai (tévé)napló - Magyar áldozatok a „bunda” oltárán?

Amikor kedden este negyed kilenc tájban a birkózószőnyegen elképesztő örömtáncot lejtett egy ferdeszemű legény, miközben magyar ellenfele könnyeit törölgetve, magába roskadva térdepelt mellette, nekem azonnal két történet jutott eszembe. Az egyik 1988-ban, Szöulban játszódott. A hetvenegy kilós ökölvívók olimpiai fináléjában az amerikai Roy Jones, a súlycsoport talán legnagyobb „ágyúja” valóságos élveboncolást tartott a házigazda nemzetet képviselő Parkon, teljes Ázsia-térképet rojtozott az állkapcsára, péppé verte, pörölyként csapkodta, mégis a végén a koreai srácot hirdették ki győztesnek. A másik: a legutóbbi bakui bokszvébén pedig az azeriek vásároltak meg – igen, kérem szépen, ez így volt szó szerint – két olimpiai aranyérmet a nemzetközi szövetségtől, és a derék bírák Londonban is ezen dolgoznak. Magyarul, ha az ökölvívásban előfordulhatnak hasonló korrupt esetek, akkor a birkózásban miért ne? Ott is kell a pénz a szövetségnek, ott is elengedhetetlenek a források, amiből eltartják magukat, amiből luxus-vacsorákra vihetik a tisztviselőket és még sorolhatnám.

Nem csoda, ha fentről ráirányítják a figyelmet az eseményekre: most ennek a koreai fiúnak, holnap az azeri srácnak, holnapután egy kazahnak kell nyerni, mert a szponzor, aki „tejel”, így kívánja. Meggyőződésem, Lőrincz Tamás is ezeknek a praktikáknak esett áldozatául. Mert milyen magyarázattal tudnánk arra szolgálni, hogy vajon miért nem adták meg az első menet végén a teljesen világos, egyértelmű és látványos akcióját, majd a „parter” helyzetben miért engedték legalább tizenöt-húsz másodpercig, hogy Lőrincz ne foghasson rá Kim derekára… Lehet, oda se kellett volna menni a szőnyeg közepére, mert eleve elintéztetett az ügy. Sajnos, itt tart a sport, szerencsére azért nem mindenhova férkőzhet be ily módon az „in medias res” isteni beavatkozása.


Minderre a sejtelmemre csak ráerősített kicsit később a magyar-spanyol női vízilabda elődöntő kimenetele. Derék olasz sípmester csak fújt és fújt, meglehetősen egyoldalúan, kénye-kedve szerint küldte ki húsz másodperces „pihikre” a magyar lányokat, előszeretettel osztogatta az ibériaiaknak az emberelőnyöket, és neki is már előre megmondták, a spanyolokat kell a döntőbe juttatni, valami okot-ürügyet biztos kitaláltak a nemzetközi szövetségben, hogy ily kegyesen nyújtsa az Oca-bandának a fórokat. Ezek az esetek pedig rávilágítanak a tanulságra: a huszonegyedik században nincsenek Robespierre-ek, nincsenek megvesztegethetetlen emberek.


A két keddi vesztes pedig a közvélemény számára szigorúan sportszerűen, a vereséget elismerve nyilatkozott. Igen, ilyenkor az udvariasság előbbre való az igazságnál. Száz százalék, hogy Lőrincz is, és Merész András szövetségi kapitány is csalást, bundát gyanít a háttérben, de ők mégsem hangoztathatják, mert megüthetik a bokájukat, visszacsattanhat rájuk az ostor. Nem mondhatják, merő szemérmetlenség volt az egész, piszokul kitoltak velünk, „dádát” mindenkinek, aki sípot vesz a szájába, és így tovább. Nekik ez a kötelességük, bármennyire is fáj a szívük, bármennyire is másként gondolják az egészet, a kamera előtt a mikrofont az orruk alá dugva előzékenyen el kell ismerniük, kikaptak. Ha aztán két perc múlva az öltözőben törik a tükör, falhoz vágva minden a kezük ügyébe eső tárgy, az már más tészta, azt már nem látja a világ.


Szomorú lettem reggelre. Megint csalódtam egy kicsit az olimpia szellemében, megint fakóbbnak látom az „ötkarika” színeit, de én kimondhatom, amit a sportolók nem tehetnek: percenként van csalás a sportvilágban, és ezek mind-mind központilag, fentről, a nemzetközi szövetségi süppedő foteleiből irányított hadmozdulatok.

