Összeállítás

Dzsudzsák Balázs - árban már világsztár

Amennyiben összejön a magyar válogatott szélsőnek az országon belüli csapatváltás, akkor az orosz Premjer Liga negyedik legértékesebb játékosa lesz.

Dzsudzsák Balázs már a nyári - meg nem erősített információk szerint 14 és fél milliós - átigazolási összegével is az orosz bajnokság egyik legdrágább játékosa volt, de ha a Dinamo Moszkva teljesíti az Anzsi által kért összeget, és kifizeti a 19 milliós vételárat, akkor a magyar futballista még feljebb kúszhat ezen a ranglistán.

A Premjer Liga abszolút "uralkodója" ebben a rangsorban a többszörös Bajnokok Ligája-győztes Samuel Eto'o, a kameruni piaci értéke még 30 évesen is 30 millió euró körül mozog. A képzeletbeli dobogó második fokán a CSZKA Moszkva csatára, Seydou Doumbia áll, a maga 23 milliós értékével. Az elefántcsontparti támadó teljesítménye az utóbbi hetekben egészen kiválónak mondható, így nem csoda, ha szinte pillanatok alatt az "egekbe" szökött az ára is. A két afrikai után egy portugál-venezuelai kettős állampolgár, Daniel Miguel Alves Gomes, ismertebb nevén Danny következik. A 28 éves középpályás Huszti Szabolcs csapattársa a Zenit Szentpétervárban, 23-szoros portugál válogatottként 20 milliót "kóstál".

A három játékos után pedig akkor következik a nyírlugosi fiú, aki a 19 millió eurójával az UEFA ranglistáján a hetedik legerősebb bajnokságnak titulált orosz pontvadászat negyedik legértékesebb labdarúgója lehet.  Az egykori debreceni szélsőt az orosz válogatott elsőszámú kapusa, Igor Akinfajev követi 17 millióra taksált értékével.

Premjer Liga
Az öt legértékesebb játékos
Név Klub Piaci érték
1. Sameul Eto'o (kameruni)
Anzsi 30 millió euró
2. Seydou Doumbia (elefántcsontparti)
CSZKA 23 millió euró
3. Danny (portugál)
Zenit 20 millió euró
4. Dzsudzsák Balázs
Dinamo 19 millió euró
5. Igor Akinfajev (orosz)
CSZKA 17 millió euró












Kíváncsiságképpen megnéztük, hogy Dzsudzsák a maga 19 milliós átigazolási díjával a többi nagy európai bajnokságban milyen helyezést érne el, de nyugatabbra bizony még ez a közel 6 milliárd forintnyi euró is kevésnek bizonyulna. A Bundesligában viszont benne lenne a TOP10-ben, szám szerint a 9. helyre érne oda, a Bayern München hét, valamint a Dortmund "egyke" sztárja mögött - Neuer (28 millió euró), Lahm (28 m), Schweinsteiger (35 m), Ribéry (38 m) , Robben (35 m), Müller (33 m), Gomez (35 m) és Götze (30 m) ér többet nála.

Az orosznál előrébb rangsorolt Ligue 1-ban, azaz a franciáknál az előkelő harmadik helyre férne fel, az argentin Javier Pastore (30 m) és a belga Eden Hazard (26 m) mögé, akárcsak a portugál ligában, ahol a portói duó, Joao Moutinho (20 m) és Hulk (31 m) előzi meg.

Európa legerősebb bajnokságainak tartott pontvadászatok közül az ukrán, a török valamint a holland élvonalban is a legértékesebb futballistának számítana, holott olyan ismert játékosok kergetik ezen országokban a pöttyöst, mint Ricardo Quaresma, Felipe Melo, Daniel Srna, Daniel Mertens, Gregory van der Wiel vagy az egykori arsenalos, Eduardo da Silva.

Dzsudzsák érkezésével a Dinamo Moszkva legdrágább labdarúgója lehet, jócskán megelőzve az együttes legnagyobb sztárját, a magyar felmenőkkel bíró Kevin Kuranyit (12 m). A magyar válogatott leigazolásával a moszkvaiak jelentős mértékben előrébb lépnek a csapatok összértékét tekintve, a mostani 78 milliós összeg ugyanis 97-re ugorhat. Ezzel pedig a CSZKA-Zenit-Rubin hármas mögé zárkóznának fel, megelőzve a két városi riválist, a Szpartakot és a Lokomitovot valamint a transzfernek köszönhetően az Anzsit is.

Premjer Liga
A legértékesebb csapatok
Klub Piaci érték
1. CSZKA Moszkva 149 millió euró
2. Zenit 144 millió euró
3. Rubin Kazany 104, 5 millió euró
4. Dinamo 97 millió euró
4. Lokomotiv 87 millió euró

 











Egy közmondás szerint a pénz nem minden, egy valamit azonban jelen esetben mégis jelent, mégpedig hatalmas felelősséget. Ugyanis a jelek szerint van egy olyan magyar labdarúgó, akiért bizonyos klubok képesek milliárdokat áldozni, aki mögött idehaza ritkán látható profi menedzsment áll, aki miatt egyre többet hangzik majd el a "magyar" szó. A jelek szerint van egy olyan magyar labdarúgó, aki a zöld asztalnál világsztár lett, így már nem is kívánhatunk mást, mint hogy a zöld gyepen is azzá váljon...