Hatharom / Blog / Bejegyzések
Előnyben a balkezes játékosok
Az emberek csupán 10 százaléka balkezes. Wimbledonban mégis a bajnokok 23 százaléka balkezes játékos az Open Érában. Az egykori...

Az emberek csupán 10 százaléka balkezes. Wimbledonban mégis a bajnokok 23 százaléka balkezes játékos az Open Érában. Az egykori top 5-ös Greg Rusedski a BBC-nek beszélt arról, hogy miért lehetséges ez.

96 egyéni tornát rendeztek Wimbledonban 1968 és 2015 között. A lakosság 10 százaléka balkezes, tehát arányaiban véve 9 címet kellett volna szerezniük, ehhez képest 22-t gyűjtöttek be. 

Mi az előnye, ha balkezes egy játékos?

A legtöbb teniszező jobbkezes, így jobbkezes ellen játszik a legtöbbet, ha egy balkezes áll a túloldalon, az mindig trükkösebb. A balkezes játékos tenyeresből - ami általában az erősebb oldala - legtöbbször az ellenfél gyengébb oldalára, fonákra játszik. Ez természetesen fordítva is így van, viszont a balkezesek rengeteget gyakorolják ezt. 

A balkezesek szerváinál a labda máshogyan pörög. Ha bal oldalról fonákra szerválnak, akkor a játékostól kanyarodik el a labda, és ha van is annyira jó, hogy megjátssza a returnt, a szerváló játékosnak ott marad az üres pálya és könnyedén befejezheti a pontot. 

A tenisz szabályzata lehetővé teszi, hogy ez kedvezzen a balkezes játékosok számára a nagy pontoknál. A játékok utolsó pontjánál, ha 40:15 az állás, akkor jobbról következhet a szerva, ami inkább a jobbkezeseknek kedvez. Minden más állásnál - 40-semmi, 40:30 és előnyben - viszont baloldalról jöhet, ami előny egy balkezesnek.

Nyilván ezek a dolgok Wimbledonban felértékelődnek, hiszen ott a leggyorsabb a borítás. Mindig érdemes vigyázni a balkezes játékosokkal, de Londonban ez hatványozottan igaz. A férfi mezőnyben a mostani kiírásban Feliciano López és Gilles Müller a legveszélyesebb, illetve, ha jó formába lendül, akkor a szlovák Martin Klizan. A lányoknál a kétszeres bajnok Petra Kvitovára, a német Angelique Kerberre, a cseh Lucie Safarovára és Kristyna Pliskovára érdemes odafigyelni.