ferimesz fociblogja

Olga, Tamás és a kérdezés tudománya - a Lopetegui-Hierro váltás kapcsán


Olga: A VB előtt 1 nappal új kapitánya lett a spanyoloknak.
Tamás: olvastam a hírt, meglepett, s mi lett a régivel?
Olga: fölcserélték a régit...

Ez a párbeszéd a HírTV, Egyenesen műsorában hangzott el, szerda este, a labdarúgó világbajnokság kezdete előtt egy nappal, Kálmán Olga és Vitray Tamás között.

Olgától megszokott, hogy műsorában igyekszik lépést tartani a nap sláger-témáival, versenyre kelni online lapok gyorsaságával is akár, hiszen elsőként kunszt tálalni a hírt, vagy a hozzá kapcsolódó, lehetőleg bennfentes, szakvéleményt.

Az Oroszország-Szaud Arábia meccsel kezdődő focivébé témájához ideálisabb vendég talán nincs is, mint az egykor sok vébéről közvetítő tévés kolléga, Vitray Tamás, akinek egyébként szintén van saját műsora a DigiTV-n.

A bevezetőben említett háromsoros párbeszéd - ha valaki nem tudná - a spanyol válogatott szövetségi kapitányának kirúgása körüli botrányt érintette, Olga pechére... A lehető legrosszabbul zárta az ügyet és váltott más történésekre.
Ugyanis ha szánt volna egy kis időt a kirúgás hátterére, akkor nem zár úgy: felcserélték a régit... - hanem közli egyébként profi, idős kollégájával a spanyol szövetség indokát, miszerint a hátuk mögött megegyezett a Real Madriddal!

Magam is kíváncsi lettem volna Vitray Tamás hozzáértő véleményére, ehhez azonban kevés volt a focihoz kevésbé értő kolléganője által tálalt információ...

Egyszer maga Vitray mesélte műsorában azt az esetet, amikor valaki dicsekedett valakinek, hogy ezt ő tanulta... - mire azt a választ kapta: van, aki tanulta, van aki tudja!
 

Címkék:

Lopetegui: kirúgva! - Hierro kudarcra ítélve?


Hát a fene tudja már, hogy mi folyik futball-berkekben...

Az még csak-csak, hogy nálunk tök ismeretlenek, vagy nyugdíjaskorúak adták egymásnak a kilincset szövetségi kapitány címen, de a spanyol foci azért előbbre tart a mienknél, mégis olybá tűnik, arrafelé is tudnak kevésbé megfontolt döntéseket hozni.

Isten látja lelkem, készültem megírni vaskos meglátásaimat arról, helyes volt-e a Real Madrid vezetői részéről, pár nappal a vébé előtt megnevezni a csapat új edzőjét?

No nem egyszerűen munkavégzési jogviszony, vagy bármi más, akár mondvacsinált emberi dolog miatt, hanem pusztán lélektani okok miatt, amelyek közül az alábbiakra fókuszáltam:

- a legfőbb szempont szerint én a kinevezéssel megvártam volna a vébé végét, már csak azért is, mert ott le is szerepelhet az új edző, bár eddig hibátlanul vezette a nemzeti csapatot...

- a spanyolok első mérkőzésüket pénteken éppen ibériai szomszédjuk, Portugália ellen játszák, amely sorai között tudja CR7-et, szóval pikáns egy meccs lesz, annyi szent

- esetleg úgy gondolták a Real vezetői, jót fog tenni Lopetegui-nak, hogy mint edzőnek, biztos az állása a vébé után

Aztán addig gondolkodtam, miként fogom címmel ellátni becses meglátásaim, mígnem robbant a hír-bomba, a spanyol labdarúgó szövetség eleganciát félretéve, kirúgta az eddig hibátlan kapitányt, mert a hátuk mögött egyezett meg a Real Madriddal.
Innentől fogva csak egy dolog esetén nem fog a szövetség lelkére száradni az esetleges nagyobb vébé-kudarc: ha legalább a dobogón végezni, a hirtelen kinevezett új kapitánnyal.

Az már csak hab a tortán, hogy a hírek szerint Ramos és több társa próbálta lebeszélni a szövetséget Lopetegui kirúgásáról, eredménytelenül.

Túléli-e ezek után a spanyol válogatott a csoport-kört?
 

Címkék:

Teljesítmény


Mármár szomorúan vettem tudomásul, hogy olyan ellenfelet sikerült találnunk, amelyik még nekünk sem képes gólt lőni, amikor a magyar Neuer, azaz Dibusz mellé ütött Arzani nem túl erős bombájának, pedig őt nem bökte halántékon Sergio Ramos.

Annyira megzavarodtunk kenguruék váratlan góljától, hogy görcsös győzelmi igyekezetünk ausztrál öngólba torkollott, esetleg annyira megsajnáltak minket, de tény, segítségükkel kiegyenlítettünk.

