Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 35. forduló (2017. május 20-22.)
Utolsó előtti forduló a horvát bajnokságban. A rijekai Kantrida stadionban már most bajnokot avattak, Futács Márkó valószínűleg...

 

Utolsó előtti forduló a horvát bajnokságban. A rijekai Kantrida stadionban már most bajnokot avattak, Futács Márkó valószínűleg élete legjobb meccsét játszotta, a kiesőzónában pedig az utolsó fordulóra maradt a mindent eldöntő kérdés megválaszolása, nevezetesen hogy ki az, aki kiesik és ki az, akinek még van egy dobása az osztályozó mérkőzésen.

 

Lokomotiva Zagreb - Slaven Belupo 2:1

Energiatakarékos üzemmódban volt végig a Lokomotiva és még így is sikerült megnyerniük a meccset a végig bátran és lelkesen játszó koprivnicaiak ellen. Az első félidőt végigtámadták a vendégek, Heber kétszer is mellélőtt, először a 2., utána a 22. percben, aztán a 32.-ben Christensen lőtt egyenesen a kapus kezébe. A 38. percben Arap fejesét védte Šemper, nem sokkal később Ivanovski szerezte meg a labdát és lőtt rá, előle Karačić tisztázott. Egy perccel később Heber lőtt megint mellé, majd a 44. percben, az első említhető hazai támadásnál már meg is szerezte a vezetést a Lokomotiva, méghozzá büntetőből. Antunović vitte fel a labdát, az érkező Melnjak viszont elsodorta őt, mindez pont a 16-oson belül történt. Majer belőtte a 11-est. (1:0)

A szünetben volt egy kis ünnepség, a Lokomotiva juniorcsapata megnyerte a korosztályos horvát bajnokságot és itt adták át nekik az érmeket és a serleget.

 
Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Saturday, May 20, 2017

 

A második félidőben kiegyenlített a Slaven, az 50. percben Ivanovski fejelte be a labdát a kapuba. (1:1) Két perc múlva megint Heber borzolta a zágrábi idegeket, ő vitte fel a labdát és ívelt be, Ivanovski kapta, de ezúttal sikerült jócskán mellélőnie. A 67. percben megmutatta magát a Lokomotiva, Rrahmani szabadrúgását kapta el Marković kapus. A 77. percben a Slavennek is jutott egy szabadrúgás, Bouadla lőtte rá vagy 25 méterről, Šemper simán védett. A 81. percben aztán újra vezetett a zágrábi csapat, egy szögletre a csapatkapitány Capan érkezett és fejelte be. (2:1) A Slavennek kétszer is lett volna lehetősége egyenlíteni, először a 88. percben Heber vitte fel a labdát, a zágrábi védők szerelték, de a labda Ivanovskihoz pattant. A macedón játékos rálőtt, Šemper óriásit védett. Egy perccel később pedig Burić maradt le talán fél ütemmel egy beívelésről.

Lelkes ünneplés a zágrábiak öltözőjében: a csapat a szezont a kiesőzóna széléről kezdte, a bajnokság végére pedig sikerült feltornászniuk magukat az 5. helyre

 

Pobjedom protiv Slaven Belupa potvrdili smo peto mjesto na tablici sezone 2016./2017.

Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Saturday, May 20, 2017

 

 

