Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 36. forduló (2017. május 26-27.)
Utolsó forduló a horvát bajnokságban. A Rijeka immár hivatalosan is bajnok, ők indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében, míg az...

 

Utolsó forduló a horvát bajnokságban. A Rijeka immár hivatalosan is bajnok, ők indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében, míg az Európa Ligáéba a Dinamo Zagreb, a Hajduk Split és az NK Osijek kvalifikálta magát. Kiesett az RNK Split, a második ligából (2. HNL) feljutott az NK Rudeš, a Cibalia osztályozót játszik a Gorica csapatával. Futács Márkó pedig a 2016/17-es szezon gólkirálya lett.

 

Slaven Belupo - Hajduk Split 1:2

Nem sokat vacakolt se a Hajduk, se Futács Márkó, már a 8. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek a magyar csatár. Egy hatalmas, majdnem egész pályás kirúgás érkezett Márkónak, ő pedig megindult és pár lépés után belőtte. (0:1) A 17. percben újra Márkó volt akcióban, ellopta a labdát a körülményeskedő Jovičićtől, még a kifutó kapus felett is átemelte, kár, hogy túl magasra sikerült a lövés. Egy perccel később Bašić lőtt mellé messziről. Nagy ugrás, 35. perc, támad a Hajduk, Erceget elsodorja Jovičić a 16-oson belül. A bíró 11-est fújt, Márkó állt a labda mögé - és belőtte. (0:2) A Slaven egy helyzetet tudott felmutatni az első félidőben, a 28. percben Purić előreívelését Ivanovski fejelte rá, a kapus nagyot védett. A második félidőben már sokkal harcosabb volt a hazai csapat, de előtte még Futács átmozgatta Blažević kapust egy lövéssel a 46. percben. Aztán a koprivnicaiak támadni kezdtek. A 48. percben Jovičić vitte fel a labdát és ívelte be Ivanovskinak, a macedón telibe találta a keresztlécet. Az 50. percben Heber lőtt rá, Ćosić tisztázott előle. Két perc múlva Ivanovski lőtt alig mellé. Az 56.-ban Heber lövését védte Stipica. A 60. percben Aliti és Heber kényszerítőztek, majd a koszovói játékos átküldte a túloldalra Purićnak, Purić fölélőtte. Egy perc múlva Heber lövését védte a kapus. A 76. percben szögletet kaptak a hazaiak, Stipica kiöklözte, a labda Aliti elé pattant. Aliti rálőtt, Medimorec egy egészen aprót pöccintett rajta, de ez elég volt ahhoz, hogy a labda röppályát váltson és a megzavarodott Stipica felett a kapuba hulljon. (1:2) Volt a Hajduknak is egy helyzete a 89. percben, Ohandza fejelt mellé egy beívelést, aztán a Slaven háromszor is egyenlíthetett volna. Először a 90. percben Ivanovski lőtt fölé, majd a 90+1.-ben Heber lövése ment mellé pár milliméterrel végül a 90+4.-ben Ivanovski szabadrúgása ment fölé.

Splitben most minden Futács Márkóról szól - a Hajduk ünnepli a gólkirályt

 

Marko Futacs je najbolji strijelac MAXtv Prve lige za sezonu 2016/2017. Čestitamo! 👏👏👏🏳1️⃣8️⃣⚽️🥅🏆🏆🏆🎊🎉🔴🔵 #topscorer #machine Više na: http://hajduk.hr/vijest/marko-futacs-najbolji-strijelac-maxtv-prve-lige/8776

Posted by HNK Hajduk Split on Saturday, May 27, 2017

 

 

 

Cibalia - Lokomotiva Zagreb 1:1

Paraszthajszállal, de sikerült elkerülnie a Cibaliának az egyenes ági kiesést. A 4. percben Čuljak kapta a labdát a bal szélen, beívelte Bašának, de ő fölélőtte. A 21. percben aztán megszerezték a vezetést a vendégek, ami nem jött túl jól a Cibaliának: Çekiçi vágott le nagy szólót, rá is lőtte, a kifutó kapus ezt még - nagy szerencsével - kivédte, a labda viszont Doležal elé pattant, ő meg átemelte a labdát a kapus és az összes védő felett és betalált. (0:1) A teljesen lefagyott hazaiak képtelenek voltak az első félidő hátralévő részében feljutni a zágrábi 16-osig, a vendégek meg túlságosan nem erőltették meg magukat, mindössze két helyzetet hoztak össze, először a 27. percben Tomašević szabadrúgása pattant meg a keresztlécen, Halilović lecsapott rá, ollózva rálőtt, de fölément a lövés. Majd a 31. percben újra Halilović lőtt rá, újra fölément. A második félidőre már megemberelte magát a vinkovci csapat, a 47. percben Marko Mišić küldött kapura egy távoli lövést, de megpattant a kapufán. Az 52. percben Pervan messziről leadott lövése ment mellé. A 64. percben azért becsúszott egy Lokomotiva-helyzet, megint Halilović próbálkozott távolról, megint sikertelenül. Aztán végre a 75. percben sikerült kicsikarni a döntetlent - és az osztályozót - jelentő gólt: Muzenjak passzolt Petar Mišićnek, ő középre küldte, ott Baša belőtte. (1:1)

