Hatharom / Blog / Bejegyzések
Australian Open: A leghosszabb meccsek
Nyakunkon az Australian Open kezdete, ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy bejegyzéssel, ezúttal két legendás...

Nyakunkon az Australian Open kezdete, ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy bejegyzéssel, ezúttal két legendás mérkőzésről olvashattok, melyek hosszukkal vonultak be a históriás könyvekbe. 

A képről vélhetően sokak számára beugrik melyik meccsről lesz szó. Igen, a 2012-es fináléról, melyet Novak Djokovics és Rafael Nadal vívott. Az Australian Open Tv egyszerűen csak minden idők legjobb döntőjeként jellemezte ezt a találkozót. Nehéz lenne ezzel vitatkozni. Elképesztő rivalizálás folyt akkor közöttük, 2011-ben hat döntőben - négy Masters és két Grand Slam - néztek farkasszemet egymással, és mindet a szerb világklasszis nyerte. Nem csoda, hogy Nadal elképesztően feltüzelt állapotban lépett pályára, persze Djokovics is, aki pedig minél hosszabbra szerette volna nyújtani ezt a sorozatot. A spanyol jól kezdte a meccset, szoros csatában behúzta az első szettet, utána viszont "Nole" pillanatai következtek. A második és harmadik játszmát is megnyerte, a negyedikben pedig több jó sansza is volt lezárni a mérkőzést. Nadal azonban hatalmasat harcolt és döntő szettre mentette a meccset. Zseniális labdameneteket játszottak, a feszültség pedig végig tapintható volt. "Rafa" miután megnyerte a negyedik felvonást térdre ereszkedve ordított - mint, aki megnyerte a meccset -, pedig még sok volt hátra...Mindenesetre a lélektani előny nála volt, amit jól sikerült meglovagolnia, ugyanis a döntő játszmában 3-2-nél elvette Djokovics adogatását, és szerválhatott az 5-2-es vezetésért. Jól állt, 30-15-je volt, ám ekkora egy óriási ziccert hagyott ki, ami csúnyán megbosszulta magát. Megremegett a spanyol keze, a szerbnek pedig több sem kellett. Visszabrékelt és végül 7-5-re megnyerte a döntőt. Azt a döntőt, amelyik 5 óra 53 percig tartott, és ezzel a valaha volt leghosszabb Grand Slam-fináléként vonult be a történelemkönyvekbe.

Egy évvel korábban, 2011-ben egy női derbi okozott szenzációt, méghozzá az olasz Francesca Schiavone és az orosz Szvetlana Kuznyecova főszereplésével. A két játékos 4 óra 44 percen át gyötörte egymást, ezzel minden idők leghosszabb női Grand Slam-meccsét produkálva. Az első két szett viszonylag sima volt - 6-4 Kuznyecovának, majd 6-1 Schiavonénak -, ám ezek is több, mint 50 percig tartottak. A dráma azonban a döntő szettben jött, melyben egészen 16-14-ig mentek el. 8-7-nél az orosz klasszisnak fogadóként három meccslabdája volt, de egyiket sem tudta kihasználni, majd a következő játékban már neki kellett három bréklabdát hárítania. Elképesztő fordulatok, döbbenetesen jó labdamenetek, és rengeteg-rengeteg kiélezett gém, szituáció jellemezte a meccset.