Hajduk Split - Inter Zaprešić 6:0

Ezt hívják úgy, hogy kiütéses győzelem. Ráadásul Futács Márkó - aki erre a mérkőzésre szárnyakat kapott - szinte egymaga gázolta le az Intert a szakadó esőben. Az első félidő még amolyan "beetetés" volt, habár már ott érzékelhető volt a Hajduk fölénye. Jefferson már a 6. percben átmozgatta az Inter kapusát, hogy aztán Futács a 16.-ban egy 25 méteres bombával kipókhálózza a bal sarkot. (1:0) A 31. percben a vendégcsapat is kapott egy lehetőséget, Postonjski szabadrúgását Begić fejelte rá, a kapus elkapta. A 36. percben Jefferson beíveléséről Terziev éppen hogy lemaradt. A második félidőben aztán a Hajduk elsöprő lendülettel végigszáguldott a zaprešićieken. Először a 49. percben Futács kapott egy labdát és lőtt a kapusba, de három perccel később már nem hibázott. Erceg vitte fel a labdát a bal oldalon és adta be középre, Futács olyan pontosan érkezett, mint egy japán sinkanzen és befejelte. (2:0) Egy röpke pillanatra fellélegezhettek a vendégek, az 53. percben Kolar vitte fel a labdát és lőtt rá, Stipica védett. Az 54. percben viszont visszaállt a világ rendje és a nyomasztó spliti fölény. Vlašić ívelte volna be a labdát a kapu elé, amit Mikulić szó szerint lekezelt. A bíró már mutatott is a 11-es pontra. Márkó állt a labda mögé - és Márkó belőtte. Mesterhármas. (3:0) És még hol volt a vége... 58. perc, Hamza passzolt Memollának, Memolla rálőtt, az érkező Tudor egy picit tolt rajta és benn is volt a gól. (4:0) 62. perc, Erceg cselezgetett, majd Vlašićnak passzolt, a 19 éves középpályás még helyet csinált magának - tehette, nem zavarta őt senki -, és belőtte. (5:0) Aztán pedig... Márkó tudja, hogy három az igazság, de Márkó azt is tudja, hogy egy a ráadás, úgyhogy a 69. percben úgy belőtte Vlašić labdáját, mint a parancsolat. (6:0) Levezetésképp a 90+1. percben Kožulj is megpróbálkozott egy lövéssel, de ezt már hárította az Inter kapusa.

Dipl. Ing. prof. dr. Futács Márkó, aki ezzel a négy találattal a góllövőlista élére lőtte magát

 

Összefoglaló:

 

 

NK Osijek - Dinamo Zagreb 0:1

A minimalista végeredmény ellenére végigtámadta a Dinamo a mérkőzést, az eszékiek főleg a szerencséjüknek, meg Malenica kapusnak köszönhetik, hogy csak egy góllal kaptak ki végül. Az első 5 percben három támadást is vezetett a zágrábi csapat, rögtön az elején Olmo lőtt fölé. A 3. percben két helyzete is volt a Dinamonak, először Sigali fejelt a kapusba, rögtön utána Soudani találta el Malenicát. Egy bátortalan támadás jutott az eszékieknek is, a 11. percben Lopa indult meg felfelé, de még a 16-osig sem jutott el, a védők blokkoltak. A 15. percben Moro lövését védte a kapus. Egy perccel később Hodžić fejelt mellé, még egy perc múlva - már itt a 10. szögletnél tartott a Dinamo - Soudani küldte a kapu fölé a labdát. Újabb hazai helyzet jött a 28. percben, Boban fejelt fölé egy szögletet. A 33.-ban Olmo próbálkozott ismét, de a spanyolnak nem volt szerencséje most sem, pár centivel ment mellé a lövése. A második félidő 64. percében aztán megszerezte a vezetést a Dinamo: egy szöglet utáni általános kavarodásban Sigali elé pattant a labda, az argentin pedig fogta magát és belőtte. (0:1) Az Osijek a 68. percben szabadrúgásból próbált szépíteni, Barišić beívelését aztán Ejupi fejelte mellé. A lassuló iramú meccsen a 79. percben jött az újabb akció, támadtak a vendégek, Soudani 16-ról lőtt rá, a kapus kivédte a lövést, a labda Gojak elé pattant, ő is rálőtt, Malenica azt is védte. A meccs hajrájában volt még egy esélye az Osijeknek az egyenítésre, de Grgićnek sikerült olyan faramuci módon beívelnie a labdát, hogy azt sem Ejupi, sem Lukić, de valószínűleg még Usain Bolt sem tudta volna elérni.

A meccs egyik jelenete: középen a fehér mezes, eszéki Knežević, a kép bal oldalán a gólszerző Sigali, jobbra Soudani készül épp Kneževićbe könyökölni

 
Posted by GNK Dinamo Zagreb on Sunday, May 21, 2017

 

 

NK Rijeka - Cibalia 4:0

Bajnok a Rijeka! Történelme során először sikerült megnyernie a bajnokságot, és ezzel megtörték a Dinamo Zagreb 2006 (!!!) óta tartó hegemóniáját. A mérkőzésre már csütörtökön, elővételben elfogyott az összes jegy, telt ház várta a csapatot, aki megadták a módját az ünneplésnek. Már a 15. percben 2:0-ra vezettek, először a 11. percben talált be Gavranović, remek indítást kapott, kicselezte a kifutó kapust és éles szögből belőtte (1:0), majd a 15. percben Ristovski indította Andrijaševićet, ő rálőtt, a labda megpattant a kapuson és Gavranović elé pottyant, neki csak be kellett vele sétálnia a kapuba. (2:0) Gorgonnak volt aztán két helyzete, először a 30. percben egy távoli lövést küldött mellé, hat perccel később éles szögből lőtte rá, a kapus nagyot védett. A félidő ráadásában, a 45+1. percben egy rijekai szöglet után Bezjak kapta a labdát, a védők blokkolni akarták, de Bezjak átemelte felettük a labdát, egyenesen a kapuba. (3:0) A vendégek a második félidő 48. percében jutottak fel először a rijekai 16-osig, Tipurić lőtt rá ollózva, fölé. Az 50. percben Mišić távoli lövése ment nem sokkal a Cibalia kapuja mellé, öt perc múlva pedig már a vendégek kaptak szabadrúgást. A lövés megpattant a sorfalon, Prskalo nagyot védett. (Valószínűleg az egyetlen olyan alkalom volt a 90 perc alatt, amikor kicsit megmozgathatta magát...) A K.O. a 72. percben jött, egy újabb rijekai szögletet Župarić fejelt fantasztikus mozdulattal a kapuba.

A mérkőzés talán legjellegzetesebb és legmegkapóbb pillanata: a bíró lefújja a mérkőzést, a már egy ideje összekapaszkodva álló rijekai kispad testületileg robban be a pályára ünnepelni

 
Posted by NK Rijeka on Sunday, May 21, 2017

 

A közönség pedig beáradt a pályára ünnepelni. (A videó közepe táján feltűnik Ristovski, amint egy macedón zászlóból csavart pendellyel a dereka körül, szurkolók vállán partizik.)

 

 

NK Istra 1961 - RNK Split 1:0

Ha most azt mondom, hogy ezen a mérkőzésen annyira nem történt semmi, hogy a HNTV nevű, hazai focira szakosodott horvát sportcsatorna arra sem méltatta a mérkőzést, hogy valami nézhető összefoglalót összedobjon, akkor még finoman fogalmaztam. Még a Prva Liga hivatalos beszámolója is összesen három mondatot szentelt a meccsnek, úgyhogy legyen elég annyi, hogy Puclin a 18. percben lőtte a mérkőzés egyetlen gólját, a Splitet meg valószínűleg semmi sem menti meg a kieséstől. Az utolsó fordulóban a splitiek az Osijekkel játszanak, ha el akarják kerülni az egyenesági kiesést, akkor le kell győzniük az eszékieket, közben a Cibaliának súlyos vereséget kell(ene) szenvednie a Lokomotivától. Mindenesetre a döntés az utolsó fordulóra maradt, addig is itt van egy kép a meccs hőséről, David Puclinról (92).

 
Posted by NK Istra 1961 on Monday, May 22, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1.NK Rijeka 88 pont

2. Dinamo Zagreb 83 pont

3. Hajduk Split 66 pont

4. NK Osijek 63 pont

5. Lokomotiva Zagreb 43 pont

6. Slaven Belupo 38 pont

7. NK Istra 1961 36 pont

8. Inter Zaprešić 28 pont

9. Cibalia 20 pont

10. RNK Split 18 pont