NB I

Bőség van, de zavar nincs Debrecenben

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél.

Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, hol tart a keretkialakítás. Nagyító alatt a Debrecen.

Debrecenben nagyon készlnek az új szezonra
Szokatlanul nagy a csend Debrecenben. Máskor, így nyár derekán már dübörgött a Loki, sorozatban játszotta a Bajnokok Ligája-, UEFA-kupa vagy Európa Liga-selejtezőket, most meg semmi. Legutóbb hét esztendeje volt arra példa, hogy a DVSC-nek csak az aktuális magyar bajnokságra kellett készülnie, igaz, akkor olyannyira ráhangolódott, hogy története során először meg is nyerte azt, elindítva ezzel egy páratlan sikersorozatot: öt bajnoki cím, egy ezüstérem, két Magyar Kupa, öt Szuper Kupa és egy Ligakupa győzelem, BL és EL csoportkör. Leírni is hosszú, hát még végigjárni ezt a dicsőséges utat, amibe sajnos - az ellenfelek szempontjából nem annyira - belefáradt a Debrecen. Hogy aztán ezt a fáradékonyságot mi okozta, arra születtek érthető és kevésbé elfogadható magyarázatok, az mindenesetre jót tett a magyar bajnokságnak, hogy a Loki mellé felnőtt néhány azonos (vagy nagyobb) játékerőt képviselő és hasonló költségvetésű csapat, ettől pedig a mérkőzések izgalmasabbak, az eredmények kiszámíthatatlanabbak lettek.

Rajt

DVSC-Teva-Vasas-Híd
07.15, péntek, Debrecen, 18.00
A debrecenieket mindez persze nem vigasztalja, ugyanakkor elismerik (mást nem is tehetnek), hogy bár volt esélyük a dobogóra, s ezzel együtt a sorozatban hetedik nemzetközi kupaszereplésre, nem tudtak vele élni. Azzal mindenki egyetért, hogy ősszel ment el a hajó, utólag kijelenthető, hogy a sikeredzőt, Herczeg Andrást váltó Zdenek Scasny szerződtetése melléfogás volt, a jelenlegi, házon belülről kinevezett tréner, Kondás Elemér megbízása viszont jó döntésnek látszik. A keretet legjobban ismerő szakember tavasszal megpróbálta felfrissíteni, átformálni a cseh edző irányítása alatt arculatát vesztett csapatot, ez azonban végül csak az 5. hely eléréséhez volt elég.

Nyáron aztán mindenki fújt egyet, és bár Czvitkovics Péter személyében csak egy meghatározó játékos hagyta el a klubot - Kabát Péter nem tartozott ebbe a kategóriába, a sikerszéria aktív részese, de az utóbbi szezonban már kevesebbszer foglalkoztatott Komlósi Ádám pedig befejezte pályafutását -, látványos erősítésbe kezdett a Loki. Első lépésben begyűjtötte azokat a kölcsönadott játékosait, akik a bérlőnél jó teljesítményt nyújtottak, aztán körülnézett külföldön. Márpedig ha a debreceniek ezt teszik, akkor biztosra vehető, hogy találnak olyan futballistát, aki később (szerencsés esetben azonnal) a csapat erőssége lehet. Most ráadásul pénz is több lehet a kasszában, hiszen válogatottakat is vett a klub az észt Zahovaiko és a bosnyák Nikolic személyében.Kondás Elemér igen bő kerettel dolgozhat Főként az előbbihez fűznek nagy reményeket a hajdúságiak, mert bár 30 éves csatárról van szó, gólátlaga figyelemre méltó. Czvitkovics pótlása jelentheti a legnagyobb problémát, erre a Hollandiából szerződtetett Alisic lehet a megoldás, de a fiatal, mindössze 22 éves francia-szenegáli Bouadla is ezt a csapatrészt erősítheti. Nem szerepel az érkezők között Mészáros Norbert, ő ugyanis nem hagyta el a DVSC-t, ám mivel az UEFA vétkesnek találta egy bundaügyben, egy évre elmeszelte. A büntetés lejárt, a védő újra kerettag lett.

Apropó, keret. Ha Kondás Elemér most úgy döntene, hogy egyszerre tart edzést az első csapat szerződtetett játékosainak, akkor tömegjelenetek alakulnának ki a játéktéren, de elképzelhető, hogy két pályára lenne szükség a foglalkozás megtartásához. A Loki keretében ugyanis jelenleg harmincegy mezőnyjátékos van, és az átigazolási időszak csak másfél hónap múlva zárul. Ez persze nem azt jelenti, hogy augusztus végéig folyamatosan érkeznek még labdarúgók, mint ahogy arra sincs garancia, hogy akik most igazolt futballistái a klubnak, azok a nyár végén is elmondhatják ugyanezt magukról. Ami biztos, ekkora létszámmal működtetni egy magyar csapatot, még akkor is, ha az egyik leggazdagabbról van szó, szakmai és gazdasági nonszensz. Tudja ezt Szima Gábor is, a klubelnök előrevetítette, hogy az következő hetekben elkezdődik egyfajta optimalizáció, és aki nem üti meg a kívánt szintet, attól ideiglenesen vagy végleg megválnak. Ez egyfajta üzenet is lehet azoknak az együtteseknek, ahol még nem állt össze a keret. A DVSC azonban a nyári felkészüléssel és igazolásokkal elsősorban a saját híveinek üzent, ebben pedig az áll, hogy jövőre nem lesz ennyire hosszú a szünet...

DVSC-TEVA
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Selim Bouadla (francia-algériai, Le Havre - Franciaország) Czvitkovics Péter (Kortrijk - Belgium)
Adnan Alisic (holland, Excelsior - Hollandia) Kabát Péter (Újpest)
Vjatseslav Zahovaiko (észt, UD Leiria - Portugália) Éles Szilárd (Siófok)
Stevo Nikolic (bosnyák, FK Borac Banja Luka - Bosznia-Hercegovina) Huszák Tamás (Siófok)
Szilágyi Péter (Vasas-Híd) Balajti Ádám (Újpest)
Rezes László (Vasas-Híd) Etogo Essama (kameruni, FK Tirana - albán)
Máté Péter (Szolnok) Komlósi Ádám (visszavonult)

 

DVSC-TEVA
Felkészülési mérkőzések
Debrecen-Kecskemét 0-0
Debrecen-Gaz Metan Medias (román) 3-2 (1-1)
Berettyóújfalu-Debrecen 0-3
Debrecen-Gaz Metan Medias (román) 1-0 (0-0)
Debrecen-FC Bihor (román) 1-2 (0-0)
Debrecen-FK Zlatibor (szerb) 1-1 (0-0)
Debrecen-MKF Kosice (szlovák) 2-2 (1-0)