Címkék:

Sidi és a tolvajok - Tengely körül megpördült csapatok

Sidi Péter keményen készült utolsó számára. Ott, a kisöbű puska összetettben akart nagyot alkotni. Az utolsó edzésen szigorúan célra tartott, koncentrált, észre sem vehette, hogy mögötte enyves kezek dolgoznak. Egy értékes alkatrésznek veszett nyoma, ami nélkül nem fegyver az a fegyver. Nosza, nagy szaladgálás után sikerült valamit összeeszkábálni, nehogy kútba essen a másnapi versenyen. Ám aki egy kicsit is érdeklődött valaha a fegyverek iránt, tudhatja, az a puska már nem volt az eredeti. Nem is lett belőle a várt eredmény, a hercehurca miatt Péter gyengén lőtt fekve, feljött az állóban, de a térdelő helyzetben újra sokat rontott. Azért szétlövéssel bekerült a fináléba, az ott kiharcolt hatodik – tehát pontszerző – helyezés a körülmények ismeretében ritka nagy bravúrnak tekinthető.


Csapataink pedig alaposan megfordultak a saját tengelyük körül. Ég és föld a különbség a két teljesítmény között, amit a férfi kézilabdázók a spanyolok, majd a szerbek ellen nyújtottak. Ugyan az első félidőben jól ráhozták a „frászt” a szurkolóikra, szünet után a „kis” Mocsai vezényletével táltos paripaként száguldottak a negyvenszer –huszas játéktéren, és aztán a jottányit sem lankadó drukkerek fergeteges buzdítása közepette „behúzták” a meccset, irány tehát a negyeddöntő. No persze azért ettől nem változik meg a világ, nem lesznek „egycsapásra” éremesélyesek Nagy Lászlóék, ám a közvélemény szemében jócskán helyrebillentették a „renomét”.


Hasonlóképpen cselekedtek a férfi vízilabdások is. Ha jól emlékszem, Szécsi Zoltán nyilatkozta napokkal ezelőtt, hogy arra várnak, mikor javul fel egyszerre, váratlanul, százszázalékosan a védekezésük. Nos, az amerikaiakkal szemben erre a játékelemre fikarcnyi panasz sem lehetett. Csodálkoztam is, mikor pár percre nem figyeltem oda, az 1-0-ból rögvest 4-0 lett, onnan 10-3, a 11-6-os végeredményt látva pedig kezdhetnek félni az olaszok. No azért a Campagna-kompánia nem a berezeléséről híres, viszont most már biztos jobban tartanak a magyaroktól – mi meg reménykedhetünk egy Sydney-szintű utolsó három meccsben.


A televízió távirányítójának aktív kapcsolgatása közben, meg az olimpiai hivatalos honlapját böngészve nem kizárólag hazánk fiai és lányai produkciójára kapja fel fejét az ember. Bolt ugyebár rengeteg érdeklődőt vonz, sajátos figura, hatalmas sztár, én ugyanakkor a kis nemzetek nagy diadalait is nyomon követem.


Már az első futam óta kitartó figyelemmel kísértem a Kontidesz nevű fickó szereplését. Hogy ki ő? Kérem szépen, egy ciprusi vitorlázó. Folyamatosan ott „fogta a szelet” a laser (lézer) hajóosztály élvonalában, és az utolsó, úgynevezett „medal race” során sem lazított a „gyeplőn”, megkaparintva ezzel az ezüstérmet. Négy esztendeje, Pekingben két koronglövő fiatalember kis híján történelmet írt e megosztott szigetországnak, ám ők a végén lemaradtak a dobogóról. Kontideszt viszont nemzeti hősként fogják ünnepelni – Ciprus görög „féltekén” mindenképpen.


Vagy itt van Kirani James. Egy apró karibi szigetország, Grenada képviselője a négyszáz méteres síkfutásban. Ez a „vidék” is sokat megélt az elmúlt években, dúlt itt polgárháború is, bár Kirani barátunk aligha tölt sok időt e meseszép tengeri tájon, sokkal inkább izzad amerikai edzőtermekben, egyetemi sportpályákon. De megmaradt grenadainak, és most, Londonban, felért a csúcsra, megszerezve az első dicsőséget apró nemzetének.


A magyarok pedig lassan elkezdhetnek újra hatványozottan izgulni, hiszen nemsokára gőzerővel beindul a kajak-kenu henger.

Olimpiai (tévé)napló - Két Krisztián aranyvasárnapja

Tornacsarnok. Londoni idő szerint pár perccel múlt háromnegyed négy. A lólengés döntőjében ötödikként szólítják a szerhez a nyurga fiatalembert. Ő az abszolút esélyes. Kétszer állt már a világ tetején, de ez az érzés egészen más. Ez olimpia. A selejtezőt elrontotta. Nagyon elszúrta. Alig-alig jutott be a döntőbe. Lám, az előbb a honfitárs megingott, leesett. Vajon ki lehet-e kapcsolni a zajt, annak a több ezer szurkolónak a buzdítását, aki nem érte szorít. Akik attól a vetélytárstól várják a győzelmet, aki utolsóként következik a sorban.


