Hatharom / Blog / Bejegyzések
Apa, kezdődik!
Nem kell már sokat aludni és bő egy hónap pihenő után elrajtol a 2015-ös teniszszezon, hagyományosan az ausztrál kontinensen. Nem tudom Ti, hogy...

Nem kell már sokat aludni és bő egy hónap pihenő után elrajtol a 2015-ös teniszszezon, hagyományosan az ausztrál kontinensen.

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de a tavalyi idény után én különösen várom az ideit, főleg ami a férfiak szezonját illeti. Az előző évben egyértelműen elkezdett megbomlani a nagy négyes uralma. Djokovics uralkodott is, meg nem is, Federer feltámadt, meg nem is, Murray bohóc volt, meg nem is, Nadal meg jól is játszott, meg nem is. Abban szinte biztos vagyok, hogy a világelső szerb idén is behúz majd egy-egy Grand Slamet, nyilván legfontosabb számára a Roland Garros és Wimbledon, előbbit még soha nem nyerte meg, utóbbin pedig ő a címvédő. A svájci zseninek pokoli nehéz dolga lesz, hiszen töménytelen mennyiségű pontot kell megvédenie. Az év nagy nyertese Rafa lehet, aki különféle problémák miatt elég sokat kihagyott. A mallorcai klasszis egyébként nem tett magára nagy nyomást, gyorsan leszögezte, hogy nem célja a világelsőséget megszerezni, persze, ha jól fog játszani, akkor automatikusan harcban lesz érte...Murray nagy kérdés, de hát ő minden szezon előtt az. Továbbra is Amélie Mouresmóval kíván együtt dolgozni, ami viszont fontos, hogy a csapatából többek között Dani Vallverdu is távozott, akivel igen jó kapcsolatot ápolt, tavaly még ő is szóba került, mint Murray leendő edzője. A brit egyébként szponzort is váltott, ebben a szezonban már az Under Armour felszereléseit viseli majd (akiktől talán kap egyedi mezt, cipőt stb. Az Adidas ugyanis nem gyártott neki az előző években...).

A nagyágyúk után vessünk egy pillantást a trónkövetelőkre is. A Raonic, Nisikori, Dimitrov triónál elkezdődött valami az előző szezonban. Mindhárman eljutott minimum egy Grand Slam-elődöntőig. Bár mindenki a bolgártól várja a nagy dobást, én a legkomolyabb potenciált a japánban látom. Remek csapata van, és mentálisan is készen áll a nagy címek begyűjtésére. Ami nagy kár vele kapcsolatban, hogy elképesztően sérülékeny - tisztára, mint a nőknél Azarenka -, valami mindig hátráltatja. Így nehéz folyamatosan a legmagasabb szinten teljesíteni...Azt viszont jó volt látni, hogy tavaly salakon is ütőképes volt, igazi all-rounder játékossá nőtte ki magát. Raonic is sokat fejlődött, és a nagy szervája mellé felépítette az igen masszív inside out tenyeresét, ami néhányszor a legjobbaknak is gondot okozott. Persze bőven van még mit ezen csiszolni, de az, hogy a maga 2 méterével ezt ilyen hatékonyan tudja művelni, az már önmagában kalaplengetést érdemel. A tavalyi meglepetést okozók közül még Cilicet mindenféleképpen illik megemlíteni, aki vállsérüléssel bajlódik, elvileg már a londoni világbajnokságon is emiatt játszott pocsékul. Kérdés, hogy akkor miért vállalta be utána a Premier Tennis League mérkőzéseket? 

Del Potro hatalmas kérdőjel. Rengeteget hagyott ki, és miután néhány napja bejelentette, hogy mégsem lesz ott Brisbane-ben, nagy valószínűséggel nincs még 100 százalékos állapotban. Könnyen lehet, hogy az egész szezonja rámegy arra, hogy újra csúcsformába lendüljön, hasonlóan, mint a jobb csuklósérülése után...

Érdekes szezon lesz, kíváncsi vagyok Federerbe még mennyi van, Nadal mire lesz képes. No meg persze milyen új nevek tűnnek fel, illetve robbannak be, hiszen Kyrgios, Thiem vagy éppen Coric is elképesztően ügyes, és egyszer-egyszer már megvillantották a tudásukat.

Az év első Grand Slam-tornája, az ausztrál nyílt teniszbajnokság január 19-én veszi kezdetét, előtte az óceániai térségben három tornát rendeznek (Brisbane, Auckland, Sydney). Ezek közül én személy szerint az új-zélandi viadalt kedvelem a legjobban, ahol zseniális hangulat uralkodik évről évre. Mindenfelé koktélozó emberek, csodás környezet, és közeledvén az Aus Openhez, élesedő formák. 

Ami a blogot illeti, idén még több bejegyzéssel készülök, és akinek van valami a kívánságlistáján, amiről szívesen olvasna, nyugodtan ossza meg hozzászólásban.