Hatharom / Blog / Bejegyzések
Remekeltek a magyarok Wimbledonban
Gyatrán indult a magyarok szereplése a szezon harmadik Grand Slam-viadalán, Wimbledonban, hiszen a selejtezőben elvérzett Fucsovics Marci és Czink Melinda is,...

Gyatrán indult a magyarok szereplése a szezon harmadik Grand Slam-viadalán, Wimbledonban, hiszen a selejtezőben elvérzett Fucsovics Marci és Czink Melinda is, így nemzetünket csupán Babos Tímea képviseltette a profik között, aki viszont parádés dolgot vitt véghez párosban. Akárcsak a junior lányaink...

1985 után ismét szoríthattunk magyar teniszezőért egy Grand Slam-fináléban, azt követően, hogy a 21 éves Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán bejutott Wimbledonban a döntőbe.

A két hölgy idén állt össze, és rögtön az első tornájukon Párizsban majdnem sikerült diadalmaskodniuk. Ezt követően együtt nem indultak, viszont az angol nyílt teniszbajnokság előtt bejelentették, hogy a későbbiekben állandó partnert alkotnak majd. Mivel idén mindketten nyertek már tornát párosban, így Wimbledonban rögtön kiemelést kaptak, de ettől függetlenül komolyabban senki sem számolt velük. Elnézve a mérkőzéseiket, ők sem úgy álltak oda, hogy most vagy soha, sokkal inkább élvezték a teniszt, az eredmények pedig jöttek. Kiütötték Pliskováékat, de amire a világ is felkapta a fejét, hogy a címvédő, világelső és friss Roland Garros-bajnok Su-Wei Hsieh, Shuai Peng tajvani-kínai kettőst is eltakarították az útból. A nagy skalp után sem dőltek hátra Timiék, további két párost gyűrtek le, és jutottak be a fináléba. A döntőben a sokkal nagyobb tapasztalattal bíró, többszörös major torna győztes Sara Errani, Roberta Vinci olasz páros ellen nem volt esélyük, de így is szenzációs menetelést mutattak be.

Egyre inkább kezd beigazolódni, hogy Babos párosban tud a legjobban kiteljesülni. Juniorként négy éve az amerikai Sloane Stephensszel kis híján verhetetlenek voltak, hiszen négy Grand Slamet is behúztak. A profik között is ért már el szép sikereket, viszont nem sikerült állandó partnert találni, ami nagy hátrány volt számára. Most végre összejött, és, mint látható, a fiatal francia lánnyal remek duót alkotnak, aki szintén inkább párosban csillogtatja a tudását. Ha kellő munkát tesznek bele, akkor sokra vihetik még.

Még mindig csak 21 éves Timi, de már beszélhetünk az utánpótlásról, hiszen a junior lányok is csillogtak Wimbledonban. A 15 éves Gálfi Dalma a cseh Marie Bouzkovával jutott fináléba úgy, hogy az elődöntőben és a negyeddöntőben a második, illetve harmadik kiemelt duót ütötték ki. Gálfi az egyik legnagyobb magyar reménység, ha így folytatja, akkor még sokat hallunk majd róla.

Akárcsak Stollár Fannyról, aki 2012-ben 13 évesen a legfiatalabb magyar bajnok lett a felnőttek között, most pedig Wimbledonban a junioroknál alkotott. Az amerikai Usue Maitane Arconadával egészen az elődöntőig jutottak, előtte a negyedik és a nyolcadik kiemelt párost is eltakarították az útból. Nincs tehát hiány tehetséges fiatalokból, ha megkapják a kellő támogatást, és itt elsősorban pénzre gondolok, akkor néhány éven belül a profik között is komoly eredményeket érhetnek el.

A fiúknál a 22 éves Fucsovicsról se mondjuk még le, egy lépés választotta el a wimbledoni főtáblától. A challengereken egyre többször ér el jó eredményeket, London után az olaszországi Todiban lépett pályára, ahol döntőznie sikerült. A világranglistán a 167. helyen áll, ami karrierje legjobbja, tehát szépen közelít a top 100-hoz.