Hatharom / Blog / Bejegyzések
Kovács Ferenc - Az Állandóság Hiányzik A Magyar Fociból
kép:origo.hu Először is Boldog Születésnapot Kovács Feri bácsinak! Már annyian elmondták életének nagy dicsőségeit,...

kép:origo.hu

 

Először is Boldog Születésnapot Kovács Feri bácsinak! Már annyian elmondták életének nagy dicsőségeit, méltatták őt, hogy én ezekhez nem is tudok semmit hozzátenni, csak tiszteletemet tudom kifejezni a hála Istennek jó egészségnek örvendő kiváló sportembernek. Ferenczi Attila könyveiből már nagy vonalakban tisztán látszik előttem gondolkodásmódja, és mondanivalóját áthatja a Stílus alapú labdarúgó szemlélet. Ebben a riportban a maga módján kimondja a Stílusedzők ítéletét az Egervári korszakra amit sokan még mindig rózsaszínű ködön át látnak. Noha jól felkészült edzőnek tartja „Sándort” de azt a pluszt amit egy igazi kapitánynak tudnia kellett volna a csapatával megjeleníteni a pályán azt hiányolta belőle és a csapatából.

Kovács Ferenc egyike az utolsó mohikánoknak akik még játszhattak az Aranycsapat közelében. Testközelből láthatta és játszhatta  ő is a Jimmy Hogan által létrehozott és Sebes Gusztáv által tökélyre fejlesztett innovatív futballt ami ránk magyarokra volt jellemző főleg az ötvenes években. Vajon milyen lehet megélnie egy ilyen legendának azt, hogy hova zuhant a futballunk morálisan és szakmailag. Milyen lehet látni neki - aki talán első kézből oktathatná a visszavont centerjátékot Barcelona vagy inkább Hidekuti szinten - egy Szalait szenvedni nevesincs román hátvédek között, amikor a megoldás ott van a kezünkben.

Részlet Hegedűs Henrik  6:3 elemzéséből VS.HU Aranycsapat, Barcelona összehasonlítás

Igazi sportemberi nagyságát mutatja, hogy nem mutogatott a múltjába vissza hanem igazi együttműködésre szólította fel a futballtársadalmat, és nem csak hangzatos ígéreti szinten hanem ténylegesen. Ez a nyilatkozat is megmutatta, hogy a kritikus szórakozni vágyó szurkolók idolok nélkül vannak és ezért üresek a lelátók, mert a mindenben kifogást kereső mindig a szakmaiság álcáját felvevő belterjes edzői társadalom a hibás abban, na meg persze a félelem, hogy teljesen elszakadtunk a futballunk gyökereitől. Sokszor hallottam Ferenczitől és másoktól is az olaszok a globalizáció előtt is védekező focit játszottak és most is, az angolok erőfocit játszottak és a válogatottjuk még most is és folytathatnám a sort.

Feri bácsi futballunk másik nagy hibájára is rávilágított nevezetesen nem lehet negyven év rombolását pár hónap alatt eltűntetni. Idő kell mindenhez de mi magyarok türelmetlenek vagyunk sajnos ebben is. Teljesítmény kényszer van a cluboknál és ezért nem építenek be fiatalokat. Itt azért megkérdezném….mi az a teljesítmény ami miatt nincsenek a fiatalok beépítve? A semmit nem érő Magyar bajnoki cím a kupagyőzelem amit aztán követ az első körös kiesés a nemzetközi kupából? Tényleg ezért siettetünk? Azt már feltételezni sem merem, hogy esetleg nem érdek a nemzetközi szereplés mert sokba kerül, és jobban jövedelmez a fiatal tehetségnek kikiáltott fiatalok gyors elpattintása???????? Na mindegy is térjünk vissza Kovács Feri bácsihoz.

Reggeli Start - Szombathy Pál vendége a 80 éves Kovács Ferenc

Az állandóság amit hiányolt Feri bácsi. Az állandóság amit pl. Garami József képvisel aki az MTK nál nemcsak vezetőedzői feladatot lát el hanem sokkal de sokkal fontosabb feladata is van. nevezetesen továbbadja az MTK stílusát ami még ebben a sz…Magyar bajnokságban is egyedüli tradicionális stíluscsapattá teszi a Hungária körútiakat. Talán a Fradi az ahol még szárnyát bontogatja valami de az is egy holland edzőnek (Moniz) köszönhető akit sikerült is kicsinálni a közegnek. Erre van a legnagyobb szükség a válogatottnál is, az állandóságra. Kell egy alapjáték amit álmukból felverve is tudniuk kell játszani a csapat tagjainak. Akkor nem lehet gond ha kieseik valaki ha van stílus akkor mindenki tud alkalmazkodni ahhoz, nem egy játékoshoz (sztárhoz) kell alakítani a játékot hanem fordítva. Így nem fordulhatna elő mint Egervárinál annyiszor , hogy a gomboz kerestük a kabátot.

Pintér Attila kinevezéséhez érdekesen állt Feri bácsi. Azt mondta ezt az állandóságot most talán Pintér tudja elhozni, de azt is láttatni engedte jelenleg ez csak a tűzoltásra elég . Mindent összefoglalva Kovács Ferenc  szavaiban látom igazolva azok szavait akik változást illetve stílust akarnak látni. Talán megint kellene keresnünk  egy Jimmy Hogant …….