Hatharom / Blog / Bejegyzések
A legnagyobb bajnokok, akik megcsinálták a naptári Grand Slamet
Serena Williams egy lépésre attól, hogy megcsinálja a naptári Grand Slamet, amely a tenisz története során csupán öt...

Serena Williams egy lépésre attól, hogy megcsinálja a naptári Grand Slamet, amely a tenisz története során csupán öt játékosnak sikerült eddig.

1938-ban az amerikai Don Budge volt az első játékos, aki egy éven belül megnyerte mind a négy Grand Slam-tornát. Budge mindezt még amatőrként tette, a profi pályafutását ugyanebben az évben kezdte el, miután legyőzte a korszak két nagy királyát, Ellsworth Vines-t és Fred Perryt. Játszott az amerikai Davis Kupa csapatban is, 29 fellépéséből 25-ször győztesen hagyta el a pályát. A legemlékezetesebb sikere az 1937-es döntőben volt Gottfried von Cramm ellen: 

Mielőtt ő és Cramm pályára lépett volna a Davis Kupa keretén belül, Wimbledonban, Hitler felhívta Carmmot. "Igen, Führerem" - ismételgette a telefonba Cramm. Győzelme esetén valószínűleg a trófea a náci Németországba került volna a háború idejére, ahol valószínűleg örökre el is tűnt volna. De egy fantasztikus meccsen 4-1-es Cramm-vezetésnél Budge taktikát váltott és végül 6-8, 5-7, 6-4, 6-2, 8-6-ra diadalmaskodott. 

Budge 1942-ben csatlakozott az amerikai légierőhöz, ahol megsérült a válla ez pedig kettétörte a karrierjét. 1955-ben vonult vissza, összesen 10 nagy címet szerzett, amelyből hat Grand Slam. 

A nőknél 1953-ig kellett várni az első naptári Grand Slamre, akkor Maureen Connolly Brinker hajtotta végre ezt a bravúrt. A "Kicsi Mo-nak" becézett amerikai lány a következő évben további két major címet gyűjtött be, 1955-ben viszont mindössze 19 évesen véget ért a karrierje miután lovaglás közben balesetet szenvedett és megsérült a lába. 1966-ban rákot diagnosztizáltak nála, a harmadik műtét után néhány héttel, 1969 június 21-én elhunyt.

"Rocket" Rod Laver a második férfi játékos, aki megcsinálta a naptári Grand Slamet (1962), viszont az első, akinek ez az Open Érában is sikerült (1969). Sok rekordot állított fel, melyek egy részét már megdöntötték, egyet azonban még nem sikerült, ez pedig az egy éven belül megnyert tornák száma. Az ausztrál legenda 1962-ben 22 versenyen diadalmaskodott.

Lavert sokan még mindig minden idők legjobb teniszezőjének tartják, Rex Lardner egyszer a következőt írta róla: "Senki nem tudja úgy leplezni az ütéseit, mint ő"

Laverről a Melbourne Parkban, vagyis az ausztrál nyílt teniszbajnokság helyszínén Arénát neveztek el. 

Laverhez hasonlóan, Margaret Court is eredményes volt mind az Open Érában, mind pedig előtte. 1960-ban nyert először Ausztráliában, majd az ezt követő 12 évben további 10 alkalommal győzött Melbourne-ben. A naptári Grand Slam 1970-ben jött össze neki, ezzel ő lett az első női játékos, aki az Open Érában egy éven belül megnyerte mind a négy major trófeát. 

Miután megcsinálta a Grand Slamet, Gwilym S. Brown így fogalmazott: "Mrs. Court most 28 éves, aranyos, egyszerű vidéki lány Új-Dél-Walesből. A tenisze viszont nem ilyen. Erős, pusztító, könyörtelen és látszólag hibátlan. Ő egy szuper atlétikus állat, fizikálisan felvehetné a versenyt több nagyszerű férfi játékossal, de az eltökéltség Margaret Court legfőbb védjegye."

Court összesen 24 Grand Slam-címet nyert, amellyel rekordernek számít. 1977-ben vonult vissza, 1287 mérkőzéséből 1180-at megnyert. 

Steffi Graf az utolsó olyan játékos, akinek sikerült a naptári Grand Slam. 1988-ban járunk, amikor is a német tehetség Ausztráliában legyőzte Chris Evertet, majd a Roland Garroson Natasha Zverevát, Wimbledonban Martina Navratilovát, míg a US Openen Gabriela Sabatinit. Graf ezt a csodás szezonját még megfejelte egy olimpiai aranyéremmel, ezzel ő lett az első játékos, akinek sikerült a Golden Grand Slam.

A német klasszis pályafutása alatt 22 Grand Slam-címig jutott, amellyel rekordernek számít az Open Érában. 

Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozhat Serena Williams, ha megnyeri az augusztus 31-én rajtoló US Opent. Erre most egyébként 2.10-szeres pénzért fogadhatunk a Tippmixpro-nál.