Elégedett, megkönnyebbült bejegyzés a Cibalia Facebook-oldalán: "Tutibiztos az osztályozó"

 

Kraj. HNK Cibalia Vinkovci - NK Lokomotiva Zagreb 1:1 Kvalifikacije osigurane 💪🏻💙

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Friday, May 26, 2017

 

 

RNK Split - NK Osijek 0:1

Nem sikerült. Nem jött össze a splitieknek még a döntetlen sem, nemhogy a győzelem. Pedig most tényleg megemberelték magukat és tényleg támadtak - pont úgy játszottak, ahogy végig a szezonban játszaniuk kellett volna, és akkor egészen biztosan nem lennének most nyakig a bajban. Ráadásul az eszékiek a kisujjukat sem nagyon akarták megmozdítani ezen a mérkőzésen. Nagyon érezték már a nyári szünetet és ezt a találkozót is csak úgy "odakenték", az már más kérdés, hogy fél-, meg negyedgőzzel is megnyerték. Az eseménytelen első félidő három (3) helyzetet hozott mindössze: először a 8. percben a hazaiaktól Aliyu lőtt rá, mellément. Utána a 18. percben Grubišić adta neki a labdát, de Aliyu egy védővel birkózott és végül elügyetlenkedte a lövést. A 33. percben volt az egyetlen vendéghelyzet, Mioč lőtt rá távolról, a kapus simán elkapta. A második félidő 50. percében Jurendić passzolt Jovanovićnak. Jovanović rálőtt, a kapus védett, a labda visszapattant a mezőnybe, Pavlovski és két eszéki védő egyszerre mozdultak rá, végül Lukićnak sikerült tisztáznia. A 61. percben Jovanović és Pavlovski kényszerítőztek, majd Jovanović rálőtt, mellé. A 69. percben Knežević küldte a labdát Klepačnak, Klepač mellélőtt. A 78. percben Grgić cselezett és lőtt mellé. A hidegzuhany a meccs végén, a 89. percben jött, Knežević kapta a labdát, de most már nem adta oda senkinek, cselezett egy sort, majd belőtte. (0:1)

A meccs egyik jelenete: az eszéki Šimunec (18) és Lukić (28) próbálják elrejteni a labdát Aliyu elől

 

36. kolo MAXtv Prve lige, Stadion Park mladeži, 26. svibnja 2017. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Posted by NK Osijek on Saturday, May 27, 2017

 

 

Inter Zaprešić - NK Istra 1961 0:3

Egészen izgalmas, látványos mérkőzés lett a két, középmezőnyben lézengő csapat összecsapása. Már a 6. percben vezettek a pulaiak Roce góljával - először Prelčec lőtt rá, őt még blokkolták, aztán Rocéhoz került a labda, ő belőtte. (0:1) A 9. percben Solomon vitte fel a labdát és lőtt rá, a kapus elkapta. A 18. percben támadott először a hazai csapat, és ez volt az egyetlen helyzetük a félidőben: egy előreívelt labdát Puljić lőtt rá, sőt, a labda be is ment, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. Utána a 20. percben Mazalović lőtt fölé egy elé pattant labdát. A 28. percben látványos pulai akció jött, Gržan küldte a labdát egy oxforddal Burićnak, Burić rálőtt, a kapus kivédte, a labda Gržanhoz pattant, ő is rálőtt, a védők blokkoltak. A 38. percben Roce küldött mellé egy szabadrúgást. A második félidő elején kétszer is próbálkoztak a hazaiak, először a 49. percben Puljić lőtt rá, de az oldalhálót találta el, két perccel később Kolar indult meg, és még be is lőtte, de az ő gólját is érvénytelenítette a bíró les miatt. Az 58. percben szabadrúgást kapott az Istra, Žižić egy lapos lövéssel a kapura küldte, mellément. Aztán a 69. percben Kitanovski beívelését kapta Solomon és be is lőtte. (0:2) Az Inter annyira indiszponáltan játszott, hogy két perccel később sikerült eladniuk a labdát, Gržan lecsapott rá, megindult a kapu felé, lazán balra passzolt Rocénak, Roce pedig belőtte. (0:3) Két helyzetet még sikerült összehozni a meccs vége felé a hazaiaknak, a 79. percben Puljić küldte középre a labdát, ott Blažević ollózva rálőtt, mellé. Végül a 84. percben Blažević szabadrúgása találta el a keresztlécet.

