NB I

Lencse gólja jelentette az újabb Fradi-vereséget

Győzelemmel ünnepelte fennállásának 100. elsőosztályú mérkőzését a Kecskemét, amely Lencse László első félidőben szerzett góljával legyőzte a Ferencvárost az OTP Bank Liga 10. fordulójának vasárnapi mérkőzésén.

Nem ígérkezett könnyű feladatnak a Ferencváros számára, hogy az elmúlt öt meccsén veretlen Kecskemét otthonában szerezzen pontot, márpedig az Újpest győzelmével valamint a Vasas és a Kaposvár pontszerzésével egyre inkább kellemetlen helyzetbe sodródik a nagy múltú klub. Détári Lajos és a szakmai stáb dolgát csak nehezítette, hogy a két kapus, Ranilovic és Gyenes mellett Somalia sem volt bevethető állapotban, kezdőként kapott lehetőséget viszont a héten szerződtetett cseh Martin Klein - Csizmadia Csaba kárára - és az argentin Morales is. 

A héten végső nyugalomra helyezett Szojka Ferenc emlékére egyperces gyászszünettel indult a mérkőzés, melyen nem kellett sokat várni az első lehetőségekre, ugyanis a hazaiak jóval magasabb ritmusban kezdték a találkozót, mint a vendégek. Az első néhány percben Bori és Lencse bizonyult igen aktívnak, majd a Ferencváros kapuját védő 19 éves Jova Levente az első negyedóra végén Szavics bombájánál mutatott be nagy védést. Ugyan Oláh és Jovanovics révén a zöld-fehérek is jelezték, hogy a pályán vannak, de a kecskeméti védők rendre létszámfölényben voltak kapujuk előtt és könnyedén "lekapcsolták" a ritka vendég próbálkozásokat. A 30. percben Oláh -  ha kicsivel jobban összpontosít - mégis megszerezhette volna a vezetést a vendégeknek, de Jovanovics visszagurítása után nem találta el jól a labdát.  Ahogy a futballban lenni szokott, egy kimaradt helyzetre egy gól lett a válasz, Lencse László remek egyéni alakítása után előnyhöz jutott a Kecskemét: a Videotontól kölcsönzött támadó előbb egy köténnyel becsapta a rutinos Baloghot, majd bal lábbal, nagy erővel a jobb felső sarokba bombázott (1-0). Nem sokkal később megduplázhatta volna góljai számát, Bori centerezését belsőzte hét méterről a kapura, de Jova valami egészen elképesztő bravúrral a kapufára mentette a kísérletet. A félidő hajrájában Oláh és Hakola előtt adódott még esély a gólszerzésre, de egyik játékos sem találta el a kaput, így hazai előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A szünet után sok pontatlanság jellemezte a csapatokat, majd az 53. percben Koszó Balázs olyan szerencsétlenül ütközött a finn Hakolával, hogy eltörött a keze, Szivics mester Maynardot küldte be a helyére. A Fradi támadójátéka semmit sem változott az addig látottakhoz képest, a zöld-fehér csapat ezután is nagyon messze volt az egyenlítéstől. Détári egy óra játék után megelégelte a szenvedést, és Hakola helyére beküldte egyetlen bevethető támadóját, Pölöskey Pétert. Bár mezőnyben egyértelműen feljavult a Ferencváros, helyzeteket továbbra sem tudott kialakítani. A 72. percben a csereként beállt csatár "totyorgott" el egy ziccert, majd a hajrára pályára lépő Rósa lőtt méterekkel a kapu fölé. Az utolsó tíz percben egyértelműen dominálta a mérkőzést a Ferencváros, már-már kapuja elé szegezte a Kecskemétet, a vége előtt két perccel Pölöskey pedig kis híján egalizált is, miután két védő közül adott le egy léc alá tartó löketet - Németh azonban hatalmasat mentett. A 92. percben Lencse a saját térfeléről teljesen egyedül lódulhatott meg Jova kapuja felé, de mivel a kapufára gurította a labdát, már nem változott az eredmény.

A fennállása 100. NB I-es mérkőzését vívó KTE győzelemmel ünnepelt, a helyzetek alapján tette mindezt megérdemelten. A Ferencváros Détári Lajossal sem "kapott szárnyra", 10 fordulót követően még mindig csak öt pont áll a népligetiek neve mellett.

OTP Bank Liga 10. forduló
Kecskemét - Ferencváros 1-0 (1-0)
Kecskemét, 5500 néző, v.: Solymosi
gólszerző: Lencse (34.)
sárga lap: Radanovic (78.) Bori (82.), illetve Tóth (64.) Klein (81)
Kecskemét:Németh - Koszó (Maynard, 55.), Radanovic, Balogh, Forró (Gyagya, 83.) - Savic, Ebala, Foxi, Bori - Lencse, Litsingi (Gyurcsó, 66.) Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
Ferencváros: Jova - Maróti, Balog, Klein, Junior - Jovanovic, Otten, Tóth, Hakola (Pölöskey, 61.) - Morales (Rósa, 66.), Oláh (Lisztes, 74.) Szakmai igazgató: Détári Lajos