Berki Krisztián felszökken a lóra. Kezd. Magasra, nagyon magasra lendülnek a lábai, tökéletes a vándor, hibátlanok az orosz kanyarulatok. A nézőtéren pisszenést sem hallani. Annak idején, Dávid Sándor csendben maradt, míg Borkai Zsolt Szöulban a gyakorlatát végezte, most a riporter-utód is visszafogott. Már csak a leugrás hiányzik, és a lábak moccanás nélkül ragadnak a szőnyeghez. Sikerült! A háttérben a szakvezetők karja a magasban, Krisztián pedig mosolyog. Sokat sejtető mosoly.


Smith, a vetélytárs jön. Már csak ő ronthatja el az örömöt. Ne rontsa el! A gyakorlata során mindenesetre nem hibázik. Szemlátomást nem olyan látványos ez, mint a magyar fiúé, de hát más alkatú is a brit srác. Ettől még a pontozók a javára dönthetnek. Elképesztően izgalmas ez a húsz másodperces várakozás. Aztán felvillan az eredményjelzőn: Berki az olimpiai bajnok! Megvan a harmadik!


Este az atlétikai stadion. A futópályán egymást érik a nagyobbnál nagyobb sztárok, Sanya Richards, Yohan Blake, Usain Bolt, de a magyar embert momentán ők kevésbé érdeklik. Minden tekintet a kalapácsvető ketrecre szegeződik. Pars Krisztián magabiztos volt a selejtezőben. A vasi legény közelébe se érhettek akkor a riválisok. De emlékezzünk, ez a Kodzsi gyerek, kinek az anyukája magyar származású, tavaly a koreai vébén kitolt velünk. Ma éjjel ne tegye.


Krisztián első kísérletén sok múlhat. Belendíthet, ugyanakkor visszafoghat is. Hetvenkilencen túlra száll a kalapács! Reménykedhetünk? Vezet a versenyben, de a címvédő szlovén Kozmus igen közel. A második hajítás előtt kalamajka. A szlovén belevágta a „szert” a hálóba, hatan próbálják kiszedni onnan. Nem megy. Kacag a kommentátor, élcelődnek a rádióban a riporterek, még Lajka kutyát, az űrhőst is emlegetik. Nagy nehezen kicibálják az urak a golyóbist, de ez megzavarja Parsot. Másodikra sem sikerül még átdobni a nyolcvanas határt. De harmadikra igen! Ez őrjítő a többiek számára. Lám-lám, a magyar ennyire magabiztos, ilyen kiegyensúlyozott. Talán fel is adják. Nincsenek ők ott, nem tartanak azon a szinten ma, mint a szombathelyi fiú. Nem is érhetnek a közelébe. Itt a negyedik aranyérem kérem szépen, nagy az ölelkezés, Krisztián felért a csúcsra. Kap egy képet, amivel pózolhat. A fotón egy szakállas férfi, a mester, akitől az alapokat tanulta, aki megmutatta, miképpen kell bánni a kalapáccsal, megpörgetni, hogy minél messzebbre szálljon. Németh Pali bácsi nem élhette meg ezt a pillanatot, de nem feledi senki az ő munkáját.


A birkózószőnyegen is akad boldogságunk. Módos Péter ötvenöt kiló, a karfiolfülűek klubjának ő a „legkarfiolfülűbbje”. Bronzmeccset vív. Ellenfele egy dán törpe, így kell mondani, mert egy fél fejjel alacsonyabb „Csontinál”, ahogy ezt a szigetvári fickót a csapattársai becézik. Állóharcban nem tudnak fogást találni egymáson. Aztán az északi szabálytalanul használja a lábát, mire Módosé az első menet. A másodikban viszont ő késlekedik a térdelő helyzetnél, őt intik, egyenlítés. Jöhet a mindent eldöntő csata. Másfél percnyi összekapaszkodás nem hoz eredményt. A bíró egy gömbért nyúl, mintha csak alkalmi lottósorsolás lenne, és kihúzza a „zacskóból” a pirosat. „Csonti” a kedvezményezett. Ha most a dán belecsimpaszkodik a szőnyegbe, ha maximálisan kihasználja a gravitáció összes törvényét, akkor oda a harmadik hely. Meg kell pörgetni. Ha a fene fenét eszik is, akciót kell csinálni. És… kiemeli, megpörgeti! Bronzérem, szaltózás, egyszer, kétszer, harmadszor! Ilyen a magyar virtus!


Ne feledkezzünk meg a pólós lányokról sem. Tegnap azt írtam, mindegy hogyan, nyögvenyelősen, vagy lubickolva jutnak túl az oroszokon. A forgatókönyv az előbbi szerint alakul. Az összpontosítás nem hiányzik, a lövőerő nem maradt ott az olimpiai falu szobáiban, s ha van is egy-két nehezebb pillanat, a végén felénk billen a mérleg nyelve. A csapatsportokban minden olimpia legnehezebb állomása a negyeddöntő. Ezt sikeresen teljesítették Bujka Barbaráék, és fényes érem lehet a vége.
Ezek után már tényleg kit érdekel, hogy Usain Bolt utcahosszal nyerte a száz méteres síkfutást?!