Mivel aztán sem vált életveszélyessé győzelmi szándékunk, majdnem dögunalomba fulladva, döntetlen lett és azt szégyeltük volna, hogy még a mi gólunkat is az ellenfél lőtte, akkor jött a későkádári fordulat... Ugye, mik vannak itt, idestova húsz évvel a szocializmus után?!

Tamás, aki Anglia, "Polska" és Ukrajna tapasztalataival vértezte fel fényesre tudását, elfelejthette, hogy a meccs előtt melyik térfelet választotta csapatgóréként, vagy bízott rendületlenül az első gól által kisebbségi érzésben vergődő fradi kapusban, de a kötény, amit nem konyhailag kiosztott, az bizony akkora lett, amekkorát ez a Groupama Aréna eddig nem látott!

Fentiek után úgy kezdte nyilatkozatát szövetségi kapitányunk: jól teljesítettünk... 

Miben?!
 

Címkék:

Ramos két durvasága két gólt ért a Realnak...


Gondolom, nem csak én voltam úgy az idei BL-döntő előtt, hogy már unalmas lenne sokadszor Real Madrid győzelem, mégha kétség sem fért ahhoz, tapasztaltabb és nagyobb nevek vannak a spanyol csapatban.

Ha tippelnem kellett volna, 1:1-es rendes játékidőt, hosszabbítás utáni tízenegyes párbajra hajlott a megérzésem. Sergio Ramos nélkül úgy tűnik, nem is állt messze jóslatom a valóságtól, de mint köztudott, a profi futball olyan, mint a politika, nincs "mi történik, ha..."

Ramos játékstílusa sohasem tetszett nekem, de azt nem igen sejtettem, hogy még a Messi kézfejére taposó Pepén is túl fog "takarítani"! Mert az, hogy minden idegszálával hergeli adott ellenfelét, még hagyján, amíg ez nem torkollik fizikai megsemmisítésbe.

Amíg nem hozták a hírek a Bostonban lévő Massachusetts Kórház honlapján megjelent hétfői közleményt, addig is azt gondoltam, Ramos a BL-döntő elején kegyetlenül harcképtelenné tette a Pool legjobb játékosát, ami önmagában is befolyásolta az egész meccs kimenetelét.

Azt hiszem, nem volt még a Realnak ennél szégyenletesebb kupagyőzelme, mint ahogy most az angolokat legyőzték... Ha én volnék a spanyol szövetségi kapitány, habozás nélkül kitenném Sergio Ramost a VB-re készülő keretből!


Az említett első félidei durvaságát ugyanis megduplázta! A döntő második játékrészének elején, 0-0-s állásnál Sergio Ramos könyökkel keményen eltalálta Karius kapus halántékát, amikor a labda a közelben sem volt. Az orvosi szakvélemény szerint bizonyítható, hogy a fejére kapott ütés azonnal térbeli vizuális zavarokat okozott, és bár maradandó károsodás nem történt, a tünetek egy része még a vizsgálatok időpontjában is érzékelhető volt.

Ha ezek után semmilyen büntetést nem kap Ramos, az minden érintettre rossz fényt vet, UEFA-ra, spanyol szövetségre és Real Madridra!
 

Címkék:

Újrakezdés újratöltve


Nevezzenek cinikusnak, ebből sem lesz semmi.

Mert a rendszer - mint a dal a Led Zeppelintől - ugyanaz maradt.

Hol van már ama Mészöly Kálmán általi, 1969.-es őszinte beismerés, amit a Csehszlovákok elleni harmadik meccs bukása után, konzekvenciaként levont: "A mi időnk lejárt!"

1973-ban Ralf Edström "gondoskodott" róla, emlékezetes fejesével, hogy nyolc éves szünetté váljon labdarúgásunk számára a világbajnokságon való szereplésünk.

Manapság elfogadnánk ezt a nyolc év pauzát... Amit akkor zsinórban három egymást követő VB-re kijutás követett.

Ezekből egyiken sem közelítettük meg az 1966-os teljesítményt, de legalább ott voltunk. A rendszerváltás óta mindez csak álom, minden VB-selejtezőn könnyűnek találtattunk.

A sokadik és talán legnagyobb szégyen, az andorrai vereség után kíváncsi voltam, eszébe jut-e valakinek Mészöly Kálmán őszinte módiját követni?

Az még hagyján, hogy senki sem érzett erre késztetést, s még a szövetségi kapitányt is a szövetségnek kellett felállítania, de hogy ezt a bukott kapítányt még ki is tüntetik a köztársaság középkeresztjével, az szurkolói szemmel több, mint furcsa, mi több; felháborító!

Utóda ma debütál a sokat megért magyar kispadon.

Georges Leekensnek hívják.

Bízzunk benne, hogy nem kap andorrai méretű léket!
 

Címkék: