Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 22. forduló (2017. február 24-26.)
Futács Márkóéké volt a forduló első mérkőzése, a Hajduk Split az Istra 1961-et fogadta pénteken. A Hajduk már az 5. percben...

Futács Márkóéké volt a forduló első mérkőzése, a Hajduk Split az Istra 1961-et fogadta pénteken. A Hajduk már az 5. percben megszerezte a vezetést; az Istra kapusának bődületes hibája után Erceg lecsapott a labdára és besétált vele a kapuba. (1:0) A pulaiaknak a 10. percben lett volna lehetőségük egyenlíteni, de Roce lövése a kapu mellé ment. A Hajduk aztán a 14. percben már 2:0-ra vezetett, miután Vlašić felfutott és bevágta a kapuba a labdát. A splitiek szinte végig az első félidőben fölényben játszotak, az Istrának a 44. percben volt egy helyzete, de Miloš (ha jól láttam, ő volt az) fölélőtte. A második félidő elején (ismét) Miloš lőtt rá, de a kapus kivédte a lövését, majd az 56. percben Erceg lőtt mellé. Három perccel később a pulaiak támadtak, de Roce egy ütemmel később ért oda a labdához, a helyzet kimaradt. Szinte egyből utána Solomon lőtt rá távolról, de elkerülte a labda a kaput. A 81. percben már Futács Márkó lőtt rá, alig ment mellé a lövése. Aztán a 88. percben Said cselezett a jobb oldalon, majd 16 méterről egy bombalövést küldött a kapura - és be is talált. (3:0) Végül, már a hosszabbításban egy szöglet után Futács befejelte a Hajduk Split 4. gólját. 

A négy gólszerző:

 

⚽️⚽️⚽️⚽️ Today's scorers! 👏👏👏🏳🏳🏳❤💙 #hžv #hajduk #ajmobijeliale #win #maxtvprvaliga

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on

 

Szombaton az RNK Split a Slaven Belupo otthonába látogatott. Már a 3. percben volt a hazaiaknak egy nagy helyzete, egy szöglet után Burić majdnem bekotorta a labdát a hálóba, végül a gólvonalról mentett Jakić, a splitiek védője. A 11. percben az RNK Split szabadrúgását fejelték ki a koprivnicaiak, a labda Tomičić elé pattant, ő pedig 18 méterről hatalmas bombagólt rúgott. (0:1) A Slaven Belupo innentől kezdve szinte az egész félidőben folyamatosan támadott, de egyszer sem sikerült betalálniuk a splitiek kapujába. A vendégeknek egyetlenegy helyzetük volt a 44. percben, Jurendić lőtte fölé. A második félidőben a Slaven továbbra is végig támadott, szinte csak ők birtokolták a labdát, az egész végig aktívan és lelkesen játszó csapatkapitányuk, David Arap kétszer is megpróbált kiegyenlíteni (először az 53. percben, utána a 63.-ban), de nem sikerült a kapuba találnia. Aztán a 72. percben 11-est kapott a Slaven, Maglica rántotta le az ötösnél a hazaiak egyik játékosát. Stevanović vállalta a büntetőt, de a lövését kivédte a spliti kapus. A 89. percben újabb 11-eshez jutott a hazai csapat, miután a vendégek kapusa fellökte Tadićot. Most a brazil Heber állt a labda mögé, de fölélőtte. Még a 90+3. percben lett volna a Slavennek egy lehetősége egyenlíteni, de a splitiek újból a gólvonalról mentettek.

 

A forduló meglepetése a Lokomotiva Zagreb - NK Osijek mérkőzés volt, ahol a múlt héten enyhén szólva is enerváltan szereplő zágrábiak most olyan bátran és határozottan játszottak, hogy simán átléptek az eszékieken. Sokkal többet birtokolták a labdát, ennek egyrészt az lett a következménye, hogy szinte végig az első félidőben ők támadtak, másrészt az, hogy már a 31. percben megszerezték a vezetést, miután Grezda beívelését Cekici a kapuba fejelte (1:0). Az Osijek első helyzete a 36. percben volt, egy szabadrúgás után Boban fejesét kivédte a kapus. A második félidőben debütált a Lokomotiva portugál játékosa, Chiquinho, és ha már ott volt, a 60. percben kapura is küldte a labdát. Škorić, az Osijek középpályása felemelt kézzel próbálta a lövést megállítani - a bíró azonnal 11-est fújt a zágrábiaknak, Škorićnak pedig felmutatta a piros lapot. A büntetőt Ćorić lőtte, a kapus hárította a lövést - de elkapni nem tudta a labdát, Ćorić pedig lecsapott rá és egy csukafejessel a hálóba küldte (0:2). A 11-es után az eszékiek észbe kaptak és elkezdtek futballozni - lett is jópár helyzetük, a 73. percben egy távoli Osijek-lövést fogott Šemper, a zágrábiak fiatal kapusa. A 79. percben egy eszéki szöglet után lőtt rá Knežević, de a védők blokkolták a lövését. Három perccel később megint ő próbálkozhatott, de a labda a kapu fölé ment. A mérkőzés legvégén, a 90+5. percben még maradt egy patronja az eszékieknek, azt Vojnović lőtte el, de a lövése mellément. 

