Én az oroszlánokkal vagyok!

Erre szokták azt mondani, hogy elsőre jó ötletnek tűnt. Ez kétségkívül igaz is, mert legalább elmondhatjuk, hogy dolgoztak, ötleteltek a Brisbane Lions marketing szakemberei. Nem túl sok kreativitással, ugyanakkor mégis komoly újítással lepték meg klubot, amikor felvetették, hogy mi lenne, ha a következő évtől kezdve a Lions hazai meccsein egy élő oroszlán (lion) keltene hangulatot a Gabba stadionban.

Ha már a játékosok nem tudnak, mondhatjuk rá fanyar humorral, hiszen a Brisbane ebben az évben sem tudott átütő eredményt elérni (igaz az alapszakasz második fele azért nem alakult rosszul), messze volt újfent a rájátszástól. Egy oroszlán látogatása kétségkívül új színt hozhatott volna a meccsekbe, amiből azonban végül nem lesz semmi. Az ötlet ugyanis nagyon hamar komoly kritikákat kapott az interneten és a klub pártoló tagjainak körében is, így a csapat nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója, Greg Swann villámsebességgel be is azt vágta azt a fiókba.

Az állatok szerepvállalása AFL Meccseken persze nem újkeletű, hiszen időnként előfordul, hogy egy kóbor macska vagy kutya fut be a pályára mérkőzés közben, sőt két évtizede egyszer egy 4-es "mezszámmal" ellátott disznót is üldözhettek a játékosok - végül egy szép tackle vezetett az elkapásához. A csúcs viszont eddig a North Melbourne 1979-es akciója volt, amikor egy cirkuszi produkciót reklámozó hatalmas elefánt okozott felfordulást a pályán a kezdés előtt. Jól illett volna ebbe a sorba persze egy fenséges oroszlán megjelenése is, amely végül csak megjelenik a Lionsnál, igaz csak kabalafigura formájában. A szurkolók, különösen a gyerekek ugyanis szeretik az állatokat, őket pedig illik kiszolgálni.

Az új ötlet ugyanakkor némi koncepcióváltást is eredményezhet az ausztrál focibajnokság csapatainál, mert a Port Adelaide idei impresszív meccs előtti hangulatkeltő bevonulásai után az AFL új vezetője, Gillon McLachlan is jelezte, hogy talán sokkal több érték van a mérkőzések előtti felvezetésekben, mint amit eddig a klubok ebből ki tudtak aknázni.

Labdával lőtte ki a társát - videó

A szeptemberi időszak már a rájátszást hozza meg az ausztrál futball bajnokságban. Mivel ilyenkor már tíz csapat csak a lelátóról nézheti az eseményeket, kevesebb találkozót rendeznek (a rájátszásban összesen lesz csak 9) a folytatásban, így az adott meccsek finomságai is jobban előtérbe kerülnek. Az alapszakasz zárásaként megrendezett hétvégi 23. fordulóban is volt például egy érdekes jelenet.

A Brisbane Lions - Geelong Cats találkozó elején ugyanis az egyik Lions játékos közelről fejbe lőtte labdával csapattársát, Darcy Gardinert, aki ezt követően megszédült és percekig kellett ápolni, mielőtt vissza tudott volna jönni a pályára.

Emellett is voltak érdekes jelenetek a hétvégén az AFL-ben, érdemes megnézni az alábbi TOP10-es összeállítást. Különösen a Richmond Tigers szenzációs sorozata emelhető ki, a csapat ugyanis június közepén még 3/10-es mutatóval állt (Damien Hardwick mester alatt is rezgett a kispad), azóta viszont kilenc (!) győzelmet szerzett sorozatban, így 1975 után tudott ismét egymás után kétszer bekerülni a rájátszásba.

Tíz év után került elő a mez

Különösen érzelemdús pillanatokat élt át szerdán este az ausztrál futball egyik korábbi legendás játékosa, Gavin Wanganeen. A Port Adelaide csapatával 2004-ben bajnoki címet szerző klasszis ugyanis tíz év után visszakapta azt a mezt, amelyben a nagydöntőben (Grand Final)  játszott. A Port egyetlen bajnoki címének ünneplése közben a csapat öltözőjéből lopták el annak idején a  mezt, amelyet Gavin kisfiának, Texnek szeretett volna ajándékozni.

A közelmúltban egy ismeretlen jelentkezett be a klubnál, aki jelezte, visszaadná a mezt az eredeti tulajdonosának. Az átadásra a Richmond Tigers elleni találkozó után titokban került sor, majd a klub - a részéletek felfedése nélkül - egy nagyszabású összejövetelre hívta meg Wanganeent, aki ekkor kapta meg a rég látott négyes számú trikót. Az alábbi beszámoló elején a korábbi játékos még azok után elevenítette fel az eltűnt mezhez fűződő fájó emlékeit, hogy idén januárban egy ismeretlen telefonáló jelezte, talán tudja, hol van az ominózus mez.

Ingyen jegy - ausztrál foci meccsre!

