Északi sí-világbajnokság

Björgen 10 km-en is verhetetlen volt, 3. aranyérmét szerezte

  • VNA

Összejött a harmadik aranyérem a norvégok olimpiai bajnok sífutójának, Marit Björgennek, aki 10 km-en sem talált legyőzőre.

Összejött a harmadik aranyérem a norvégok olimpiai bajnok sífutójának, Marit Björgennek, aki 10 km-en sem talált legyőzőre.

Hétfőn a női sífutók harmadik versenyszámát rendezték az Oslóban zajló északi sí-világbajnokságon. Az eddigi két versenyt megnyerő Marit Björgen ezúttal is a legnagyobb esélyes volt, akire az összetett Világkupa éllovas Justyna Kowalczyk volt a leginkább veszélyes. Az első ellenőrző pontnál, 2 km-nél némiképp meglepetésre a lengyel sífutó vezetett, ráadásul majdnem tíz másodperccel a hatszoros világbajnok Björgen előtt. A helyzet kettőjük között a 7 km-es ellenőrző pontnál sem változott, ahol Kowalczyk még mindig nyolc másodperccel volt előtte.

Az utolsó három kilométeren azonban Björgen tudott még újítani, és ha minimális különbséggel is, de megelőzte Kowalczykot és megszerezte harmadik oslói, összességében pedig már hetedik világbajnoki címét. A versenyszám címvédőjének számító finn Aino Kaisa Saarinen minden ellenőrző pontnál a harmadik helyen állt, végül bronzérem lett a jutalma.

10 km női verseny – klasszikus stílus:
1. Marit Björgen (NOR) 27:39,3
2. Justyna Kowalczyk (POL) +4,1 mp
3. Aino Kaisa Saarinen (FIN) +9,7 mp
4. Therese Johaug (NOR) +23,7 mp
5. Krista Lahtenmaaki (FIN) +23,9 mp
6. Pirjo Muranen (FIN) +28,8 mp