 

 

Dinamo Zagreb - NK Rijeka 5:2

Lehet találgatni, hogy vajon mitől szenvedte el a Rijeka pont az utolsó mérkőzésen ezt a kiütéses vereséget a Dinamotól. Egyrészt valószínűleg azért, mert már a biztos bajnoki cím tudatában akár tíz, vagy húsz gólnyi vereség sem tudta őket elválasztani a Drágaszágtól, amit egyébként ki is tettek közszemlére a stadionban. 

 

Uskoro stiže u Rijeku.. Trofej namijenjen najboljoj ekipi u Hrvatskoj! #Iznadsvih #HNKRijekaprvakHrvatske

Posted by NK Rijeka on Saturday, May 27, 2017

 

Másfelől szerdán ugyanez a két csapat kupadöntőt fog vívni, és nem valószínű, hogy Matjaž Kek vezetőedző pont ezen a meccsen akarta kiteregetni a kártyáit az ellenfélnek. Mindenesetre Soudani már a 4. percben megindult, lerázta az összes védőt és nagy szóló után belőtte a Dinamo első gólját. (1:0) A Rijeka is próbálkozott, egy perccel később Bezjak lövését védte a kapus, utána a 18. percben Gorgon fejelte rá Ristovski beívelését, a kapus óriásit védett. Egy perccel később a túloldalon Pivarić ívelt be, Hodžić melléfejelt. A 22. percben Soudani lövését védte Prskalo. Aztán a 34. percben Moro küldte be középre a labdát, az végigpattogott a 16-oson, Soudani lecsapott rá és belőtte. (2:0) A 44. percben Olmo lövését még védte a rijekai kapus, de a labda Soudani elé pattant, az algériai válogatott pedig mesterhármast lőtt. (3:0) A félidő legutolsó percében szépített a Rijeka, Vešović kapott nagy labdát, megindult és belőtte, a kapusnak még egy kötényt is ki tudott osztani. (3:1) A második félidőben nem sok időt vesztegetett a Dinamo, a 47. percben Soudani indult meg, Olmonak passzolt, a spanyol belőtte. (4:1) Az 51. percben Machado vitte fel a labdát és passzolta Hodžićnak, ő pedig belőtte az ötödik gólt. (5:1) Két perccel később Andrijašević indult meg a zágrábi kapu felé, nagy szóló után rálőtt, mellé. Aztán a 62. percben Pivarić és Bezjak ütköztek a zágrábi 16-oson belül. Bezjak nagyot esett, a bíró a 11-es pontra mutatott. Andrijašević állt a labda mögé - a kapus pedig kivédte. Húsz perc telt el anélkül, hogy bármi említésre méltó történt volna a gyepen, aztán a 82. percben Mišić vitte fel a labdát és passzolt Gorgonnak, Gorgon messziről rálőtt, a kapus védett. Aztán a 83. percben sikerült a második gólt is összehozni a rijekaiaknak, egy szögletet Andrijašević fejelt be. (5:2)

És végre magasba emelhették a trófeát.

 
Posted by NK Rijeka on Sunday, May 28, 2017

 

A Rijekába visszaérkező játékosokat hatalmas buli várta, a város főterén felállítottak egy színpadot, ott köszöntötték a bajnokokat.

 
Posted by NK Rijeka on Sunday, May 28, 2017

 

Késő éjszakáig folyt a buli, az eseményt végig élőben közvetítő Radio Rijeka kitette ezt a videót a Facebook-oldalukra, amint a város apraja-nagyja együtt énekli a csapat himnuszát.

 

És volt az ilyenkor elmaradhatatlan tűzijáték is.

 

 

A bajnokság végeredménye:

1. NK Rijeka 88 pont

2. Dinamo Zagreb 86 pont

3. Hajduk Split 69 pont

4. NK Osijek 66 pont

5. Lokomotiva Zagreb 44 pont

6. NK Istra 1961 39 pont

7. Slaven Belupo 38 pont

8. Inter Zaprešić 28 pont

9. Cibalia 21 pont

10. RNK Split 18 pont

 

A bajnokság véget ért, de a 2016/17-es szezonnak még nincs vége. Szerdán 20:15-kor a Dinamo Zagreb és az NK Rijeka csap össze a Horvát Kupa döntőjében. Hátravan még a Cibalia-Gorica osztályozó mérkőzés, ennek az időpontjáról még nincs információ.