Hatharom / Blog / Bejegyzések
Roland Garros: Drámai pillanatok
Néhány nap választ már csak el bennünket a Roland Garros rajtjától, a korábbi napokhoz hasonlóan, csütörtökön is...

Néhány nap választ már csak el bennünket a Roland Garros rajtjától, a korábbi napokhoz hasonlóan, csütörtökön is nosztalgiázok. Ezúttal néhány drámai pillanat kerül terítékre.

 

A Garros hivatalos oldala által készített összeállításban emlékezetes tornagyőzelmeket elevenítenek fel. Az ötödik helyen szereplő Yannick Noah 1983-ban az open éra első francia Grand Slam-győztese lett, ráadásul éppen Párizsban. Egyébként a galloknak azóta sem jött össze egyetlen major tornán sem a győzelem, és vélhetően jó pár évet kell még várniuk a következő bajnokra. Az összeállításban a negyedik helyen az a Steffi Graf szerepel, aki 1999-ben a hatodik Garros-sikerét ünnepelhette, összességében pedig a 22-et. Ami miatt emlékezetes ez a győzelem, hogy a német legenda az első három kiemeltet - Martina Hingis, Lindsay Devenport, Szeles Mónika - kiütötte, amire az open érában először volt példa. Ugyanebben az évben Andre Agassi győzött a férfiaknál, akinek ezzel meglett a karrier Grand Slam, nem csoda, hogy megkönnyezte a győzelmét. Tíz évvel később pedig Roger Federer tette ugyanezt. Akiről még nem esett szó, de a videóban szerepel, az Mary Pierce, aki a mai napig az egyetlen francia Garros-győztes az open érában.

Az én személyes kedvencem az Federer győzelme Novak Djokovics ellen 2011-ben. Igaz, a svájci ezzel a sikerrel nem nyerte meg a Garrost, de a győzelmét követő érzelem nyilvánítás elég beszédes volt. Annak az elődöntőnek úgy vágtak neki, hogy a szerb 44 meccse nem kapott ki, és ebben a sorozatban benne volt, hogy háromszor verte Rogert. A svájciban tehát buzgott a visszavágási vágy, és ez a motiváció meg is tette a hatását. Pazar teniszt húzott elő, és négy szettben lerendezte azt a Djokovicsot, aki addig abban az évben senkitől sem kapott ki. Soha nem felejtem el, ahogy a végén Federer reagált. Rázta a mutatóujját, üvöltött, és jelezte, hogy még vele is számolni kell...igaza volt, hiszen 2012-ben nyerni tudott Wimbledonban.