Az AFL minden évben több tematikus fordulót rendez az alapszakaszban, Van fordulója a nőknek, az őslakosoknak (aboriginálok) és most a 18. héten a külföldieknek is. Az ún. multicultural round kapcsán pedig idén egy új kezdeményezéssel állt elő kedden reggel a liga, így a hétvégén sorra kerülő öt bajnoki meccsre a nem ausztrál útlevéllel rendelkezők (!) ingyen mehetnek be. Magyarok, irány tehát Melbourne! :)

"A sport és az ausztrál foci egy kiváló eszköz arra, hogy összehozza az embereket, társadalmi háttértől függetlenül" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán az AFL közelmúltban beiktatott új elnöke, Gillon McLachlan. A liga 18 csapatának játékosai közül hozzávetőlegesen 15%-nak van nem ausztrál kötődése. Ebben a fordulóban a bírók narancs színű zászlóval jelzik majd a gólokat és széleseket, a játékosok pedig a cipőjükön viselik majd a nemzetközi köztudatban a harmóniára utaló narancssárga színt.

Ennél hülyébben nehéz öngólt szerezni - videó

Furcsa eseteket produkált az AFL hétvégi 17. fordulója, a Brisbane Lions - West Coast Eagles meccsen ugyanis egy különleges öngólra csodálkozhattunk rá. A vendég Eagles egyik védője (McKenzie) ugyanis egy csapattársának akart passzolni, ám lecsúszott a lábáról a labda, amely így a csaját kaputerületére hullott. Ez a rushed behind (öngól) egy "ingyen" pontot hozott a Lionsnak, más kérdés, hogy az Eagles azért így is nyert végül 76-64-re.

Címkék:

Hülye bíró itt is akad - videó

Érdekes helyzet alakult ki a pénteki Adelaide-Hawthorn találkozó harmadik negyedében. A játék éppen a Crows kapuja előtt zajlott, amikor 27 másodperccel a vége előtt egy kialakuló Hawks helyzetnél a játékvezető, Ray Chamberlain - tévesen - megállította a játékot. A spori azt hitte, hogy megszólalt a negyed végét jelző dudaszó, de csak a füle csengett... Hibáját beismerve kénytelen volt feldobással folytatni a játékot, amelyben már nem esett több pont, így le kellett nyelnie a hátrányt szenvedő Hawks játékosok kérdőre vonását...

Megint "gyémántot" talált a Cats

Néhány hete játszotta le első AFL mérkőzését a Geelong Cats színeiben Shane Kersten. A kiváló fizikummal rendelkező csatár rögtön az első meccsén három gólt lőtt és azóta kirobbanthatatlan a csapatból. Valahogy Chris Scotték az utóbbi években mindig ilyen szupertehetséges fiatalokra bukkannak. Ki érti ezt...

A Western Bulldogs elleni vasárnapi siker alkalmával is fontos tényező volt a támadó, akit az alábbi akció során nem lehetett megállítani. Ez volt a 16. forduló legszebb gólja:

Szurkolói zajrekord készül

Pillanatnyilag a Seattle Seahawks NFL csapata dicsekedhet azzal, hogy övé - hivatalosan is - a világ leghangosabb szurkolótábora. Egy tavalyi mérés során ugyanis 137,6 decibeles hangerősséget mértek a stadionjukban - ez szakemberek szerint nagyjából olyan zajszintnek fele meg, mint ha egy repülőgép működő hajtóművétől harminc méterre állnánk.

Ezt a rekordot igyekszik majd megdönteni a hétvégén a Port Adelaide B-közepe, amely az Essendon elleni szombat esti hazai meccsen kerül mérés alá. A mérkőzést közvetítő ausztrál Channel Seven ugyanis egy helyi akusztikai céget bízott meg azzal, hogy mérje le a szurkolók által keltett zajt a mérkőzés során.


Bővebben...

Itt az év gólja - videó

Nem csak a gól szépsége, de annak fontossága is kiemeli Marcus Bontempelli találatát. A Western Bulldogs fiatalja a Demons elleni meccs utolsó perceiben brusztolta ki magának a helyzetet, majd éles szögből lőtt győztes gólt:

Női edző a Szenteknél

Néhány hete röppent fel a hír, hogy a francia másodosztályban női edző ült le egy labdarúgó csapat kispadjára. Hasonló hirtelenségű volt a St. Kilda vezetőinek döntése a közelmúltban, amellyel az AFL történetében első alkalommal a gyengébbik nem egy reprezentánsát kérték fel a szakmai stábba - igaz még nem főedzőként. A fejlesztési edző (development coach) pozícióban érkező Peta Searle kapcsán még egy külön sajtótájékoztatót is összehívtak az idén igencsak gyengén teljesítő Saintsnél.

"Már az első megbeszélés is jól alakult, ahol elmondtam a klubvezetőknek a filozófiámat. Úgy tűnik, hogy hasonlóan gondolkoztunk a fociról és ezért lehetek itt" - nyilatkozta mosolyogva Searle. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá, hogy jó munkát Peta!