Hatharom / Blog / Bejegyzések
Nadal és az okosütője
A spanyol Rafael Nadal a Babolatnak köszönhetően az idei szezonban már olyan teniszütővel játszik, amely szenzorokkal van ellátva, így rengeteg adatot...

A spanyol Rafael Nadal a Babolatnak köszönhetően az idei szezonban már olyan teniszütővel játszik, amely szenzorokkal van ellátva, így rengeteg adatot rögzít.

Nadal néhány hete Rióban salakon játszott Thomaz Bellucci ellen, az erről a meccsről gyűjtött adatokat a Facebook-oldalán megosztotta a nagyérdeművel. Íme:

A szenzorokat a húrokba helyezték el és a nyélbe épített chip gyűjti az adatokat. Elég sok infót ad, például utólag kielemezhető, hogy a labdákat hol találta el, és külön lebontható tenyeresre, fonákra és szervára. De egy meccs után megállapítható az is, hogy mennyi energiát használt fel, összesen hányszor ütött a labdába, illetve egy-egy ütés milyen erős volt. A nyél végén található egy gomb, annak megnyomásával lehet bekapcsolni, az infók pedig bluetooth-szal továbbíthatóak okostelefonra, tabletre vagy számítógépre. 

Ezek az infók persze inkább az edzőknek hasznosak, Toni Nadal is úgy nyilatkozott, hogy egy-egy vitás helyzetben legalább most már tud a számokra hivatkozni, ami bizonyítja, hogy neki volt igaza...