 

Nagy indulatokat kavart a Cibalia - Dinamo Zagreb mérkőzés. Az első félidőben - a papírformának megfelelően - a Dinamo uralta a játékot, a Cibaliának gyakorlatilag nem is volt helyzete. A második félidőben is folytatódott a fővárosi fölény, ezt végül a 72. percben sikerült gólra váltaniuk: Soudani passzolt Sammirnak, ő tovább Hodžićnak, aki belőtte (0:1). A Cibalia a 86. percben egyenlített: egy szöglet után Tipurić küldte vissza a labdát a kapu elé, ott Zgrablić köszönte szépen és belőtte (1:1). Két perccel később viszont Soudani esett nagyot a 16-oson belül; a HNTV többször, több szögből is visszajátszotta lassítva, és ezekről a felvételekről egyértelműnek tűnik, hogy senki sem nyúlt hozzá a Dinamo algériai játékosához. A játékvezető mindenesetre befújta a 11-est, Hodžić pedig a hazai szurkolók füttykoncertje és pfújolása közepette belőtte (1:2).

A mérkőzés után a teljes horvát sportsajtó felkapta az esetet, újságírók interjúvoltak Cibalia- és Dinamo-játékosokat az esetről. Filip Žderić, a Cibalia védője közvetlen közelről látta az esetet, ő "szánalmasnak" nevezte: "Megindultam a labda felé, Soudani meg mögöttem jött. Ő okosan csinálta, én voltam a hülye. Én, ha az ő helyében lettem volna, akkor lőttem volna. Hogy szabálytalanság volt-e? Hát, ha ez szabálytalanság... De már a meccs előtt tudtuk, hogy ez lesz. Ennek ellenére küzdöttünk, és közel voltunk ahhoz, hogy pontot szerezzünk. Nagyon szánalmas, hogy a Dinamo csak így tud nyerni, szerintem ennél rosszabb nem is lehetne", nyilatkozta Žderić. A Dinamo játékosai nem nagyon beszéltek a 11-esről, vagy túl messze voltak az esettől, vagy nem akarták kommentálni a játékvezető döntését. Hodžić is csak annyit mondott: "Szerintem jogos volt [a 11-es]. Örülök, hogy nyertünk, értékes ez a győzelem. Bár jobban örültem volna, ha másképp sikerül megoldani, de így adódott lehetőség."

A meccs összefoglalója:

 

A forduló zárómérkőzését az Inter Zaprešić játszotta az NK Rijekával. Az éllovas rijekaiak már a 7. percben megszerezték a vezetést Mišić legalább 22 méteres bombagóljával. (0:1) Nem kellett sokáig várni az egyenlítésre: a 9. percben egy szögletrúgást kapott a hazai csapat, Filipović pedig befejelte. (1:1) A Rijeka offenzíven játszott, a 26. percben Gorgon elől védett hatalmasat az Inter kapusa, majd a 37. percben Gavranović lőtt rá, az Inter védője a gólvonalról mentett. A hazaiaknak a 39. percben volt egy helyzetük, szabadrúgást kaptak, de Puljić mellélőtte. A második félidő elején, a 48. percben Gavranović cselezett a kapunál, majd be akarta küldeni Andrijaševićnek, de a labda megpattant Filipovićon és a hálóban landolt. Öngól. (1:2) Az 50. percben Andrijašević próbálkozott egy lövéssel, de fölément, aztán a 61. percben újból nála volt a labda. Ezúttal beívelte középre, de ott Gorgon 5 méterről mellélőtt. A 79. percben Gavranović lövése kerülte el éppen hogy az Inter kapuját. A hazaiaknak csak egy helyzetre futotta a 89. percben, az is kimaradt (a rijekaiak kapusát, Prskalot viszont ápolni kellett utána).

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 58 pont

2. Dinamo Zagreb 52 pont

3. Hajduk Split 41 pont

4. NK Osijek 38 pont

5. Slaven Belupo 27 pont

6. Lokomotiva Zagreb 23 pont

7. NK Istra 1961 22 pont

8. Inter Zaprešić 21 pont

9. RNK Split 12 pont

10. Cibalia 9 pont