Hatharom / Blog / Bejegyzések
Egervári=0, Szerethető? 'Normális???'
Miért büntetnek minket, magyar focirajongókat azzal, hogy válogatottunk ne lehessen versenyképes a nemzetközi labdarúgás színpadán?...

Miért büntetnek minket, magyar focirajongókat azzal, hogy válogatottunk ne lehessen versenyképes a nemzetközi labdarúgás színpadán? Miért nem lehet észrevenni, hogy Egervári teljesen alkalmatlan a szövetségi kapitány posztra? Miért nem bírja ezt Csányi Sándor és az MLSZ felfogni? Miért képes ugyanakkor ezt egy mezei futballszurkoló is észrevenni, miközben az illetékesek pedig nem? Az ilyen vereségek különösen elgondolkodtatják az embert és azt kell, hogy mondjam, hogy azok is hibásak, akik megadják az esélyt a sikertelenségünkhöz. Azok, akik elhiszik, hogy Egervári alkalmas a szövetségi kapitány posztra. Az szép dolog, hogy Csányi Sándornak szimpatikus Egervári. Csak jó lenne, ha a szövetségi kapitányt nem szimpátia alapján választanák ki, hanem alkalmasság szerint. Ha meg Csányi nem ért a focihoz, akkor legyen olyan tanácsadója, akik ért hozzá. Habár ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy megállapíthasuk egy ilyen meccs után különösen, Egervárinak fogalma sincs arról, hogyan is tehetné versenyképessé a magyar válogatottat. Sem emberileg, sem szakmailag nem éri el azt a szintet, amit ez a poszt igényel. Sajnos ezt alá is támaszthatja az, hogy fogalma sincs arról, miért is kaptunk ki Romániában. A meccs után megint jön az üres, fölösleges, a magyar edzőkre jellemző nyilatkozattal. Azt meg, hogy meccs közben az arcáról mi jött át a képernyőn keresztül...Hm...A teljes tehetetlenség. Fogalma sem volt, hogy mit kellene tennie. Persze mit is tehetne meccs közben, ha sem meccs előtt, sem meccs után sem tudja? Teljesen reménytelen eset. De miért kell nekünk ezt a tehetetlenséget végig szenvednünk? 

Elegem van már ebből. Küldjék már el nyugdíjba és válasszanak egy olyan embert szövetségi kapítánynak, aki mind emberileg, mind szakmailag alkalmas erre a feladatra. Én jelen pillanatban azt mondom, hogy Bölöni Lászlót kellene kinevezni szövetségi kapitánynak. Hogy miért? Nem vett részt a magyar foci lezüllesztésben sem tevékenyen, sem, mint 'bólogató jánosként'. Magyar lelkületű.  Nemzetközi szinten sikeres pályafutást tudhat maga mögött, csakúgy labdarúgóként, mint edzőként. A szövetségi kapitány poszt mellett, szakmai igazgatónak is ki kellene őt nevezni. Az egész szakma rendbetételét rá kellene bízni. Mert ez a szakma Magyarországon nagyon alacsony szinten van. Ezen a téren kellen igazán rendet tenni. Ávtizedek óta sikertelen emberek oktatják egymást és adják a kilincset egymásnak. Ennek egyértelmű eredménye labdarúgásunk sikertelensége. Ezen nem is lehet csodálkozni. A szakma el van szállva magától, miközben nemzetközi szinten semmit nem képes produkálni. Ez megmutatja, hogy emberileg nagyon alacsony szinten vannak. Képzavarban vannak. Talán személyiség zavarnak is lehetne nevezni, mert egy egészséges lelkületű ember képes észrevenni azt, ha valamit nem csinál jól. Márpedig edzőink erre nem képesek. Mindig megy a süket szövegelés. Na ennek kellene már egyszer és mindenkorra véget vetni. Ehhez kellen Bölöni, aki nincs benne a magyar labdarúgás belső érdekcsoportjaiban. És ez nagy érték. Ilyen emberre van szükség!

Jó lenne már, ha mindenki a helyére kerülne a labdarúgásban és a régi garnitúra hatása már csak egy rossz emlék lenne. MIért van az, hogy más sportágakban meg tudják találni a megfelelő embereket a megfelelő pozicióra, míg a labdarúgásban ezt nem tudják megtenni? Pedig egyszerű lenne a képlet. Van egy sikeres ember az MLSZ élén, akinek nem megélhetési állás az MLSZ. Annyi kellene csupán, hogy legyen egy jó tanácsadója. Onnantól minden normális kerékvágásba kerülhetne. Az olyan embereket, akik tönkretették a magyar labdarúgást, azokat el kell távolítani a labdarúgásunk környékéről is. Az olyanokat, akik újat akarnak hozni, tenni akarnak, meg van a megfelelő szakmai és emberi képességük a magyar labdarúgást előre juttani, azokat pedig a megfelelő pozicióba kell helyezni. Nincs ebben semmi különös. 

Mert ha ez nem így történik, akkor fölösleges meccsek előtt válogatott összetartásokat tartani . Sőt felesleges barátságos meccseket is lekötni. De az a szomoró, hogy a tétmeccsek is feleslegesek számunkra. Mert ennek csak nyögés a vége. Jó lenne már egyszer és mindenkorra abbahagyni az ígérgetéseket! Elegem van már abból, hogy az Egervári félék csak igérgetni tudnak, meg semmit mondó nyilatkozatokat adni a meccsek után. Ebben ki is merül a tudományuk. Ki kell söpörni az összes Egervári félét a labdarúgásunkból, ahhoz, hogy ne csak igérgetések legyenek, hanem tényleges előrelépés! Ha ez nem történik meg, akkor ne is reménykedjünk abban, hogy labdarúgásunk a helyes vágányra terelődne. 

Mert a 'szerethető' megbukott. Legalábbis az Egervári féle 'szerethető'. Persze már ez az egész 'szerethető' kifejezés mindent elárult Egerváriról. 'Normális???' Kérdezhetné Besenyő Pista bácsi. 'Szerethető?' Egervári sokat tehetett volna azért, hogy a 'szerethető', szerethető lehessen. Viszont Romániában bebizonyosodott, hogy ahhoz a szövegelés kevés. Ahhoz, hogy egy csapat szerethető lehessen, ahhoz kell egy hadvezér, aki képes csapatát olyan szintre hozni, ahol a szerethetőség anélkül fog jönni jönni, hogy neki azt hangoztatni kellene, mint célt.

Igenis lehetett volna olyan csapatunk amelyik ezt a román csapatot mindkétszer legyőzi, ha a megfelelő szakmai stáb áll az élén. Igenis képesek lehettünk volna ebben a csoportban a második helyet elérni. De igazából nem is a második hely itt az elsődleges kérdés. Hanem az, hogy akarunk-e előre lépni vagy sem? Ha igen, akkor ahhoz szakmai megtisztulás kell!