Hatharom / Blog / Bejegyzések
Federer zsinórban 13. szezonját zárta a top 10-ben
Véget ért a 2014-es szezon, lássuk, hogy kiknek sikerült a legjobb 10-ben zárni az évet. 1. Novak Djokovics Felemás szezont zárt, a hőn...

Véget ért a 2014-es szezon, lássuk, hogy kiknek sikerült a legjobb 10-ben zárni az évet.

1. Novak Djokovics
Felemás szezont zárt, a hőn áhított Garros-siker idén sem jött össze neki, az utolsó lécsőfokon botlott el, pedig most jó sansza lett volna beteljesíteni a karrier Grand Slamet. Megnyerte azért Wimbledont, a világbajnokságot és négy Mastesrst, no meg nem mellesleg ismét ő zárta az élen az évet. Nem rossz ez, pláne, ha azt nézzük, hogy idén apuka lett. 

2. Roger Federer
Bár a Grand Slam győzelmei számát nem tudta növelni ebben a szezonban, a tavalyi siralmas teljesítményét, így is messze felül múlta. Ez zsinórban a 13. idénye, amikor a top 10-ben végez a ranglistán, és egyébként a maga 33 életévével minden idők legidősebb világranglista másodikja. 11 tornán jutott döntőbe, ami egészen döbbenetes, mindezt a Davis Kupa győzelemmel tudta megkoronázni.

3. Rafael Nadal
Az idei év nagy vesztese. Hiába jutott be az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjébe, a hátsérülése miatt nem tudta a legjobbját hozni. Ősszel a csuklója krepált be, így kénytelen volt címvédőként kihagyni a US Opent, végül pedig vakbéllel műtötték, ezáltal dobta a londoni vb-t is. Ami vigasztalhatja, hogy a Garrost így is megnyerte, pedig sokan már leírták. Sorozatban 10. olyan szezonja, amikor a legjobb 10 között végez. 

4. Stan Wawrinka
Egy év alatt az öt nagy címből hármat is kipipálhatott. Grand Slam-bajnok lett, Masterst nyert, majd pedig Federerrel karöltve a Davis Kupát is behúzta. Az összképet csak az rontja, hogy a köztes tornákon nem sok maradandót alkotott, időnként topjátékoshoz nem méltó teljesítményt nyújtott.

5. Kei Nisikori
Mindig is tudni lehetett, hogy óriási potenciál van benne, idén pedig Dante Bottini és Michael Chang kezei alatt beért. Első ázsiaiként jutott Grand Slam-döntőbe, első ázsiaiként játszott világbajnoki elődöntőt, illetve első ázsiaiként zárt a világranglistán a top 10-ben. Ráadásul rögtön az előkelő ötödik helyen. Mindezeket úgy érte el, hogy kisebb-nagyobb sérülései voltak a szezon során.

6. Andy Murray
Ami pozitívum elmondható róla, hogy sorozatban hetedik szezonját zárja a legjobb hat között. Ha sikerül összekapnia magát, akkor jövőre sokat profitálhat abból, hogy idén tragikusan gyengén muzsikált. 

7. Tomás Berdych
Különösebben nem lehet büszke az idei szezonja. Elképesztően hullámzóan teljesített. Az év második felében több cikk is megjelent arról, hogy Ivan Lendl lesz az edzője. Jót tenni neki valamiféle váltás, hiszen hiába kiváló edző Tomas Krupa, nem tudnak egyről a kettőre jutni, márpedig Berdych is lassan betölti a 30-at. A szokásosat hozta, idén is a legjobb 10 között végzett, zsinórban ötödik éve.

8. Milos Raonic
Amikor berobbant már tudni lehetett, hogy ezekkel a képességekkel pillanatok alatt a legjobbak között találjuk a nevét. Jól teljesített idén a Grand Slameken, főleg Wimbedonban, ahol a legjobb négyig jutott.

9. Marin Cilic
Így kell visszatérni egy doppingeltiltás után...a semmiből megnyerte a US Opent, és ismét beverekedte magát a top 10-be. Brutálisat lépett előre, 2013 végén a 37. helyen rangsorolták. 

10. David Ferrer
Várható volt, hogy a jól sikerült tavalyi szezonja után visszaesik. Sok pontot kellett volna megvédenie, ráadásul új edzővel vágott neki az idei évnek. Nem is mindig volt 100 százalékos állapotban. Voltak azért jó tornái, elég csak Monte-Carlóra gondolni, ahol elkapta Nadalt is.

Meglehetősen színes a top 100 mezőnye, hiszen 39 különböző nemzet képviselteti magát. Ez egyébként új rekordnak számít. Új országként csatlakozott a Dominikai Köztársaság (Victor Estrella Burgos), illetve Tunézia (Malek Jaziri). Sajnos hazánkból nincs játékos a 100-ban, a legjobb magyar, Fucsovics Márton csak a 162. a világranglistán.

A top 100 legfiatalabb játékosa a 18 éves Borna Coric. Idén kezdte bontogatni szárnyait, a nevét elsősorban onnan ismerhetjük, hogy Bázelben két szettben kiütötte Nadalt. Rá a későbbiekben mindenféleképp érdemes lesz odafigyelni. 

A top 100 legidősebb játékosa a 36 éves Tommy Haas, aki vállműtétje miatt a szezon nagy részét kénytelen volt kihagyni. Viszont nem tervezi a visszavonulást, így, ha jövőre is a 100-ban zárja az évet, akkor megdöntheti Fabrice Santoro 2009-es rekordját, aki még 37 évesen is a legjobbak között állt a ranglistán.