Hosszú távú fogadások IV. rész

Az általam követett, és kedvelt sportágak szezonjainak nagyjából az egy harmada eltelt, így itt az ideje, hogy hosszú távú fogadásokra adjam a fejem. A tétjeimet már megtettem, a blogomon öt részben fedem fel tippjeimet, amelyből a negyedik tippet ebben a posztban mutatom be.

Montenegró nyeri a 2014-es kézilabda Európa-bajnokságot

A tippjeim közül ennek az eseménynek van a legnagyobb szorzója, de úgy vélem, hogy sanszos, hogy ez is révbe érjen. Alapvetően több válogatottnak is esélye van arra, hogy megnyerje a 2014-es kontinensviadalt, de jelenpillanatban úgy vélem, hogy erre a legnagyobb esélye, a címvédő Montenegrónak van.

Montenegró 2012-ben volt a női kézilabda csúcsán, hiszen a Buducsnoszt májusban megnyerte a Bajnokok Ligáját, míg a női válogatott augusztusban olimpiai ezüstérmet szerzett, míg decemberben megnyerte az Európa-bajnokságot. Ezt követően viszont kiengedtek a játékosok, a Podgorica 2013-ban csak a nyolc közé jutott be a BL-ben, míg a válogatott mindössze a legjobb 16-ig verekedte magát a világbajnokságon. Az előző szezonban viszont már helyre állt a rend, a Buducsnoszt döntőzött a legrangosabb európai kupasorozatban, a válogatott pedig simán harcolta ki az Eb részvételt. Arról nem is beszélve, hogy ezt a formát átmentették az idei szezonra a montenegróiak, hiszen a most futó évadban csúcsformában vannak a játékosok.

A gárda decemberi összetétele szinte semmit sem változik a 2012-es Eb-győztes gárdához képest, maximum Ana Djokics hiányát érezheti meg a válogatott, de Szara Vukcsevics pótolhatja őt. A mester Dragan Adzsics maradt, aki a Buducsnosztnak is a trénere, avagy kiváló a kapcsolata a játékosokkal. Ezen kívül az sem meglepő, hogy a balkáni válogatott, hasonlóan a Adzsics klubcsapatához, kőkeményen védekezik, ezzel a taktikával pedig kézzel fogható eredményeket tud felmutatni Montenegró.

Folytassuk az Eb lebonyolításával. A tornára 16 gárda kvalifikálta magát, a csapatokat pedig négy darab négyes csoportba sorolták be. A kvartettekből hárman jutnak tovább a középdöntőbe, ahova viszik magukkal az egymás elleni eredményeiket. A középdöntős hatosokból az első két helyezett jut az elődöntőbe, amelytől kezdődően egyenes kieséses rendszerben fejeződik be a torna.

Montenegró a D-csoportba kapott besorolást, Szlovákia, Szerbia és Franciaország mellé. A szlovákok nem nem lehetnek ellenfelek a balkániak számára, könnyed sikert érhetnek el ellenük, Dragan Adzsics, akár a B csapatáti is pályára küldheti északi szomszédaink ellen. A szerbek jól szerepeltek a legutóbbi Eb-n és vb-n, ezek alapján akár kemény meccset is játszanak Katarina Bulatovicsék. Ám a szerbek jó teljesítménye csak annak volt köszönhető, hogy hazai pályán játszhattak, hiszen már a selejtezősorozatban is bebizonyították, hogy házon kívül nem túl acélosak, magyarán Adzsicsék könnyedén elbánhatnak a szomszédaikkal is. A franciák ellen alapvetően rangadót játszanának a montenegróiak, de Alisson Pineau sérülése átírja a forgatókönyvet. Pineau kiesése komoly érvágás a franciák számára, mind védekezésben, mind támadásban, ami a balkániak felé billenti a mérleg nyelvét nálam. Elméletben van esélye Pineaunak arra, hogy játsszon az Eb-n, de a dolgok mai állása szerint kihagyja a kontinensviadalt. Vagyis minden esélye megvan arra Montenegrónak, hogy száz százalékos teljesítménnyel jusson a középdöntőbe, ahol vélhetően a német, a svéd és a horvát válogatottal találkozhat.

A balkániak horvátok elleni csatájában csak a hazai pálya előnye írható Horvátország számlájára, minden más Bulatovicsék mellett szól. A németeknél Susann Müller, a vb-gólkirálya sérülés miatt akár ki is hagyhatja a kontinensviadalt, nélküle pedig nem képviselnek nagy játékerőt a nyugatiak, akiknek egyébiránt a nagy csapatok ellen évek óta nem megy. A svédek kiszámíthatatlanok, de leszállóágban vannak, hiszen a 2010-es dán-norvég közös rendezésű Eb döntője óta nem tudnak egy épkézláb eredményt felmutatni. Ergo Montenegró könnyedén masírozhat be az elődöntőbe.

A négy között szerintem a magyar, dán duóból kaphat ellenfelet Adzsics legénysége. A dánok, hasonlóan a svédekhez, teljesen kiszámíthatatlanok, hiszen a világversenyek döntő többségén jól szerepelnek, de ha rosszul kezdik a viadalt, akkor annak a tornának gyakorlatilag lőttek. Mivel már a csoportkörben és a középdöntőben is húzós mérkőzések várnak a skandinávokra, így véleményem szerint ekkora már elkészülnek erejükkel, avagy Montenegró átmasírozhat a piros-fehéreken. A magyarokkal már jobban megszenvednének Milena Knezsevicsék, de Zácsik Szandra és főleg Görbicz Anita nélkül az én szememben félkarú óriás válogatottunk. Ahogy a horvátoknál, úgy nálunk is gyakorlatilag csak a hazai pálya előnye hozható fel a balkániakkal szemben.

Úgy vélem, hogy egyedül Norvégia állhatja útját a montenegrói aranynak, akikkel szerintem a döntőben találkozhatnak Bulatovicsék. Ám a skandinávoknál Katrin Lunde-Haraldsen biztosan nem vesz részt az Eb-n, avagy a válogatott egyik méregfoga máris kihúzva. Ezen kívül Heidi Löke is lemondta a válogatottságot, de októberben meggondolta magát és mégis vállalja a szereplést norvég színekben, viszont ki tudja, hogy ezek után milyen passzban lesz, az olimpia óta leeresztőben lévő Norvégiában.

Összességében Fortuna Montenegróval volt a sorsolásnál, hiszen egyértelműen a gyengébb ágra került, avagy az egyenes kiesésig szépen beosztja erejét Adzsdics gárdája, míg a másik ágon a többieknek vért kell izzadniuk. A 2012-es sikeresztendő után úgy tűnik, hogy újra harapnak a montenegrói lányok, így pedig ilyen szorzón bőven van érték a sikerükben, amely kiválóan védhető, köszönhetően annak, hogy gyorsan kipörög az Európa-bajnokság. Ám véleményem szerint a visszafogadásra nem lesz szükség, hiszen jelenleg - nálam - minden Montenegró mellett szól, avagy úgy gondolom, hogy a csapat megvédi Eb-címét. Érdekes, de erre a fogadási opcióra több helyen is fogadhatunk, de perpillanat a Tippmixpro kínálja a legmagasabb szorzót a balkániakra.

A tipp szorzója: 5.00

A tipp téterőssége: 3/10

A tippet a Tippmixpron játszottam meg.