Hatharom / Blog / Bejegyzések
Átvilágítás
"Belgák keresik a hibát a magyar foci gépezetében." "Hamarosan egy belga cég részletesen átvilágítja az MLSZ...

"Belgák keresik a hibát a magyar foci gépezetében."

"Hamarosan egy belga cég részletesen átvilágítja az MLSZ stratégiai programját és a 16 NB I-es csapat működését is - erről Nyilasi Tibor, a szövetség sportigazgatója beszélt a Sport TV Zuhanyhíradó c. műsorában." -olvashatjuk az egyik hírportálon.

 

Mit várhatnánk ettől az átvilágítástól? Régen rossz az, ha saját magunk nem vagyunk képesek elemezni a helyzetet. Ha nem vagyunk képesek észrevenni mit csinálunk rosszul. Ha nem vagyunk képesek hibáin kijavítására. Nem kell ehhez belga cég. Én innen átvilágítom az egész magyar labdarúgást és még fizetniük sem kell érte. A magyar szakma semmit sem ér. Ha komplett játékosokat nevelnének ki, akkor lennének sikereink. Akkor az edzők jól végeznék a dolgukat. Akkor mondhatnánk, hogy edzőink alkalmasak feladataik ellátására. Mivel évtizedek óta nincsenek sikereink, ez mindent elmond a szakma hazai képviselőiről. 
De tovább megyek. Szalai nyilatkozata is egy átvilágítás volt. Potosabban megvilágítás. A fertőben felkapcsolta a villanyt. És mi történt ezután? Gyorsan megpróbálták lekapcsolni azt, mert a fény zavarja a belterjest. Minek oda fény? Minek oda Szalai féle nyilatkozatok? Minek megzavani azt, ami már olyan szépen be van járatva évtizedek óta? Mondhatják a belterjes képviselői. Ne zavarjon már ebbe bele senki sem. Minek? Ők így is jól elvannak. Na jó azért csináljunk látszat lépéseket. Hívjunk ide egy "független" átvilágítót külföldről. Úgyis azt fog a belterjes lekommunikálni, amit csak akar. Komolyan elhiszi itt valaki, hogy majd elénk áll majd a belterjes és elmondja, amit mi, szurkolók már régóta tudunk, hogy a belterjes nulla mind szakmailag, mind emberileg. Ők nem fogják ezt sohasem bevallani. Nem fognak a húsos fazék mellől felállni és átadni a helyüket olyanoknak, akik ténylegesen tudnánkak tenni a magyar labdarúgásért. Na ez az, ami nem fog megtörténni.
Akkor meg minek ez az egész? Látszatlépés. Majd elmondják, hogy akadémiáink világszinvonalúak meg bla, bla bla.
Én egyet javasolnék átvilágítás helyett. Az összes edző menjen ki külföldre és próbálja meg elvégezni az edzőképzést mondjuk, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban vagy Angliában. Ha ott sikeresen elvégzik az edzőképzőt, akkor már előrébb leszünk. Kétlem, hogy sokan el tudnák végezni. Valószínüleg a nagy többség elbukna. Habár az edzőképzéstől nem lesz senki sem nagy edző, de sajnos Magyarországon mindenki megkapta az összes papírját, aki a belterjesben volt vagy annak tetszése szerint viselkedett. Külföldön pedig, akkor kapná meg a papírt, ha arra érdemes lenne. Na ez már egy érdemes lépés lenne.
Mert mi van, ha az átvizsgáló cég igazán elmondaná azt, amit minden jóérzésű szurkoló tud? Gondoljuk, hogy akkor már lesznek jó edzőink? Nem. Akkor meg?
Ki kell dobni a belterjes főkolomposait a magyar labdarúgásból örökre. Aztán meg el kell kezdeni az edzőinket megtanítani az alapvető dolgokra, ami természetes más országokban. Be kell hívni néhány külföldi edzőt, akik folyamatosan taníthatják az arra vevő embereket. Aki meg nem vevő a jóra, azt  le kell építeni. Csak úgy, mint az élet más területén. Ha nem vagy alkalmas, ha nem a jó irányba akarod húzni a szekeret, ha ártasz a jó kezdeményezésnek, akkor menj és érvényesülj máshol , de ne akadályozd az előrehaladást!
Ide nem látszatintézkedések kellenek. Ám mit várjunk a hazai szakmától, mikor Szalai kritikájára sem voltak képesek előremutatóan reagálni, önvizsgálatot tartani. Amikor Szalai átvilágítását is gyorsan lesöpörték magukról.
Örülnék, ha Csányi Sándor is felébredne és kitenné mindazokat a futballunkból, akik nem oda valóak. Mint, ahogy tenné azt azokon a területeken, ahol sikereket ért el.
Plusz azt is tanácsolnám Csányi Sándornak, hogy keressen olyan embereket, akik nem fertőződtek meg a magyar labdarúgás szennyezett viszonyaitól, akik tényleg tenni szeretnének azért és tudnának is. Keresse őket!!! Mert ha keres, akkor találni is fog. Állítom, hogy a körön kivül állókból rövid időn belül több alkalmas személyt tudnék felsorakoztatni a focink megreformálására, mint amennyi most jelen van a labdarúgásunkban. Ha vicces kedvemben lennék, akkor azt mondanám, hogy ez nem nagy kunszt, mivel a belterjesben kétlem, hogy találunk tiszta jellemet, aki még a szakmájához is értene. Mindenestere jó lenne, ha Csányi nyitott lenne a belterjes leépítésére és a belterjesen kivüli emberek beépítésére. Ha ezt nem teszi meg, akkor várhatunk itt életünk végéig is arra, hogy a magyar labdarúgás kiemelkedjen a posványból és újra meghatározó tényező legyen a világ labdarúgásában.