Hatharom / Blog / Bejegyzések
Australian Open: Három emlékezetes pillanat
Egy hét múlva kezdetét veszi az év első Grand Slam-viadala, az Australian Open. Ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy...

Egy hét múlva kezdetét veszi az év első Grand Slam-viadala, az Australian Open. Ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy bejegyzéssel, az első részben három zseniális történetről olvashattok.

Az amerikai Jim Courier 1992-ben a döntőben 6-3, 3-6, 6-4, 6-2-re legyőzte a svéd Stefan Edberget, amivel sikerült visszavágnia az 1991-es US Open fináléban elszenvedett vereségért. A díjátadót követően Courier és edzője a stadion mellett található Yarra folyó felé vették az irányt, ahol örömükben csobbantak egy nagyot. Egy évvel később megvédte címét az amerikai - a döntőben ismételten Edberget legyőzve - és folytatva a hagyományokat újra megmártózott a Yarra folyóban, annak ellenére, hogy a Victorian Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a víz a megengedett határnál 18-szor szennyezettebb... 

1995-ben járunk, Pete Sampras és Jim Courier minden idők egyik legemlékezetesebb, és legérzelemdúsabb meccsét vívta a kenguruk földjén. Courier kétszettes előnyre tett szert - mindkettőt rövidítésben húzta be -, de honfitársa nem adta fel. A negyedik játszmát nehezen tudta lezárni Sampras, miután egy néző bekiabálta, hogy "Nyerd meg az edződért, Pete". Ezt követően Sampras a könnyeivel küszködve szervált, végül kiegyenlített, majd a székében zokogni kezdett. Mint az kiderült, edzője, Tim Gullikson daganatos beteg volt és a torna alatt rosszul lett. Először a Melbourne-i kórházban kezelték, majd Chicagóba szállították. Sampras tehát edzőjéért is játszott. Végül megnyerte a döntő felvonást. Az amerikai ezt követően még az elődöntőben is nyerni tudott, a fináléban viszont kikapott Andre Agassi ellen. Gullikson egy évvel később, 44 éves korában adta fel a harcot.

"Azt hiszem ennek meg kellett történnie" - mondta az amerikai John McEnroe 1990-ben, azt követően, hogy ő volt az első játékos, akit diszkvalifikáltak egy Grand Slam-tornán. McEnroe mindig is nagy balhés volt, a Mikael Pernfors elleni negyedik körös találkozón azonban átlépett egy határt. Többször földhöz vágta az ütőjét, vitatkozott a székbíróval, volt, hogy másodpercekig szúrta a vonalbírót... 6-1, 4-6, 7-5, 2-4-es állásnál szidni kezdte Gerry Armstrong székbírót, akinél betelt a pohár és engedélyt kért felettesétől, Ken Farrartól, hogy leléptesse a balhézó amerikait. Farrar támogatta a döntést, Armstrong pedig bejelentette, hogy vége a mérkőzésnek, mert McEnroe több pontban is megsértette a torna szabályzatát. Mindkét játékos döbbenten állt, a közönség pedig fütyült. 

A következő részben a legnagyobb feltámadások kerülnek terítékre.